ستاره صبح - فائزه صدر: رسانه آمریکایی آکسیوس در گزارشی ادعا کرد ایران در گفتوگو با دیپلماتهای سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان خواستار مذاکره بر سر توافق هستهای جدیدی شده و از اروپاییها خواسته تا این پیام را به واشنگتن برسانند. به گفته اکسیوس ایران تاکید کرده منتظر طرح یا پیشنهاد آمریکا است.
در نقطه مقابل رئیسجمهور جدید آمریکا میگوید: «ما بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و بهره برداری از پول نفت برای تأمین مالی سازمانهای تروریستی را متوقف کنیم.» ادبیاتی که برای دعوت به گفتوگو مناسب به نظر نمیرسد! ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، همزمان با اجرای سیاست فشار حداکثری به دنبال دیدار با مقامات ایران بود و بعید نیست که با شروع دور دوم مأموریتش در کاخ سفید، باز سیگنالهایی از مذاکره با ایران به دولت چهاردهم فرستاده شود، اما آیا تهران از فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا استفاده خواهد کرد یا نه؟ ستاره صبح در جست و جوی پاسخ این پرسش گفتوگویی با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و پژوهشگر انجام داده که در ادامه میخوانید:
علی بیگدلی در تشریح موقعیت رئیسجمهور جدید آمریکا در دوره دوم مأموریتش گفت: ترامپ نسبت به سال 2016 مشروعیت بیشتری دارد و با موفقیت چشمگیری به ریاست جمهوری رسیده است. او هم آرای مردمی و هم آرای کالجها را به دست آورد، تجربه بیشتری کسب کرده و مشاورین مهمی برگزیده است. از این رو سنجیدهتر از قبل عمل خواهد کرد و شاید پی در پی دعوت به مذاکره در سخنانش شنیده نشود.
وی در این رابطه یادآور شد: فراموش نکنیم که ترامپ فاقد تجربه اداری بود، ولی در چهار سال دوره ریاست جمهوریاش و همچنین چهار سال انتظار ریاست جمهوری در دوره بایدن، از پا ننشست، نظاره گر بود، فعالیت میکرد و تجربه کسب کرده است.
بیگدلی گفت: ترامپ نسبت به دوره قبل بهتر عمل خواهد کرد، ولی رفتارهای ظاهری وی همان خواهد بود که در دوره اول از او دیده بودیم. همانطور که روز تحلیف او به یک شو انتخاباتی شبیه بود و حرفهایش در استاندارد نطق روسای جمهور آمریکا نبود.
این پژوهشگر حوزه علوم سیاسی تصریح کرد: سخنان ترامپ نشان میدهد که روح حاکم بر دولت ترامپ اقتصادی خواهد بود. حتی پرداختن وی به مسئله مهاجرین به دلیل نگاههای اقتصادی است، زیرا او مهاجران را مصرف کننده منابع و پر هزینه میداند. از این رو در مورد ایران هم باید منتظر نگاه اقتصادی آمریکا و معامله گری مذاکره کنندگان باشیم.
وی گفت: وضعیت اقتصادی آمریکا مطلوب ترامپ نیست و هر طرحی در دولت وی با هدف بهبود وضعیت اقتصادی ایالات متحده اجرا میشود. ترامپ در روز تحلیف گفت: «من نمیجنگم و به جنگهای موجود خاتمه میدهم.» این پیام مهم و قابل توجه است. جمهوری خواهان نگاه به درون دارند، ولی این ویژگی در دوران ترامپ برجسته خواهد بود. این موضوع فرصتی برای ایران است تا از مسیر گفتوگوی مستقیم با آمریکا به نتیجه برسد.
این استاد دانشگاه در تشریح رویکرد جدید آمریکا نسبت به ایران اظهار کرد: به عقیده من رئیسجمهور جدید آمریکا در مورد ایران سه رویکرد خواهد داشت. مرحله اول ارتباط از طریق مذاکره و با دیپلماسی است. ترامپ گزینه تحریمها را در همین مرحله فعال میکند اما اگر دیپلماسی موفق نباشد مرحله دوم تشدید تحریم و وضع تحریمهای اولیه و ثانویه است. اما مرحله سوم حمله نظامی است. امید من این است که کار ایران و آمریکا به مرحله سوم نرسد.
وی در ادامه گفت: توصیه من به مراکز تصمیم گیر و تصمیم ساز این است که مراقب باشند. ایران در هیچ سناریویی از ارتباط با آمریکا بی نیاز نیست. که در این مهم نیز بدون مذاکره مستقیم و ارتباط رخ به رخ مسئولین دو کشور نمیتوان به هیچ نتیجهای رسید.
این تحلیلگر سیاست خارجی در توصیف شخصیت رئیسجمهور جدید آمریکا گفت: عموم جمهوری خواهان آمریکا مذهبی هستند. ترامپ هم از این قاعده مستثنی نیست. نتانیاهو در یکی از سفرهای خود به واشنگتن شیشه شراب مخصوصی به ترامپ پیشکش کرد ولی رئیسجمهور امریکا اعلام کرد مشروب نمیخورد. در مورد فردی حرف میزنیم که در خانهاش کلیسا دارد و تفکرات و اعتقادات مذهبی دارد او در حرفهایش میگوید امیدوارم موهبت خدا نصیبم شود. وی افزود: مشکل ترامپ خودستایی بیش از حد است. خودشیفتگی او در قد و قواره رفتار یک رئیسجمهور نیست. رفتارهای او خارج از عرف است. آمریکا سه اصل مقدس دارد، قانون اساسی، پرچم و رئیسجمهور سه اصل مورد احترام هستند. اما حتی فرمانهایی که یک رئیسجمهور امض میکند با وجود اینکه در زمان حضور او در کاخ سفید جنبه قانونی دارند ولی توسط دیوان عالی کشور اختیار جلوگیری از اجرای آنها را دارد. به عبارتی با وجود مقدس بودن مقام رئیسجمهور، اختیارات وی مطلق نیست.
علی بیگدلی در پایان سخنان خود تاکید کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون مذاکره دولتهای ایران با آمریکا تابو محسوب میشد. همانطور که مذاکرات برجام با وجود نتیجه بخش بودن برای دولت حسن روحانی هزینه داشت. اما به دلیل شرایط ویژه ایران، دولت مسعود پزشکیان آمادهترین دولت برای گفتوگو با آمریکا است.