لبنان کشوری جنگ زده است و مردمانش با فقر و تنگ دستی دست و پنجه نرم میکنند. این کشور به دلیل اختلافات درونی دو سال است که رئیسجمهور ندارد. گزینه ریاست جمهوری حزب الله سلیمان فرنجیه بود که دیگر گروهها با آن مخالف بودند.
گروههای لبنان پس از آتش پس و همچنین سقوط بشار اسد به این جمع بندی رسیدند که جوزف عون را به عنوان رئیسجمهور انتخاب کنند. نظام لبنان پارلمانی است، رئیسجمهور و نخستوزیر توسط پارلمان انتخاب میشوند. پارلمان لبنان 128 عضو دارد، از این تعداد 99 عضو به عون رأی موافق دادند، بنابراین او از حمایت اکثریت پارلمان است جوزف عون از حمایت آمریکا، فرانسه، ترکیه، عربستان و اسرائیل برخوردار است. به نظر میرسد این کشورها احتمالاً حاضر باشند در آینده در بازسازی لبنان سرمایهگذاری کنند. پارلمان لبنان عصر پنجشنبه در پایان دومین دور رأیگیری برای انتخاب رئیسجمهور، ژنرال «جوزف عون» فرمانده ارتش را به عنوان رئیسجمهور جدید کشور معرفی کرد.
در رأی گیری دوباره پارلمان لبنان برای انتخاب رئیسجمهوری جدید، جوزف عون توانست رأی لازم را کسب کند.
سوابق رئیسجمهور
جوزف خلیل عون، فرمانده ارتش لبنان، یکی از شخصیتهای برجسته نظامی این کشور است که نام او در سالهای اخیر به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری لبنان مطرح شده است. او در ۱۰ ژانویه ۱۹۶۴ در سن الفیل، لبنان متولد شد و در سال ۱۹۸۳ به ارتش لبنان پیوست. جوزف عون در طول خدمت نظامی خود توانست مراتب ارتقاء را طی کند و در سال ۲۰۱۷ به عنوان فرمانده ارتش لبنان منصوب شود.
نبرد با داعش
یکی از برجستهترین اقدامات عون، عملیات “فجر الجرود” در اوت ۲۰۱۷ بود که طی آن ارتش لبنان موفق شد شبهنظامیان داعش را از مناطق مرزی با سوریه بیرون براند. این عملیات با همکاری نیروهای حزبالله و ارتش سوریه انجام شد و به عنوان یکی از موفقیتهای بزرگ ارتش لبنان تحت فرماندهی عون شناخته میشود.
موضعگیری سیاسی
جوزف عون به دلیل نقش برجستهاش در ارتش و محبوبیت در میان بخشهایی از جامعه لبنان، به یکی از گزینههای اصلی برای ریاست جمهوری تبدیل شده بود. عون در دوره پر بحران سکاندار لبنان شده است. حزبالله و جریان ملی آزاد، با نامزدی او مخالفت کردهاند. حزبالله معتقد است که عون رویکردی نزدیک به کشورهای غربی، بهویژه ایالات متحده و فرانسه دارد.
روابط با ایران و منطقه
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که وی در تلاش است تا رویکردی متوازن میان جناحهای داخلی لبنان و بازیگران منطقهای و بینالمللی اتخاذ کند. از سوی دیگر، در دوران فرماندهی وی، برخی اقدامات و انتصابها مانند فؤاد کفوری به عنوان مدیر امنیت فرودگاه بیروت که نزدیک ایالات متحده و فرانسه است و مواضع او گاه با منافع ایران هم در تضاد بوده است. حال که او به کمک عربستان و چراغ سبز اسرائیل به قدرت رسیده است احتمالاً زاویه بیشتری با ایران پیدا خواهد کرد.