ستاره صبح، فائزه صدر: تراکم مشکلات سوریه در پیوند با بحران ناکارآمدی دولت بشار اسد، سرنوشت این خطه استراتژیک را در هفتهای که گذشت به جایی رساند که محمد جولانی، کسی که نامش در فهرست تروریستی ایالات متحده قرار دارد، امروز مشغول رایزنی برای انتقال قدرت است! ستاره صبح در سرمقاله روز 7 آذر به بررسی 5 سناریو این سقوط پرداخت، تحولاتی که نارضایتی عمومی در سوریه را به آینده مبهم این کشور گره زد. گفتوگوی پیش رو نگاهی دیگر به ماجرای سوریه از منظر تحلیل فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین است که در ادامه میخوانید:
مجلسی در تشریح دلایل سقوط اسد به دو عامل داخلی و خارجی اشاره دارد، وی در این رابطه تشریح کرد: پیروزی این گروه های مخالف بر رژیم اسد محصول هدایت و حمایت قدرت های بزرگ است. ابتدا تشخیص داده شد که چه زمانی برای عملیات مناسب است و سپس اقدام و عمل شد. حکومت آنها نیز به همان هدایت و حمایت نیاز دارد تا روی ریل قرار بگیرند و سرگرم اداره کشور شوند و فرصت و بهانهای برای درگیری و تنش داخلی وجود نداشته باشد.
وی افزود: گروه های مخالف اسد از دو سو نسبت به برد خود اطمینان داشتند. اول ارتش و مردم سوریه که پذیرنده بودند، سلاحها زمین گذاشته شد و از آنها استقبال کردند. دومین مورد حمایت قدرت های منطقهای و بینالمللی بود. دخالت و برنامه ریزی خارجی برای دفع شر وجود داشت زیرا آشفتگی طولانی سوریه شر بزرگی برای کشور های همسایه بود.
این تحلیلگر سیاسی گفت: امروز چند گروه در سوریه نگرانند که اولین گروه شیعیان هستند. داعش و بلایی که بر سر ایزدیان آورد تجربه دردناکی است که از حافظه منطقه پاک نمیشود، ولی رفتاری که گروه های حاکم بر سوریه تا امروز با زیارتگاه حضرت زینب داشتند و جلوگیری از هر گونه تعدی نشان میدهد دولت آینده سوریه هر رنگی داشته باشد به جایگاه پر و خیر برکت اماکن مذهبی در اقتصاد گردشگری زیارتی توجه دارد.
وی بیان کرد: در نقطه مقابل وقتی پسر عمومی بشار اسد دستگیر شد به او رحم نکردند. قبر پدر اسد را به آتش کشیدند و جشن سقوط اسد هنوز در سوریه برپا است. عقده گشاییها نسبت به گذشته یکی از خطرات داخلی در سوریه است.
دیپلمات پیشین در ادامه سخنان خود اظهار کرد: پرسش این است که بیش از 95 درصد سوریها که به ریاست جمهوری بشار اسد رأی میدادند، حالا کجا هستند؟! برخی مصلحت گرایانه به گذشته دشنام میدهند تا خود را نجات بدهند.
مجلسی ضمن تشریح موقعیت تاریخی سوریه متذکر شد: سوریه کشوری تاریخی است، تمدنی غنی دارد و در مسیر های اقتصادی خاورمیانه نقشی تعریف شده داشت. بازار بزرگ سوریه باز احیا خواهد شد. سوریه با برخورداری از حمایت کشور های عربی میتواند سرپا بایستد.
وی افزود: ترکیه در حمایت از مخالفان اسد نقش برجستهای داشت و یقینا به خاطر دنبال کردن اهدافش به این حمایتها ادامه خواهد داد تا موقعیت ممتازی در سوریه داشته باشد. سوریه میتواند با توسعه اقتصادی خود شریک خوبی برای همسایگان باشد، ولی یک دهه به مسئله و وبال گردن همسایگن اش تبدیل شده بود.
این تحلیلگر مسائل منطقه تاکید کرد: اشتباه است اگر فکر کنیم کشور های منطقه به دنبال جنگ هستند، بلکه عموما مایل به توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هستند که در مخالفت با ستیزه جویی دائمی قرار دارد. سناریوی یک جنگ قاطع برای متوقف کردن ستیزه جویی اجرا میشود.
فریدون مجلسی در پایان سخنان خود در پاسخ به سؤالی در رابطه با تهدید تنش سوریه برای ایران اینچنین ابراز عقیده کرد: امروز هیچ تهدیدی از جانب سوریه برای ایران وجود ندارد، زیرا زمانی در سوریه حضور داشتیم که با مخالفت های منطقهای و فرامنطقهای همراه بود. امروز مسیر های ایران به سمت لبنان بسته است و این کشور نمیتواند از هیچ سویی به حزب الله کمک برساند.