این سازمان یکشنبه شب ۱۱ آبان ۱۴۰۳ تصریح کرد: در پی انتشار خبری در فضای مجازی مبنی بر «مرگ چند کودک در اثر مصرف ماکارونی آلوده»، به آگاهی میرساند، انواع ماکارونی مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری میباشد و همواره سازمان ملی استاندارد ایران تولید، تمرکز، توزیع و فروش فراورده های مورد نظر را از منظر ویژگی های کیفی، ایمنی، بهداشتی و میکروبی با الزامات مندرج در استانداردهای ملی مربوطه مورد پایش، کنترل و نظارت قرار میدهد.
براساس اعلام دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی سازمان ملی استاندارد ایران، فرآوردههایی مانند ماکارونی و برنج پس از پخت محیط مناسبی برای رشد باکتری باسیلوس سرئوس محسوب میشود. باسیلوس سرئوس، نوعی باکتری گرم مثبت هوازی اسپوردار مقاوم به حرارت است که سم حاصل آن در غذاهای پخته میتواند موجب بروز مسمومیت غذایی با علائم اسهال و استفراغ شود. اسپور این باکتری در گرم کردن های مکرر غذا، زنده مانده و مجدد تکثیر میشود.
لذا توصیه میشود، حداکثر یک ساعت پس از پخت، غذای باقیمانده را در یخچال قرار دهید، همچنین پیشنهاد میشود، غذای پخته شده را بیش از یک روز در یخچال نگهداری نکنید.
احتمال رشد باکتری باسیلوس سرئوس در فراورده ماکارونی خام وجود ندارد.
با توجه به اجباری بودن فراورده ماکارونی پیشنهاد میشود، در هنگام خرید و مصرف این دسته از فراوردهها به تاریخ تولید و انقضای درج شده برروی برچسب محصول دقت شود و از خرید فراورده های فاقد نشان ملی استاندارد با کد ده رقمی و یا خرید فراورده های فاقد بسته بندی (فله) خودداری شود.
همچنین توصیه میشود، برای اطمینان از محصولات خریداری شده، کد ده رقمی زیر نشان استاندارد را به سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ ارسال نمایند تا از اعتبار و اصالت پروانه نشان ملی استاندارد ایران اطمینان حاصل نمایند و در صورت مشاهده هرگونه مغایرت به ادارات کل استاندارد استان مربوطه مراجعه یا از طریق سامانه ۱۵۱۷ یا پورتال سازمان به نشانی http://www.inso.gov.ir اعلام شود تا اقدام لازم به عمل آید.
چندی پیش مرگ مشکوک ۲ برادر ۱۶ ماهه و هشت ساله در یکی از بیمارستانهای تهران منتشر شد و پرونده به مراجع قضائی ارسال شد که پس از بررسی و تشریح پزشکی قانونی، متخصصان اعلام کردند این ۲ برادر خردسال براثر «مسمومیت ناشناخته با عامل ناشناخته» فوت کردهاند.
شایعاتی در فضای مجازی مبنی بر خوردن «ماکارونی» خانگی علت مرگ اعلام و مباحثی منتشر شده است.