ماجرا در سوریه از آنجا آغاز شد که تعدادی دانشآموز در شهر درعا اقدام به شعارنویسی علیه بشار اسد دیکتاتور سوریه نمودند. دولت سوریه به جای چشم پوشی با والدین این دانشآموزان و والدین آنها و سران عشایر برخورد سختی کرد. این برخورد خشن باعث شد تا مردم سوریه مشابه مردم تونس، مصر و سوریه به خیابان بیایند و خیز برداشتن تا بشار اسد را از اریکه قدرت پایین بکشند. پس از آن جنگ داخلی در سوریه شروع شد و در سال 2016 که بشار اسد در آستانه سقوط قرار داشت، ایران، روسیه و حزب الله لبنان به کمک او شتافتند و او را در قدرت نگه داشتندو داعش شکست خورد اما از بین نرفت. جنگ داخلی باعث شد تا میلیونها سوری آواره و هزاران نفر کشته شوند. سوریه عملاً به چند منطقه تقسیم شده است. یک منطقه آن در اختیار ترکیه است. منطقه دیگر در کنترل آمریکاییها و منطقهای هم در دست مخالفان بشار اسد است. هر چند در سالهای اخیر نوعی آرامش بر سوریه حاکم شده بود اما جنگ اسرائیل با حزب الله و تضعیف حزب الله موقعیتی را پیش آورد که به یک باره گروههای تکفیری مثل النصر، تحریر الشام و... از روز دوشنبه نیروهای سوری را غافلگیر کردند و به شهرکها و روستاهای اطراف حلب حمله کردند و شب گذشته به داخل حلب نیز نفوذ کردند و مناطقی را به اشغال خود درآوردند.
موقعیت اسد متزلزل شده چون اکنون مثل 2016 نه روسیه میتواند تمام قد از اسد حمایت کند و نه ایران. مهمتر این که پیش از این نیروهای حزب الله از شهر حلب حفاظت میکردند اما جنگ حزب الله با اسرائیل باعث شد این نیروها به لبنان بروند. اکنون ارتش سوریه باید به تنهایی از پس شورشیان برآید. اگر حلب که دومین شهر سوریه است، سقوط کند آنگاه نوبت به دمشق میرسد.
نکته قابل تأمل این که پای ایران نباید به این جنگ کشیده شود چون پایانش نامشخص است.
شبکههای تلویزیونی الجزیره و العربی به نقل از منابع وابسته به مخالفان دولت سوریه مدعی شدند که گروههای تروریستی وارد شهر حلب در شمال غرب این کشور شدهاند.
بر اساس گزارش این رسانهها، گروههای تروریستی مدعی شدند که پس از درگیری با نیروهای ارتش سوریه وارد دو محله «الحمدانیه» و «حلب» جدید شهر حلب شدهاند.
این منابع همچنین از اشغال ورزشگاه بینالمللی حلب و دانشگاه خبر دادهاند.
در این راستا، خبرگزاری رسمی سوریه از کشته شدن دست کم ۴ نفر در گلوله باران محوطه دانشگاه حلب توسط تروریستها خبر داد.
درگیری در دانشگاه
رادیو شام گفته محوطه دانشگاه حلب چندین بار توسط تروریستها گلوله باران شده است. دانشگاه حلب بعد از دانشگاه دمشق بزرگترین دانشگاه سوریه است.
شورشیان مدعی شدند به محله الراشدین شهر حلب وارد شدهاند.
سقوط «خان طومان»
تروریستها مدعی شدند که شهرک مهم خان طومان در حومه حلب را به تصرف خود درآوردهاند. ادارۀ موسوم به «عملیات نظامی معارضان سوریه» مدعی شد که مناطق «خان طومان»، «زیتان»، روستاهای «معردبسه» و «برنه» و مرکز پژوهشهای علمی در اطراف شهر حلب را تحت سلطه خود درآوردهاند.
مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه در مصاحبه با العربیه ادعا کرد که مخالفان سوری کنترل ۵۰ شهرک در حومه حلب و ادلب را به دست گرفتند. گفتنی است که تروریستهای جبهه النصره و هم پیالههای آنها از صبح دوشنبه یورش گستردهای را به مناطق تحت کنترل ارتش سوریه آغاز کردند.
اهمیت حلب
حلب، بزرگترین شهر سوریه و مرکز تجاری و فرهنگی این کشور است که در 355 کیلومتری شمال دمشق قرار دارد. این کلانشهر جمعیتی بالغ بر 4 میلیون نفر را در خود جای داده است که نیمی از آنها در خود شهر حلب و نیمی دیگر در شهرهها و روستاهای اطراف آن زندگی میکنند؛ هر چند بعد بعد از جنگ داخلی در 2010، اکثر جمعیت این شهر ناگزیر به مهاجرت به مناطق دیگر و حتی خارج از سوریه شدهاند.
*بسیاری از تأسیسات مهم نظامی سوریه نیز در حلب قرار دارد. از جمله پایگاه هلیبُرد تَفِتناز متعلق به نیروی هوایی سوریه، پایگاه هوایی الجَراح و پایگاه هوایی نیرب در حوالی شهر حلب واقع شدهاند.
مجتمع آموزش پلیس سوریه در حومه غربی حلب و در منطقه «خانالعسل» واقع شدهاست این منطقه به اشغال تروریستها در آمده است.
*آکادمی مهندسی نظامی در حوالی شرقی شهر حلب، از مهمترین تأسیسات نظامی ارتش سوریه است که با محوطهای بالغ بر یک کیلومتر مربع مساحت، و ساختمانهایی با پناهگاهها و سنگرهای بتنآرمه جهت مقاومت در برابر حمله احتمالی نیروی هوایی اسرائیل طراحی و ساخته شدهاند. به علاوه پایگاه ۱۱۱ ارتش سوریه در منطقه شیخسلیمان واقع شدهاست.
*تسلط مخالفان مسلح و نیروهای تکفیری بر حلب، باعث میشود آنها با عقبه قویتری نقشه حمله به دمشق و تصرف آن را طراحی کنند.
*فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه با انتشار بیانیهای اعلام کرد نیروهای مسلح در جبهههای اطراف استان حلب و ادلب به مقابله با حمله شدید گروههای تروریستی مسلح وابسته به گروه تروریستی موسوم به «جبهه النصره» ادامه میدهند که در کنار پهپاد از انواع سلاحهای سنگین و متوسط استفاده میکنند و به گروههای بزرگ تروریستی خارجی متکی هستند.
* نیروهای مسلح سوریه توانستند خسارات سنگینی به این گروه تروریستی وارد کنند و صدها کشته و زخمی در میان تروریستها برجای گذاشتند و دهها خودروی نظامی و زرهی را منهدم و ۱۷ پهپاد را سرنگون کردند.
واکنش ایران
متعاقب این تحولات، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با «بسام صباغ» وزیر امور خارجه سوریه، در مورد آخرین تحولات سوریه و منطقه رایزنی و تبادل نظر کرد.
عراقچی فعال شدن مجدد گروههای تروریستی در سوریه را طراحی آمریکایی- صهیونیستی متعاقب شکستهای رژیم صهیونیستی از مقاومت در لبنان و فلسطین خواند و بر تداوم حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت، ملت و ارتش سوریه برای مبارزه با تروریسم و حراست از امنیت و ثبات منطقهای تاکید کرد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصیاش با اشاره به وقایع سوریه نوشت: تحرکات جدید گروههای تروریستی-تکفیری بخشی از طراحی آمریکا و رژیم نامشروع صهیونیستی است. همسایگان سوریه هوشیار باشند و در دام طراحی آنها نیافتند.
برگرفته از: تابناک