ستاره صبح،علی فریدونی: مازوت سوزی در نیروگاهها از نیمه پاییز شروع شد و نشان داد که کشور با کمبود گاز روبهرو است. چالش تأمین سوخت نیروگاهها از گاز به مازوت رسید. تاجاییکه زمزمههایی از دشواری تأمین مازوت مورد نیاز نیروگاهها به گوش میرسد. در چنین شرایطی دولت چاره ای جز توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه نداشت. اگر چه این اقدام دولت چهاردهم در مسیر رفع آلودگی هوا و کاهش تهدیدات مرتبط با سلامتی شهروندان ارزیابی شد و از این منظر قابل تقدیر است، اما از مشکلی بزرگ خبر می دهد که ضرورت دارد دولت به آن بپردازد. نیروگاهها سوختی برای تولید برق ندارند، شاید در این مرحله لازم است با جدیت به فکر جایگزین کردن انرژی های تجدید پذیر با سوخت فسیلی باشیم. ستاره صبح در گفتوگو با محمد آخانی پور، کارشناس محیط زیست به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
توقف مازوت سوزی در نیروگاهها از منظر توجه به محیط زیست و سلامتی چه تأثیری خواهد داشت؟
سوزاندن سوخت های فسیلی مانند مازوت، ترکیبات گازی سمی در هوا منتشر میکند که تهدیدی برای سلامتی شهروندان است. وقتی غلظت این گاز که وزن بیشتری نسبت به هوا دارد بالا باشد، تنفس آن عوارضی تا سطح کشندگی خواهد داشت.
از این رو در روزهایی که هوا آلوده است درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، قرمزی چشم و افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی و تنفسی بیشتر است. سوزاندن مازوت و سایر سوخت های گوگردی، موجب تشکیل ذرات معلق در هوا میشود و خطر آسم و حملات قلبی را افزایش میدهند.
آسیبهایی که در شهرها و روستاهای اطراف نیروهاها به محیط زیست وارد شده بر اثر سوزاندن مازوت است. اثرات مخربی که سوزاندن مازوت به جا میگذارد با عنوان باران های اسیدی در خاک نفوذ میکنند.
حل شدن فلزات سنگین در باران های اسیدی ویژگی های ممتاز خاک را میگیرد و به فرسایش خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی منجر میشود. در چنین شرایطی نه تنها خاک بارور و حاصلخیز نخواهد بود بلکه حتی توانایی نگه داشتن ریشه درختان قدیمی را نخواهد داشت. وقتی از پدیده فرسایش خاک صحبت میکنیم باید به احتمال سیل و خطراتی که چنین بستری ایجاد میکند نیز اشاره کرد.
صنایع در تابستان با قطعی مکرر برق و در زمستان به دنبال کمبود گاز با قطعی مکرر گاز رو به رو هستند. آیا نباید هم زمان با خوشحالی از بهبود کیفیت آب و هوا نگران صدمه دیدن تولید باشیم؟
نگرانی از این بابت وجود دارد ولی صنایع باید برق مورد نیاز خود را از طرق دیگر تأمین کنند.
به همین دلیل منابع انرژی پایدار، انرژی جایگزین نامیده میشوند. چون انرژی سبز جایگزینی برای سوخت های فسیلی است.
استفاده از نفت، زغال سنگ و مازوت ضد توسعه است. منابع انرژی تجدید پذیر و ایمن در کشور های پیشرفته دنیا مورد استقبال واقع شده و صنایع از این منابع استفاده میکنند.
ایران سرزمینی پهناور با آب و هوای متنوع است. میتوان از این ظرفیت برای تأمین انرژی خورشیدی و بادی استفاده کرد. در شمال و جنوب کشور در مجاورت دریا هستیم و میتوانیم از منابع آب دریا برای تولید انرژی استفاده کنیم.
تولید برق از طریق توربین های بادی در جهان موضوع تازهای نیست. تأخیر در جایگزینی منابع سبز به جای سوخت های فسیلی و این که امروز میخواهیم از طریق این منابع پایدار، ارزان و سبز انرژی مورد نیاز کشور را تأمین کنیم، جای تعجب دارد.
اروپا با هوای ابری از انرژی خورشیدی بهره برداری میکند، چرا در ایران از آفتاب و زمین های خشک و بایر برای تولید برق استفاده نمیشود؟!
متأسفانه گاهی درباره اثرات زیست محیطی ناشی از روند تولید مبالغه میشود. همانطور که زمانی درباره هزینه استفاده از انرژی خورشیدی و به صرفه بودن آن تردیدهایی وجود داشت. اما امروز نور خورشید یکی از مهم ترین و اصلی ترین روش های نوین تأمین انرژی پاک در جهان است.
آیا جلوگیری از مازوت سوزی در نیروگاهها و قطع برق، انگیزه لازم برای حرکت به سمت انرژی های تجدید پذیر را ایجاد خواهد کرد یا خیر؟
بزرگترین مزیت انرژی های تجدید پذیر نسبت به سوخت های فسیلی انتشار کمتر آلاینده ها و کاهش آلودگی هوا است.
نیروگاه های انرژی تجدید پذیر هزینه تعمیر و نگهداری کمی دارند و چون منبع انرژی آنها طبیعت است، هزینه تولید برق را به میزان قابل توجهی کاهش میدهند.