گروه اجتماعی: مسعود پزشکیان در واپسین روزهای خرداد در زمان تبلغات انتخابات ریاست جمهوری در تالار شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران گفت: «من نوع برخورد با دانشجویان را تغییر خواهم داد. برخورد با اساتید را نمیپذیرم و اجازه نخواهم داد، حتی اگر اعتقادشان با من نخواند احترام میگذارم. من دست کسانی را میبوسم که در ایران بمانند و خدمت کنند.» این جملات امیدبخش، این روزها به عمل تبدیل شده است. روز گذشته ظفر قندی، وزیر بهداشت دستور داد که تمام حکمهایی که در سال های 1401 و 1402 درباره تعلیق یا اخراج دانشجویان داده شده لغو گردد و دانشجویان برای ثبت نام به دانشگاهها مراجعه کنند. همچنین وزیر علوم کارگروهی برای تشکیل جلسات تجدید نظر احکام دانشجویان اخراجی را تشکیل داده است. در این ارتباط محمد ترابی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در خصوص آخرین وضعیت دانشجویان محروم از تحصیل و اساتید محروم از تدریس میگوید: بسیاری از دانشجویان و اساتید هنوز محروم از تحصیل هستند.
بازگشت دانشجویان به دانشگاه
دکتر محمد رضا ظفرقندی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دستور توقف احکام تمام دانشجویانی که در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۳ تعلیق شدهاند را صادر کرد. معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به تاکید ویژه رئیسجمهور مبنی بر بازگشت به تحصیل دانشجویان اخراجی و دارای احکام انضباطی، گفت: دانشجویان دوباره به محل تحصیل خود باز خواهند گشت. مسعود حبیبی روز سه شنبه در این باره اظهار داشت: با دستور وزیر بهداشت، احکامی که برای دانشجویان معترض در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ صادر شده، با بهرهگیری از رویکرد جذب حداکثری رهبر فرزانه انقلاب، ایده محوری وفاق ملی رئیسجمهور و همچنین در راستای افزایش سرمایه اجتماعی نظام مقدس جمهوری اسلامی، ایجاد امید و انگیزه در بین دانشجویان و جوانان عزیز و شروعی پر نشاط برای دانشگاهها در آغاز سال تحصیلی، متوقف شد و دوباره به محصل تحصیل خود باز میگردند. پس از حوادث سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در دانشگاه ها، احکامی از سوی کمیته های انضباطی دانشگاهها و کمیته مرکزی وزارت بهداشت، صادر شده بود که بعد از فروکش کردن حوادث، مقام معظم رهبری تاکید داشتند که باید با رافت اسلامی با دانشجویان برخورد شود.
حبیبی افزود: دکتر پزشکیان نیز از روز نخست ریاست جمهوری تاکید داشت که حتما احکام انضباطی دانشجویان معترض بازبینی شود و دانشجویان به تحصیل برگردند، چراکه بسیاری از دانشجویان نسبت به مراحل طی شده برای صدور حکم و همچنین لحاظ نکردن فرصت اعتراض و نداشتن فرصت دفاع، گلایه داشتند.
به گفته معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، برای افزایش انسجام ملی و علقه دانشجویان به کشور عزیزمان ایجاب میکرد تا با بخشش و بزرگ منشی با خطاهای احتمالی برخورد شود.
وی یادآور شد: در شیوه نامه اجرایی پیش بینی شده، روسای دانشگاهها میتوانند درخواست بررسی و بازبینی احکام، حتی احکام قطعی را به کمیته مرکزی انضباطی ارائه کنند و وزیر بهداشت نیز اختیار دارد که احکام کمیته انضباطی را معلق کند و پیشنهاد رسیدگی و تخفیف و بخشش احکام را به شورای مرکزی انضباطی ارائه دهد.
حبیبی با بیان اینکه تمام احکام کمیته انضباطی در دو سال گذشته چه حکم اخراج که البته زیاد نیست، چه انتقال به دانشگاه های دیگر یا تعلیق، مشمول بررسی مجدد شد، از توقف تمامی احکام تا زمان بررسی مجدد خبر داد و گفت: این دانشجویان از ترم تحصیلی جدید در دانشگاه های خود ثبت نام کرده و مشغول به تحصیل میشوند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که در بررسی مجدد با رافت اسلامی، شاهد بیشترین بخشش و تخفیف احکام انضباطی باشیم.
حال دانشگاه خوب نیست
محمد ترابی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران به جماران گفت: ما سال جدید را داریم در شرایطی شروع میکنیم که خیلی از دانشجوها احکامی گرفتند و در معرض خطر اخراجاند. اگر بخواهم وضعیت الآن دانشگاه را بگویم، باید گفت که هنوز ریاستها و مدیران عوض نشدهاند وضعیت دانشگاه خوب نیست. دانشجو بهعنوان یکی از مهمترین ارکان این نهاد و یکی از اثرگذارترین قشر جامعه که میتواند یک گفتمان و مطالبات عمومی مردم را از حاکمیت داشته باشد، الآن تضعیف و تحقیر شده است. در طول این سه سال اتفاقات زیادی افتاده است. به خاطر اعمال نظر و سلیقه شخصی در اجرای قوانین دانشگاه، خیلی از دانشجوها از نشستن در سر کلاس درس محروم شدهاند. اساتید هم گرفتار این موضوعات بودهاند. اتفاقاتی افتاده است که شاید جبرانش سخت باشد و بعضیها جبرانناپذیرند. ما بر سر شیوهنامه مصوب سال 98 به دلیل اجحاف زیاد در حق دانشجو، حرف زیاد داشتیم؛ اما شیوهنامه 1401 کاری کرد که آن رویش سفید شد. از دولت میخواهیم تا شیوهنامه سال 1401 را ابطال کند. برگشت دکتر شریفی زارچی به دانشگاه شریف، مثبت میبینیم؛ این یک پالس مثبت را به ما میرساند. البته از آن سمت هم اساتیدی داریم مثل دکتر برهانی که الآن در بازداشتاند و ما این توقع را از دولت داریم که این مشکل را پیگیری کند تا ایشان سر کلاس درس برگردند. بسیاری از احکام دانشجویان ربطی به دانشگاه ندارد به بهانه فعالیت در فضای مجازی دانشجو را از تحصیل محروم کردهاند. مسئله دیگر هم این است که حراست دانشگاه تهران تعداد زیاد کارمند خانم را بهعنوان حجاببانان استخدام کرد که برخوردهایشان بسیار زننده و غیر عرف دانشگاهی بوده است
۹ مورد از برخوردهای دانشگاه با اساتید
در مورد اساتید، مسئله تعلیق کاری، اخراج و بازنشستگیهایی اجباری آنها است. اساتید زیادی را داشتیم که هرکدام به خاطر اختلافات سیاسی و فکری از کار برکنار شده یا تعلیق فعالیت شدند.
۱. جلوگیری از تبدیل وضعیت، ارتقاء و یا ترفیع سالانه
۲. بازنشستگی اجباری
۳. قطع حقوق
۴. تعلیق
۵. اخراج
۶. تهدید و ارعاب توسط حراست
۷. اجبار به امضای توبهنامه
۸. ایجاد ممنوعیت یا محدودیت در انجام فعالیتهای آموزشی و پژوهشی
۹. امتناع از صدور احکام اجرائی