عباس کاظمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره اینکه اوضاع بنزین در دولت چهاردهم به چه شکل خواهد بود، اظهار داشت: اکنون اوضاع بنزین نامناسب است، به طوری که اکنون ۱۰ پالایشگاه موجود در کشور ۹۶ میلیون لیتر در روز بنزین تولید میکنند و مابقی از امتزاج نفتا، پیرولیز و ریفرمیت پتروشیمی تأمین میشود که به لحاظ زیست محیطی بر سر تولید این نوع سوخت حرف است.
وی با اشاره به کیفیت پایین سوخت در کشور گفت: اکنون موضوع مهم این است که علاوه بر لزوم ارتقای کیفیت سوخت؛ باید به نحوی روی کنترل مصرف کار کنیم.
مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی گفت: امسال قرار است خودروسازان ۲ میلیون خودرو روانه بازار کنند که این تعداد خودرو به معنای ۸ میلیون تقاضای بیشتر برای بنزین است. از سوی دیگر اگر قرار است پالایشگاه احداث شود از زمان شروع به ساخت تا نهایی شدن ۱۰ سال زمان میبرد یعنی ۵ سال طول برای اقدامات اولیه و تأمین فاینانس و ۵ سال هم ساخت آن طول میکشد، بعبارت دیگر ساخت پالایشگاه ۱۰ سال زمان میبرد، بنابراین اگر پالایشگاهی هم ساخته شود به ۲ میلیون خودرویی که سالانه روانه بازار میشود؛ نمیرسد.
وی با بیان اینکه نفت به تنهایی در ناترازی بنزین مقصر نیست، خاطرنشان کرد: ما نتوانستهایم مصرف را کنترل کنیم یعنی وزارت صمت، کشور و راه نیز باید در قضیه کنترل مصرف ورود کنند، زیرا با روند کنونی مصرف؛ ناترازی همچنان در حال افزایش خواهد بود منابع هم که محدود است.
کاظمی ادامه داد: باید روی مصرف کار کنیم، الگوها را تغییر دهیم، دولت الکترونیک را توسعه دهیم، کاهش سفر داشته باشیم، چراکه با وضع کنونی آینده خوبی را برای سوخت کشور نمیبینم.
وی تصریح کرد: ما ۴ دهم درصد درآمد ناخالصی دنیا را داریم اما ۲.۲ درصد انرژی دنیا را مصرف میکنیم، یعنی ۶ برابر پولی که درآمد داریم انرژی مصرف میکنیم.
مدیر عامل پیشین شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی بیان داشت: هر کاری هم انجام دهیم اما مصرف را کنترل نکنیم ناترازی بیشتر میشود، زیرا پالایشگاه پول نیاز دارد و فعلا امکان تأمین اعتبار نداریم و این عاقلانه نیست که از اعتبارات ملی پول برداشت کنیم که پالایشگاه بسازیم و مصرف را افزایش دهیم.
وی با ابراز امیدواری از اینکه دولت چهاردهم به نکات کارشناسی در حوزه سوخت کشور توجه کند تا مصرف را کنترل کند، گفت: در حالی که اقتصاد ضعیغی داریم، معادل ۷ میلیون بشکه نفت خام انرژی مصرف میکنیم که رقم بالایی است.
کاظمی با بیان اینکه دولت باید روی کنترل مصرف، تغییر الگوها، توسعه حملونقل عمومی، توسعه دولت الکترونیک، کاهش سفر از طریق دورکاری تمرکز کند و راهی غیر از این وجود ندارد، یادآور شد: اگر پالایشگاه بسازیم تنها کمک کردهایم که مصرف بالاتر برود، زیرا اکنون خیابانها مملو از خودرو است و این اوضاع در تهران وخیمتر است، از ۲ میلیون خودروی جدیدی که سالانه وارد بازار میشود؛ یک میلیون وارد خیابانهای تهران میشود در حالی که توان و ظرفیتی برای تردد این میزان خودرو وجود ندارد. بعبارت دیگر هر قدر تولید بنزین را افزایش دهیم؛ نمیتوانیم پاسخگوی این میزان رشد تقاضا باشیم.