ستاره صبح، فائزه صدر: اولین مناظره نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری دیروز دوشنبه ۲۸ خرداد با موضوع اقتصادی برگزار شد. مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و مصطفی پورمحمدی شش نامزد حاضر در انتخابات ریاست جمهوری هستند که نوبت بهنوبت کلی و گاهی گزنده، به سؤالات کارشناسان پاسخ دادند. اولین مناظره باید با رویکرد اقتصادی پیش میرفت اما به دلیل نسبت سیاست خارجی به اقتصاد پای برخی از مشکلات این حوزه ازجمله تحریم به میدان مناظره باز شد. در پایان این برنامه میتوان گفت اگرچه نتوانست جذابیت مناظرهای انتخاباتی را به تصویر بکشد اما عیار برخی از نامزدها را معلوم کرد. ستاره صبح در گفتوگو با دو کارشناس به تحلیل مناظره اول پرداخته که در ادامه میخوانید:
قاسم محبعلی، دیپلمات پیشین در مورد وزن موضوع سیاست خارجی در جریان مناظره اول گفت: هیچکدام از نامزدها برنامه یا راهحلی برای مشکلات موجود نداشتند و حرفهای کلی مطرح کردند، اما برخی از نامزدها میخواستند دستخالیشان را با صحبتهایی شیک و اتو شده پر نشان دهند، ولی دو نفر در کلامشان صراحت و صداقت بیشتری داشتند.
وی افزود: یک بخش از گفتوگوهای هر نامزدی مربوط به سیاست خارجی و نوع نگاه به سیاست خارجی بود. طبیعتاً چهار نفر علاقهمند بودند که سیاست خارجی را موفق جلوه دهند، فقط دو نفر سیاست خارجی را نقد کردند.
وی گفت: این وضعیت نشان میدهد هنوز آمادگی حل مشکلات اساسی کشور در بین نامزدهای اصولگرا وجود ندارد و سعی میشود با کتمان مسائل و بیتوجهی به مشکلات موجود صورتمسئله را پاک کنند.
مسئله دوم حکمرانی هست، اساس مشکلات، حتی نوع نگاه به سیاست خارجی به ساختار حکمرانی بازمیگردد که هیچکدام از نامزدها به این نقد ساختاری نپرداخت. مشکلات اقتصادی ساختاری است و به جراحی نیاز دارد.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه گفت: شیوه حکمرانی دو وجه دارد؛ یکی شیوه تصمیمگیری و دیگری چرخه اجرا که عمده مشکلات در چرخه تصمیمگیری شکل میگیرند و متأسفانه این حوزه در اختیار دولت نیست و طبیعتاً کسی که نمیتواند به این وجه از حکمرانی ورود داشته باشد نمیتواند راهحلی برای مشکلات داشته باشد.
محبعلی افزود: چهار نامزد اصولگرا محافظهکارانه سعی کردند حرفهای تکراری و بهداشتی بزنند و به دیگر نامزدها که زبان جامعه بودند تاختند تا جایی که حتی آنها را هم تحت تأثیر ادبیات محافظهکارانه خود قراردادند. تاجایی که آن دو نفر هم مجبور شدند جوری صحبت کنند که مشکل پیدا نکنند.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: حال و هوای مناظره نشان داد عناصری مسائلی خارج از اعتقاد و علاقه مردم را به جریان انتخابات تزریق میکنند و میتوانند با قاطعیت نامزدهای تأیید صلاحیت شده را نیز کنترل و مدیریت کنند و چهارچوبهایی را به آنها دیکته کنند.
وی افزود: احتمالاً قبل از مناظره مواردی به نامزدها تأکید شده بود ازجمله عدم انتقاد از دولت مرحوم رئیسی ولی این چهارچوبها یکی دو مورد نبوده و کل جریان مناظره را تحت تأثیر قرار داده بود. تاجایی که نامزدهای اصولگرا به دلیل پرداختن به مشکلات کشور و اشاره به برخی مسائل و چالشها به نامزد اصلاحطلب میتاختند.
محبعلی گفت: دو نفر از نامزدها به مسئله تحریم پرداختند بعد هم در ادامه صحبتها مجبور به عقبنشینی شدند تا باعث نگرانی نیروهای تصمیم گیر و جریان تصمیمساز نشوند.
وی گفت: مشارکت در اسفندماه گذشته از جنس عدم اعتماد اجتماعی بود. امروز میخواهند از تکرار آن فاجعه جلوگیری کنند. تأیید صلاحیت یکی از نامزدهای اصلاحطلبان مؤید این مطلب است. دیپلمات پیشین در پایان سخنان خود تأکید کرد: باید صادقانه بگویم که قرار نیست رئیسجمهوری سرکار بیاید که سیاستها و روشهای موجود را تغییر دهد و باعث نوسازی اقتصاد، تغییر سیاست خارجی و نوسازی سیاستهای اجتماعی شود ولی میتوان کسی را انتخاب کرد که از سرعت گسترش مشکلات جلوگیری کند و اگرچه نمیتواند کاری بکند حداقل صورتمسئله را قبول داشته باشد.
هادی حقشناس، اقتصاددان در مورد پرداختن به مسائل اقتصادی در جریان مناظرات گفت: آنچه از مناظره اول دیدیم مطرحشدن مسائل اقتصادی بود. اما حل تورم چه راهکاری دارد؟ رشد اقتصادی چگونه اتفاق خواهد افتاد؟ اهداف برنامه هفتم چگونه تحقق پیدا میکند؟ اگر یک نامزد ریاست جمهوری بتواند این سه موضوع را حل کند بخش قابلتوجهی از مسائل اقتصادی کشور حل خواهد شد.
وی گفت: اگر تورم حل شود مفهوم این است که سوداگری در اقتصاد ایران حل خواهد شد. مشکل نقدینگی حل میشود و ارزش پول ملی حفظ خواهد شد. نتیجه ایجاد رشد اقتصادی بالا رفتن اشتغال است. وقتی اقتصادی بیکار نداشته باشد، آسیبهای اجتماعی مثل نرخ طلاق، اعتیاد، حاشیهنشینی و... کاهش پیدا میکند
حقشناس افزود: این سؤالات در جریان مناظره مطرح شد ولی پاسخها در حد کلیگویی بود. اگر قرار باشد اقتصاد ایران رشد 8 درصدی داشته باشد باید سالانه دویست میلیارد دلار سرمایهگذاری شود. راهکار ورود سرمایه حذف تحریمها و الحاق به اف ای تی اف است.
وی گفت: مناظره اول نشان داد تعدادی از نامزدها اعتقادی به این موارد ندارند و بهصراحت اعلام میکردند مسائل اقتصادی ایران در درون کشور حل میشود. باید از این نامزدهای اصولگرا پرسیده شود که چرا طی سه سال گذشته این مشکل در حاکمیت یکدست حل نشد؟
این اقتصاددان تشریح کرد: در یک ارزیابی کلی بهراحتی میتوان دریافت پاسخ کدام نامزد در چهارچوب حل مسئله تورم، رشد اقتصادی و تحقق اهداف برنامه هفتم است؟ پزشکیان بهدرستی اعلام کرد که برای حل مسائل ذکرشده باید به کارشناسان مربوطه، مدیران توانمند و ارتباط و مذاکره با جهان خارج مراجعه کرد.
هادی حقشناس در پایان سخنان خود گفت: از دید کارشناسی حرفهای آقایان پزشکیان و پورمحمدی به واقعیتها نزدیکتر است. این دو نفر با نگاهی عقلانی پاسخگوی سؤالات مذاکره بود. اگر نظر کارشناسی شرط باشد من آقای پزشکیان را برای پرداختن به مسائل و مشکلات اقتصادی کشور، اصلح میبینم زیرا نگاه ایشان از واقعیتهای موجود برخاسته و تصمیماتش به بدنه کارشناسی و متخصص وابسته است.