رئیس بنیاد ملی گندم کاران ادامه داد: در سالهای گذشته معمولاً در ابتدای فصل پس از خرید ۵۰ تا ۶۰ درصد محصول پول دو تا سه روز به کشاورزان پرداخت میشد و فقط پول گندمهای سردسیر با کاهش اعتبار با تأخیر واریز میشد؛ اما سال گذشته و امسال وضعیت به گونهای شد که پول گندم با تأخیر چند ماهه به گندم کاران پرداخت میشود.
با توجه به وضعیت مناسب بارش پیش بینی میشود بیش از ۱۳.۵ میلیون تن گندم در کشور برداشت شود و حدود ۱۱.۵ میلیون تن خرید تضمینی داشته باشیم اما اگر نحوه پرداخت محصولات اصلاح نشود آمار فروش کاهش پیدا میکند.
همچنین کشاورزان در مناطق جنوب استان کرمان حدود یک ماه گذشته اقدام به برداشت گندم کردند اما تاکنون مطالبات آنها پرداخت نشده است. این موضوع به جهت اینکه میتواند در امرار معاش کشاورزان تأثیر بسزایی داشته باشد از اهمیت بسیاری برخوردار است.
بیشتر بخوانید:
در حالی که سال گذشته دولت با تعیین قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷هزار و ۵۰۰تومانی نتوانست رضایت کشاورزان را جلب کند، گندمکاران همچنان نگران تسویه مطالبات گذشته خود هستند. اکنون نیز در حالی که حدود ۵۰روز از سال جدید میگذرد، تولیدکنندگان گندم تا حد زیادی از تورم عمومی کالاها عقب ماندهاند و به همین دلیل سال گذشته خواهان تعیین قیمت گندم در محدوده ۲۰هزار تا ۲۲هزار و ۵۰۰تومان بودند.
آنطور که مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور اعلام کرده است، امسال نیز قیمت گندم در هر کیلو در محدوده ۱۷هزار و ۵۰۰تومان قرار دارد. خرید تضمینی گندم دوروم هم که در صنایع غذایی مانند ماکارونی مورد استفاده قرار میگیرد، ۱۸هزار تومان است.
همچنین هامان هاشمی در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: وزات خانه در خصوص جایزه گندم هنوز اطلاع رسانی نداشته است و قیمت ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان از ابتدا مورد انتقاد بوده و این قیمت منطقی به نظر نمیرسد.
قیمت خرید تضمینی گندم و زیان کشاورزان
با توجه به این نرخهای اعلامی کشاورزان همچنان از تولید زیانده خبر میدهند و معتقدند که در چرخه تولید تا مصرف گندم، این دلالان و واسطهگران هستند که بیشترین سود را میبرند و گندمکاران جز زیان عایدی دیگری ندارند؛ موضوعی که احتمالا در نهایت منجر به کاهش تولید گندم و افزایش واردات این محصول کشاورزی شود.
نکته عجیب این است که هرگاه دولت ناچار به واردات گندم شده در نهایت پرداختی بیشتری نسبت به محصول داخلی داشته است. با این حال کارشناسان پیشبینی میکنند که در سال جاری حدود ۱۳میلیون تن گندم از مزارع داخل کشور خارج شود؛ یعنی معادل تولیدی که سال گذشته انجام شد.
البته تمام این محصول با قیمت خرید تضمینی گندم خریداری نمیشود و بخشی از کشاورزان حاضر به فروش محصول به دولت نیستند.
البته این بدان معنا نیست که دولت باید تماموکمال به خواسته کشاورزان عمل کند، بلکه شاید بهترین راهکار جبران عقبماندگی قیمتی و تعیین قیمت جدید گندم براساس تورم باشد، چراکه در غیر این صورت دست دولت از گندم تولیدی کشاورزان کوتاه میشود و در نهایت باز هم این دلالان هستند که به بازیگر اصلی بازار تبدیل میشوند.
خبری از پول گندم نیست
در این میان، طبق اعلام رئیس بنیاد ملی گندمکاران از ۱۰فروردین تا امروز حدود یکمیلیون و ۳۵۰هزار تن گندم به ارزش ریالی حدود ۲۲هزار میلیارد تومان (همت) از گندمکاران خریداری شده اما هنوز ریالی پرداخت نشده است.
عطاالله هاشمی با اشاره به نرخ تضمینی گندم اضافه کرد: قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷هزار و ۵۰۰تومان بوده که تأخیر در پرداخت پول کشاورزان منجربه دلسردی آنها میشود.
همچنین پیش بینی میشود با وضعیت بارش تولید و برداشت گندم به بیش از ۱۳ میلیون تن برسد و خرید تضمینی حدود ۱۱ میلیون تن باشد. عطا الله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران درباره آمار خرید گندم تا چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت گفت، از ۱۰ فروردین تا امروز حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن گندم به ارزش ریالی حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان (همت) از گندمکاران خریداری شده؛ اما ریالی پرداخت نشده است.
گفتنی است؛ قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که تأخیر در پرداخت پول کشاورزان منجر به دلسردی آنها میشود.