نقش جنبشهای مردمی نیز در مورد خاورمیانه و بحران امروز مردم غزه مهم است.
امروز شاهدیم که جنبش فلسطینیان بعد از 76 سال سرکوب شدن توسط اسرائیلیها پا گرفته و جریان جهانی ایجاد کرده است.
از این نظر جریان سازی افکار عمومی و فشار آنها بر دولتها پیروزی بزرگی برای مردم خاورمیانه و فلسطین است.
باید توجه داشت که فلسطین و مسائل لاینحل اش به مسئلهای جهانی تبدیل شده است. کدام تلاش دیپلماتیک میتوانست چنین جریانی ایجاد کند؟!
امروز مسئله فلسطین، مسئلهای جهانی است و نمیتوان این حرکت را فقط به جهان اسلام یا به منطقه ربط دهیم.
ساختار قدرت در آمریکا و انگلیس توسط دانشجویان و افکار عمومی به چالش کشیده شده این موقعیت بی سابقه است.
مردم فشار میآورند تا آنچه سیاستمداران از عهدهاش بر نمیآمدند انجام گیرد. مردم فلسطین امروز حرف خود و خواستههای خود را روی پلاکاردهای دانشجویان آمریکایی و در صحن دانشگاههای معتبر بینالمللی به گوش دولتمردان میرسانند.
سیاستمداران اروپایی و آمریکایی تحت فشار هستند و دیگر نمیتوانند محتاطانه با موضوع فلسطین برخورد کنند. غرب باید در مورد اسرائیل تصمیم بگیرد.
بحران غزه به بیداری بی سابقهای در غرب انجامید. اگر غرب نتواند نسبت خود با تندروی و خشونت نظامی اسرائیل را روشن کند مردم را از دست میدهد.
جنبشهای دانشجویی نقش مهمی در ساختار افکار عمومی دارد. دانشجویان همیشه پیشگام تغییراتی در ساختار قدرت بودند. این اتفاق در آمریکا در حال وقوع است. تاریخ آمریکا در نقطهای با اهمیت قرار گرفته است.
این وضعیت میتواند تأثیری مستقیم بر تصمیم گیری سیاستمداران داشته باشد. اگر این وضعیت ادامه داشته باشد میتواند تأثیر خود را در ساختار قدرت نشان دهد.
اسرائیل برای آتش بس تحت فشار است زیرا آمریکاییها تحت فشار شهروندان، دانشجویان، دانشگاهیان و چپ گرایان قرار دارند.
انتخابات آمریکا یک مسئله مهم است همین که اسرائیل تا به الان به رفح حمله نکرده تحت فشار افکار عمومی است. میتوان پیش بینی کرد که فشارها در نهایت میتواند مذاکرات را به سرانجام برساند.