ستاره صبح- پرسش این است، چه کارهایی و بی توجهیها فضای بین جامعه و نظام حکمرانی را به فضایی دو قطبی تبدیل کرده است؟ مصطفی اقلیما، استاد دانشگاه، محقق و مددکار اجتماعى در گفتوگو با «ستاره صبح» درباره چرایی فاصله بین مردم و مسئولین اظهار داشت: هر دولتی که میآید، با توجه اینکه نظام ما پادشاهی نیست و جمهوری است، یکسری حرفهایی میزند و وعده میدهد و از مردم رأی میگیرد. پس توقع عمومی چیزی جز این نمیتواند باشد که دولتیها هم و غمشان را به رفع دغدغههای عمومی به کار بگیرند. با این توضیح که مسائل اقتصادی مهمترین دغدغه مردم به شمار میرود. حالا اگر دولت یا مجلس به هر دلیلی نتوانند مطالبات جامعه را برآورده کنند، پایگاه اجتماعی شان را از دست خواهند داد.
عدم توجه به مطالبه مردم
رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران در ادامه گفت: به ندرت پیش آمده مردم از رایی که در صندوق انداختهاند، راضی باشند. چرا که دولتها بعد از رسیدن به خواسته شان، یادشان میرود که قرار است، مشکلات عمومی را رفع کنند. حالا فرقی نمیکند، رئیس دولت روحانی باشد یا لباس شخصی. هیچ کدام به اولویت مردم آنطور که لازم بود، توجهی نشان ندادند. در واقع کارهایی انجام میگیرد و مهم میشود که هیچ کدام اولویت جامعه نیست.
روسری اولویت مهم
اقلیما گفت: این روزها روسری اولویتی مهم برای تصمیم گیران است و به همین دلیل مجدانه تلاش میکنند، در راستای خواسته و نظر خود هر کاری که لازم است، انجام بدهند و کاری هم نداشته باشد که مردم نسبت به این رویه شان چه دیدی دارند. آنهم در شرایطی که مردم هزار و یک مشکل دارند و از گرانی، فقر، مشکل بیکاری، ازدواج و ... رنج میبرند. مجلس حقوق را ۲۰ درصد و بلیت مترو را ۴۵ درصد افزای داده و اصلا نمیداند باید به فکر رفع مشکلات موجود باشد و هر کاری دلشان میخواهد انجام ندهند.
پاسخگو بودن
این جامعهشناس خاطر نشان کرد: مسئولین هر کاری دلشان میخواهد، انجام میدهند و به غلط فکر میکنند خودشان همه کاره هستند. در صورتیکه باید برابر مردم پاسخگو باشند. اما چون تا مسئولان ملزم به جواب دادن نبودهاند، دلیلی هم برای تلاش موثر برای برداشتن مشکلات نمیبینند.
ایجاد فاصله بین مردم و حکومت
اقلیما در ادامه تصریح کرد: تداوم کوتاهیها باعث میشود، بین مردم و حاکمیت فاصله بیفتد و حتی جامعه خود را غیرخودی بداند. مسئولین باید دنبال دلیل بروند که چرا برخی از اینکه پهپادهای ایرانی به هدف نخورد، بعضا اشکال این است که این آسیبها مهم نیست و دنبال این میروند که با اجبار خواسته شان را به مردم تحمیل کنند وقتی دزدی، بیکای، فقر و ... افزایش پیدا میکند و هر کس هر کاری میخواهد، انجام بدهد.
صداقت، مؤلفه مهم
استاد علوم اجتماعی دانشگاه یادآور شد: دین اسلام «صداقت» را اولین و مهمترین مؤلفه میداند و اول و آخر اسلام راستگویی است. به همین دلیل جای تعجب دارد که مسئولین با مردم صادق نیستند. شرایط طوری شده است که پدران هم به فرزندان که راست نمیگویند و برای اینکه بچه شان را خوشحال کنند، دروغ میگویند که فلان چیز را برایت میخرم تا بچهها دیگر به پدر و مادرشان اعتماد نکنند. این روزها دولتیها میگویند، همه چیز عالی است. خب! مردم چرا باید به این حرف اعتماد کنند؟
وی توضیح داد: کسانی که مسئولیت داشته یا دارند، آدمهای خوبی اند. اما آدم خوب با آدم متخصص فرق میکند. من اگر آدم خوبی باشم و بلد نباشم، پشت فرمان بولدوزر بنشینم ۱۰۰ تا خانه را طوری خراب میکنم که دیگر درست نشوند.
نارضایتی
مصطفی اقلیما در پایان گفت: سیستم نه تنها از نظر اقتصادی، نه از نظر اجتماعی، نه از نظر روحی و روانی چیزی به مردم نداده است که رضایت شان جلب شود، بلکه با ندانم کاری مشکل برای مردم میتراشد تا به چه کنم، چه کنم بیفتند. مثلا آنهایی که میخواهند در پارک قیطریه مسجد بسازند، چرا برایشان ناراحتی و نارضایتی مردم مهم نیست؟ مسئولین از تخلفهای همدیگر حمایت میکنند. در چنین جامعهای میتوان توقع داشت، مردم راضی باشند؟ پاسخ قطعا «نه» است. البته مردم از اسلام و جمهوری اسلامی راضی اند و از مسئولین بی کفایت ناراضی اند.