حمله 7 اکتبر (15 مهر) حماس به اسرائیل باعث شد تا رژیم اشغالگر حملات وحشیانه خود به غزه را آغاز کند و هزاران نفر را به خاک و خون بکشاند. اکنون باگذشت 4 ماه جنگ همچنان ادامه دارد. حملات حوثیها به کشتیهای اسرائیلی و غربی تنگه باب المندب و دریای سرخ را نا امن کرد و هزینه تجارت را برای دنیا حتی برای ایران افزایش داد. علاوه بر حوثیها گروههایی مثل حشد الشعبی، کتائب حزبالله، مقاومت اسلامی عراق و ... که در عراق و سوریه هستند بیش از 160 بار به مراکز آمریکاییها حمله کردهاند. در این حملات هیچ آمریکایی کشته نشد اما حمله هفته گذشته مقاومت اسلامی با پایگاه آمریکا در اردن که باعث کشته شدن 3 نظامی و مجروح شدن 34 نفر شد موجب خشم تندروهای آمریکایی شد و آنها فشار فزاینده به رئیسجمهور در خصوص حمله به ایران وارد کردند. بایدن به دلیل هزینه سنگینی که جنگ با ایران دارد زیر بار خواست تندروها نرفت اما بامداد روز گذشته به مدت 30 دقیقه 84 نقطه در عراق و سوریه را با بمبافکنهایی که از آمریکا به پرواز درآمده بودند هدف قرارداد. براثر آن احتمالاً تعدادی کشته یا مجروح شدهاند. آمریکا مدعی است مراکز نیروهای نزدیک به ایران در سوریه و عراق را هدف قرارداده است و تلفاتی به آنها وارد کرده است. در اقدامی دیگر آمریکا یک محموله نفتی 500 هزار تنی متعلق به ایران را ضبط کرد. این وقایع نشان میدهد که دامنه جنگ به ایران بیش از هر زمان دیگری نزدیک شده است. اکنون دو راه پیش روی تهران وجود دارد. یا حمایت نظامی از محور مقاومت که اگر چنین کاری صورت گیرد عملاً ایران با آمریکا و اسرائیل سرشاخ خواهد شد. راه دیگر این است که در برابر آنچه در عراق و سوریه رخداده خویشتنداری کرده و با بهرهگیری از ابزار دیپلماسی بهجای جنگ خطر را از روی کشور عبور دهد. جزئیات بیشتر را در ادامه میخوانید:
فرمان حمله
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در بیانیهای گفت: «تحت هدایت من، نیروهای نظامی ایالات متحده پایگاههایی در عراق و سوریه را که شبهنظامیان برای حمله به نیروهای آمریکایی استفاده میکردند هدف قراردادند.» وی با بیان اینکه «پاسخ ما از امروز آغاز شد»، گفت: «این حملات در زمانها و مکانهایی که ما انتخاب میکنیم ادامه خواهد یافت. همه کسانی که ممکن است به دنبال آسیب زدن به ما باشند این را بدانند: اگر به یک آمریکایی آسیب بزنید، ما پاسخ خواهیم داد.»
جزئیات حمله
مطابق اعلام ارتش امریکا در این حمله از بمبافکنهای دوربرد و راهبردی «بی ۱» که از خاک ایالات متحده به پرواز درآمده بودند کمک گرفته شده بود. ژنرال داگلاس سیمز، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، گفت که حملات در حدود ۳۰ دقیقه انجام شد و سه عدد از این تأسیسات مورد حمله در عراق و چهار تای آنها در سوریه بودند. ژنرال کوریلا، فرمانده سنتکام، نیز در این باره گفت: «گروههای شبهنظامی همچنان تهدیدی مستقیم در ثبات عراق، منطقه و امنیت آمریکاییها هستند.»
واکنش عراق
یحیی رسول، سخنگوی ارتش عراق، در بیانیهای اعلام کرد که شهر القائم و مناطقی در امتداد مرز این کشور با سوریه مورد حمله نیروهای آمریکایی قرار گرفته است. این حملات «نقض تمامیت ارضی عراق و تضعیفکننده تلاشهای دولت بغداد» است این اقدام «تهدیدی است که عراق و منطقه را به عواقب نامطلوب میکشاند.» جان کربی پیشتر گفته بود که ایالات متحده قبل از انجام حملات به دولت عراق در این باره اطلاعرسانی کرده است. اما مقاومت عراق این ادعا را تکذیب کرده است. بورل گفت: «ما با دعوت همه طرفها به خویشتنداری، از آنها میخواهیم که از افزایش تنش خودداری کنند.» حاجا لحبیب، وزیر امور خارجه بلژیک، نیز پیش از نشست غیررسمی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در روز گذشته گفت که این حملات باعث ایجاد «یک نگرانی بزرگ» شده است.
واکنش روسیه
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که مسکو حملات هوایی آمریکا در عراق و سوریه را محکوم میکند و این وضعیت باید توسط شورای امنیت سازمان ملل بررسی شود. وی طی بیانیهای اعلام کرد: «بدیهی است که حملات هوایی آمریکا عمداً برای شعلهورتر کردن بیشتر درگیریها طراحی شده است. ایالات متحده با حمله تقریباً بدون وقفه به تأسیسات گروههایی ادعایی طرفدار ایران در عراق و سوریه، عامدانه تلاش میکند تا بزرگترین کشورهای منطقه را وارد جنگ کند».
برگزاری نشست اضطراری در عراق
ریاست جمهوری عراق بر اهمیت برگزاری نشست اضطراری ریاستجمهوری و جناحهای سیاسی برای بررسی تجاوزات آمریکا به این کشور تاکید کرد. ریاستجمهوری عراق گفت: «بر اهمیت برگزاری نشست اضطراری ریاستجمهوری و جناحهای سیاسی برای بررسی تجاوزات آمریکا به شهر القائم در استان الانبار و دیگر مناطق مرزی عراق در غرب کشور تاکید میکنیم.» این بیانیه افزود: «حمله آمریکا نقض آشکار حاکمیت عراق است».
عدم حمایت نیمی از آمریکاییها از ادامه جنگ
نظرسنجی انجام شده توسط آسوشیتدپرس و مرکز «نورث» نشان داده است که نیمی از آمریکاییها معتقدند که اسرائیل در جنگ ۱۵ هفتهای در نوار غزه بیش از حد پیش رفته است. این نظرسنجی که از ۲۵ تا ۲۸ ژانویه انجام شده است، نشان میدهد که نتیجه به دست آمده بیشتر ناشی از نارضایتی فزاینده در میان جمهوری خواهان و سیاستمداران مستقل است. این نظرسنجی به طور کلی نشان داده است که حمایت از اسرائیل و نحوه برخورد دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا در همه زمینهها اندکی کاهش یافته است، به گونهای که تنها ۳۱ درصد از بزرگسالان آمریکایی از نحوه برخورد بایدن با این جنگ حمایت میکنند و تنها ۴۶ درصد از دموکراتها مشمول این رقم میشوند که این امر نشان دهنده کاهش حمایتها از رویکرد بایدن پس از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر است. طبق نتایج این نظرسنجی، در حال حاضر ۳۳ درصد از جمهوریخواهان معتقد هستند که واکنش اسرائیل به عملیات طوفان الاقصی بیش از حد بوده است حال آنکه این رقم در ماه نوامبر ۱۸ درصد بوده است. ۵۲ درصد از رأی دهندگان مستقل نیز بر همین عقیده هستند که از ۳۹ درصد در ماه نوامبر افزایش چشمگیری داشته است. ۶۲ درصد از دموکراتها نیز با این موضوع هم عقیده هستند. این نظرسنجی همچنین نشان داده است که ۵۰ درصد از رأی دهندگان آمریکایی اکنون معتقدند که حمله نظامی اسرائیل به نوار غزه بیش از حد انجام شده است که نسبت به ۴۰ درصد در ماه نوامبر افزایش چشمگیری داشته است. نتایج نظرسنجی جدید دال بر اخبار نگران کنندهای از حمایت آمریکاییها از بایدن و حزب سیاسی وی است.
تهران: اقدامات تروریستی، شکست ترمیمناپذیر اسرائیل در طوفانالاقصی را جبران نمیکند
وزارت خارجه ایران اعلام کرد مسئولیت عواقب حمله به نمایندگی دیپلماتیک ایران در دمشق را متوجه رژیم صهیونیستی میداند و تهران حق مشروع و ذاتی خود را بر اساس قوانین بینالمللی برای پاسخ قاطع به اینگونه اقدامات تروریستی محفوظ میداند.
به گزارش ایسنا، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد حمله موشکی عصر دوشنبه رژیم جعلی اسرائیل، به ساختمان بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق را با شدیدترین عبارات محکوم میکند.
وزارت خارجه اعلام کرد متأسفانه در این حمله هدفمند به یک مکان شناخته شده دیپلماتیک، تعدادی از مستشاران نظامی ضدتروریسم جمهوری اسلامی ایران - دارای مصونیت دیپلماتیک- که همزمان با حمله مزبور، در برنامه صرف افطار ماه مبارک رمضان در این ساختمان حضور داشتند، به شهادت رسیدند.
در این بیانیه آمده است: «بیشک این حمله زبونانه و نفرتانگیز، نقض مصونیت افراد و اماکن دیپلماتیک -ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق- و در مغایرت آشکار با مقررات بینالمللی بهویژه کنوانسیون روابط دیپلماتیک ۱۹۶۱ وین، کنوانسیون راجع به پیشگیری و مجازات جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بینالمللی از جمله مأموران دیپلماتیک ۱۹۷۳ و منشور ملل متحد است، فلذا انتظار این است که تعرض شنیع و خلاف حقوق بینالملل یادشده، از سوی دولتها و مجامع بینالمللی تقبیح و شدیدا محکوم گردد».
تهران تاکید که از سازمان ملل متحد بهویژه شورای امنیت و دبیر کل آن سازمان انتظار میرود در مسیر مقابله با اعمال متخلفانه و ناقض مقررات بینالمللی رژیم صهیونیستی اسرائیل، که تهدید کننده صلح و امنیت بینالمللی تلقی میگردند، واکنش لازم و سریع را داشته و اینگونه اعمال جنایتکارانه و تروریستی را محکوم و تقبیح نمایند.
وزارت خارجه ایران این حمله تروریستی را گویای اوج استیصال، درماندگی و سرگردانی راهبردی رژیم صهیونیستی در نتیجه شکست نظامی، سیاسی و اخلاقی در نوار غزه پس از ۶ ماه جنگ ظالمانه، جنایتکارانه اما بدون هرگونه پیروزی علیه جریانهای مقاومت و ملت صبور و مقاوم فلسطین توصیف کرد.
در این بیانیه آمده است: «واضح و آشکار است که صهیونیستهای ناکام از توقف قدرت مقاومت در باریکه غزه، اکنون به هر تلاش مذبوحانه و زبونانهای برای خروج از انزوای سیاسی و بینالمللی خود در جهان متوسل شدهاند. رژیم اسرائیل اکنون پس از قتل عام دهها هزار زن و کودک و شهروند بیگناه فلسطینی و ناتوانی و شکست در تحقق اهداف اعلام شده خود در قبال ملت و جریانهای مقاومت فلسطین، بهطور خطرناک و بیخردانهای تلاش میکند دامنههای جنگ در منطقه را توسعه داده و صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را قربانی امیال شوم و جنگطلبانه خود نماید».
وزارت خارجه ایران هشدار داد: «جمهوری اسلامی ایران مقتدرانه و در کمال حکمت و درایت، رژیم متجاوز و مفلوک صهیونیستی را از جنایت جدید خود پشیمان خواهد کرد و این رژیم جعلی با توسل به اینگونه جنایات ددمنشانه، هرگز از شکست محتوم نجات نخواهد یافت».
جمهوری اسلامی ایران همچنین ضمن هشدار به جامعه بینالمللی نسبت به فعالیتهای ماجراجویانه رژیم جعلی اسرائیل برای گسترش دامنههای جنگ در منطقه و خارج از جغرافیای فلسطین اشغالی، اعلام کرد مسئولیت عواقب و پیامدهای حمله جنایتکارانه به نمایندگی دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق را متوجه رژیم غاصب صهیونیستی میداند و در این زمینه جمهوری اسلامی ایران حق مشروع و ذاتی خود را بر اساس قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد برای پاسخ قاطع به اینگونه اقدامات تروریستی محفوظ میداند.
در پایان این بیانیه آمده است: «سران جنایتکار رژیم غاصب صهیونیستی نیز بدانند که اینگونه حملات زبونانه، شکست ترمیم ناپذیر رژیم در عملیات طوفان الاقصی و ۶ ماه ایستادگی قهرمانانه ملت مظلوم اما مقتدر فلسطین در نوار غزه را جبران نخواهد کرد و جمهوری اسلامی ایران نیز در حمایت شرافتمندانه خود از حقوق طبیعی و قانونی ملت فلسطین ذرهای عقبنشینی نخواهد کرد».