غیر از این، موسیقی طی دورههایی از تاریخ حرام شمرده میشد تا اینکه با نظرهای فقهی و مشخص شدن حد و حدود مجاز قابلیت پرداخته شدن پیدا کرد. اکنون سند ملی موسیقی ایران مهر تأیید رسمی بر مجاز بودن موسیقی در حدود تعاریف فقهی زده است. به نوعی موسیقی به رسمیت شناخته شده است. در این سند آمده است: «موسیقی امری الهی و انسانی است.»از طرفی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرده است با این سند جلوی دخالتها در اجرای کنسرتهای دارای مجوز گرفته میشود. زیرا این سند الزام اجرایی دارد. وقتی ارشاد و شورای موسیقی مجوزی میدهد اشخاص دیگر نمیتوانند مداخله کنند.
به نظر میرسد این دستاورد مهمی برای دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد. هنرمندان در صورتی که مجوز وزارت ارشاد را داشته باشند از این پس میتوانند با خیال آسوده به اجرای برنامه خود بپردازند بدون آنکه نگران دخالت افراد حقیقی و حقوقی خارج از ارشاد باشند.
البته ابلاغ این سند از سال ۱۳۹۳ تاکنون به تعویق افتاده بود. آشکار است که مسیر پردستاندازی را پیموده تا اکنون در سال ۱۴۰۲ابلاغ شود. امید آن میرود که حوزه موسیقی با در دست داشتن چنین سندی تاریخی به سمت ایجاد فضای بازتری برود. گرچه جزییات سند بعضا کلینگرانه نوشته شده اما وجود آن در هر دولتی در آینده میتواند دستمایه تعامل و تعیین حد و مرزهای مشخصتری شود. نکته قابل توجه موسیقی زنان است که باید دید در کلیات سند چقدر صورت اجرایی دارد.