گروه بینالملل: نیروی مسلح یمن وابسته به انصار الله اعلام کرد که امریکا و بریتانیا در چارچوب حمایت از تداوم جنایت اسرائیل در غزه، با 73 حمله، یمن را هدف حمله قراردادند. در این حملات، صنعا، الحدیده، تغز، حجه و صعده هدف حمله قرار گرفتند. این حملات منجر به جان باختن 5 نفر و مجروح شدن 6 نفر دیگر از نیروهای مسلح شد. پیش از این هم آمریکا سه قایق حوثیها را کرد و 11 نفر سرنشین آنها را کشت. لوید آستین، وزیر دفاع امریکا، در بیانیهای اعلام کرد که حمله مشترک نظامی ایالات متحده و بریتانیا به مواضع انصارالله با هدف «مختل کردن و تضعیف توانایی» آنها انجام شد. در پی این حملات خاورمیانه آرایش جنگی به خود گرفته و رجب طیب اردوغان هم گفته باید دید واکنش ایران به حملات آمریکا و بریتانیا به مواضع نیروهای یمن چه خواهد بود؟ سخنگوی وزارت امور خارجه به این اتفاقات واکنش نشان داد و گفت: این حملات نظامی در راستای استمرار حمایت کامل آمریکا و انگلیس در نزدیک به صد روز گذشته از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین و شهروندان مظلوم و تحت محاصره کاملِ نوار غزه صورت میگیرد. وی با ابراز نگرانی نسبت به پیامدهای تکرار این گونه حملات خودسرانه برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی، از جامعه جهانی خواست با واکنشها و اقدامات مسئولانه، از گسترش دامنههای جنگ، بیثباتی و ناامنی در منطقه جلوگیری کنند. در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتوگویی با قاسم محبعلی دیپلمات پیشین انجام داده که در ادامه میخوانید:
ارزیابی شما از حمله انگلیس و آمریکا به یمن چیست؟ آیا این حمله پیامی برای ایران دارد یا خیر؟
حمله امریکا و انگلیس به یمن قابل پیشبینی بود. به خطر انداختن دریانوردی و تجارت دریایی خط قرمز کشورهای بزرگ جهان است و باعث واکنش آنها خواهد شد. زیرا آنها بیشترین ضرر را از نا امنی در دریاها میبرند.
اقدامی که حوثیها در قبال کشتیها در دریای سرخ انجام دادند بیش از آنکه به سود جریان مقاومت و مردم غزه تمام شود به سود اسرائیل و عربستان تمام شده است. این اقدام در راستای اهداف اسرائیل برای ورود آمریکا به جنگ در منطقه است.
عربستان چندین سال با حوثیها میجنگید اما امروز خود را کنار کشیده و محور درگیری را به سمت غرب با حوثیها و ایران تغییر داده است. لذا کاری که حوثیها کردند باعث شد قدرتهای غربی وارد جنگ خاورمیانه شوند. اگر یمن به اقدامات خود ادامه دهد غرب و آمریکا با شدت بیشتری حوثیها را سرکوب میکنند. اگر حوثیها ادامه هم ندهند آثار اقداماتشان بیهوده میشود و البته این اقدام عاقلانهتر است.
به نظر شما پس از این حمله واکنش کشورهای عرب به تنش در منطقه چگونه خواهد بود؟
یک مثلثی در خاورمیانه وجود دارد با این اضلاع: مناسبات ایران با اعراب، مناسبات اعراب، غرب و اسرائیل، مناسبات ایران غرب و اسرائیل. به عبارت دیگر مناقشه 75 ساله یک مناقشه عبری، عربی و غربی است. هر کدام از این محورها دچار تنش شود تنش در دو محور دیگر کاهش پیدا میکند.
در سالهای اخیر که محور ایران-عربستان دچار تنش بود محور اسرائیل و اعراب شروع به پیشرفت و بهبود کرد. ایران فرصت داشت که بتواند این محور را بدست گیرد اما فرصت را از دست داد. اکنون محور ایران، غرب و اسرائیل دچار تنش شده و در این شرایط اعراب خود را به کنار میکشند و تلاش میکنند از هر دو طرف امتیاز گیری کنند. سیاست اعراب این است که هر چه بیشتر تنش را بین غرب، اسرائیل و ایران گسترش دهد زیرا به نفعشان است. برای این کار در ظاهر دو طرف را به خویشتن داری دعوت میکنند اما در واقعیت از این شرایط سود میبرند.
پیشبینی شما از گسترش جنگ در خاورمیانه چیست؟
بستگی به این دارد که واکنش حوثیها و متحدانشان چگونه باشد. احتمال بعدی این است که جنگ به لبنان گسترش پیدا کند. در خاورمیانه چند مسئله هستند که تکلیفشان باید مشخص و تعیین گردد. ابتدا مسئله فلسطین است و دیگری مسئله بازیگران غیر دولتی مانند حوثیها، حشد الشعبی و حزب الله در لبنان که بازیگران خودمختار در خارج از کشورها هستند. امکان دارد با گسترش جنگ این نیروها حذف شوند و آینده خاورمیانه با تصمیم دولتهای بزرگ منطقه شکل گیرد.
با توجه به پیام آمریکا به ایران مبنی بر کنترل تنش در منطقه آیا ایران میتواند مانع گسترش جنگ در خاورمیانه شود؟
پیام آمریکا یک پیام دیپلماتیک و دو پهلو بود. یعنی اگر ایران به کاهش تنش کمک کند درگیری اتفاق نمیافتد اما طرف غربی خود را برای درگیری آماده کرده تا مسئولیت را متوجه ایران کند. پیامهای دیپلماتیک ظاهرمثبت دارد اما باید دید هدف از این پیام چیست. فرصتی که ایران دارد این است که به عراق و حوثیهای یمن بگوید که جنگ را توسعه ندهند. باید جنگ را محدود به غزه نگه داشت. اگر جنگ توسعه پیدا کند ممکن است به سطح بالاتر یا حتی به سمت ایران هم کشیده شود.