سیدا کاران
26 مه 2023
تارنمای کریدل
برگردان و کوتاه سازی علی اصغر شهدی
Asghar.shahdi@gmail.com
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به دلیل اتحادهای عجیب و غریب فزاینده، تبلیغات کر کننده و سیاست های فرد محور توجه جهانی را به خود جلب کرده است. از قضا، انتظار نمی رود که تغییرات زیادی در عواقب آن ایجاد شود.با برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه که قرار است امروز برگزار شود، چشم انداز سیاسی با بحث های قطبی در مورد موضوعاتی مانند سکولاریسم، ملی گرایی، پناهندگان سوری و کردها در همان سالی که ترکیه صدمین سالگرد جمهوری را جشن می گیرد، بیش از پبش پیچیده میشود.دور دوم بین اردوغان و قلیچداراوغلو اساساً انتخابات را به یک همه پرسی در مورد حکومت 21 ساله سابق تبدیل کرده است . بنابراین احساسات و درک عمومی در این رقابت بسیار مهم شده است.علیرغم اینکه قرار بود نتایج رسمی انتخابات پارلمانی توسط هیئت عالی انتخابات (YSK) در 29 اردیبهشت اعلام شود.هیات هنوز هیچ نتیجه ای را منتشر نکرده است که خود منجر به گمانه زنی های داخلی در مورد دلایل این امر شده است. برخی از ناظران نگرانی هایی را در مورد احتمال تقلب در آراء رأی دهندگان مطرح کرده اند ، زیرا طبق گزارش ها، تعداد رأی دهندگان دو برابر نرخ رشد جمعیت است. در شرایط عادی، مجلس باید در روز سوم پس از انتشار نتایج رسمی تشکیل جلسه می داد و نمایندگان منتخب می بایستی سوگند یاد می کردند.با این حال، اردوغان ظاهراً روند سوگند را متوقف کرده است زیرا اعضای ائتلاف او، جنبش اسلام گرای افراطی کردی "هدی پار"، قرار است از بیان عبارت "ملت ترکیه" در طول سوگند تشریفاتی امتناع ورزند. این باعث می شود تا اردوغان مشتاق باشد که مراسم - و این درام - را تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری امروز 7 خرداد ( 28 می) به تعویق بیندازد.در پیش از دور دوم انتخابات روز یکشنبه، موضوعات اصلی حاکم بر گفتمان سیاسی ترکیه، بیاعتمادی به عدالت انتخابات، که در آن به اتباع شورای همکاری خلیجفارس (GCC) در ازای خرید املاک و مستغلات با دلارهای بالا شهروندی ترکیهای اعطا میشود، و از پناهندگانی که در حال حاضر در کشور زندگی می کنند صحبت می شود که دولت تعداد آنها را کمتر از 4 میلیون نفر و مخالفان تعداد آنها را تا 13 میلیون اعلام می کنند.این مسائل به شدت قطبیکننده باعث ایجاد دوباره صفبندیها در دو ائتلاف اصلی در رقابت برای ریاستجمهوری شده است.از زمان همه پرسی این کشور در سال 1396 ( 2017 ) که در آن دموکراسی پارلمانی با سیستم ریاست جمهوری به سبک ترکیه که آرای بدون مهر را معتبر می شناسد، جایگزین شد، بی نظمی های انتخاباتی به یک نگرانی مکرر تبدیل شده است. و بنابراین مخالفان به طور قابل درک از «سرقت رأی» بالقوه و امنیت آرا نگران هستند. علاوه بر این، نرخ غیرمعمول بالای مشارکت رای دهندگان بیش از 80 درصد در مناطق زلزله زده ترکیه که جان ده ها هزار نفر را گرفت و باعث مهاجرت گسترده شد، سؤالاتی را ایجاد کرده است.
تغییر شعار و اتحاد
اتحاد ملیت (یا ملت) قلیچداراوغلو، که روایت تغییر (در اصل، برکناری اردوغان) را رهبری می کند، شعارهای میهن پرستانه ای مانند "آنهایی که وطن خود را دوست دارند باید پای صندوق های رای بیایند" و "بگذارید درهای جهنم بسته شود" را اتخاذ کرده است. ” اگرچه او بر «وحدت» تاکید کرد و به سیاست قطبی اردوغان در دور اول انتخابات اعتراض کرد، اما قلیچداراوغلو در مرحله دوم گفتمان تقابلی تری را اتخاذ کرده است. جالب اینجاست که او شعار "جهنم" را از سینان اوغان به عاریت گرفته است، نامزدی که در اولین دور حذف شد و قبل از دور دوم از اردوغان حمایت کرده است.قبل از 24 اردیبهشت ( 14 مه)، اوغان اظهار داشت: "شاید ما دروازه های بهشت را باز نکنیم، اما درهای جهنم را خواهیم بست." «جهنمی» که او به آن اشاره کرد، دولت اردوغان بود.اما از قضا، این اوغان بود که در نهایت با اردوغان به توافق رسید و حمایت خود را از رئیس جمهور به دلیل حفظ «ثبات» در کشور اعلام کرد. اما هنوز مشخص نیست که چه مقدار از پایگاه رأی دهندگان ملی گرای اوغان به اردوغان رای خواهند داد.
تبلیغات انتخاباتی بی سابقه
اما اگر بتوان این انتخابات را به یک رفراندوم محبوبیت در مورد اردوغان تبدیل کرد، رئیسجمهور ترکیه مزایای آشکاری نسبت به رقیب خود دارد: او از هر ابزار دولتی که در اختیار دارد استفاده میکند.در حالی که رسانه ها و شبکه های تلویزیونی بیانیه ها و تجمعات اردوغان را به صورت شبانه روزی پوشش می دهند، قلیچداراوغلو فرصت کمی برای شنیده شدن در سطح ملی در خارج از رسانه های مخالف را دارد.