ستاره صبح-حمله پهبادهای یمنی در روز شنبه 17 اوت آیا عربستان جنگ با یمن را خواهد باخت؟ هواپیماهای بدون سرنشین تجهیز شده توسط شورشیان حوثی در حملهبر صنعت مهم انرژی به یک میدان عظیم نفت و گاز در اعماق بیابان گسترده عربستان سعودی و آنچه را که پادشاهی بهعنوان «آتش محدود» توصیف کرده بود حمله بردند. اذعان سعودیها از این حمله، چند ساعت پسازآن صورت گرفت که یحیی ساری، سخنگوی نظامی حوثیها، با صدور بیانیه تصویری ادعا کرد که شورشیان در یک عملیات بیسابقه و با بهکارگیری 10 هواپیمای بدون سرنشین مسلح به بمب به میادین نفت و گاز حملهبردهاند. او تهدید کرد که حملات بیشتری صورت خواهد گرفت.حمله روز شنبه یک حرکت کیشومات علیه سعودیها بود. منطقه شایبه در فاصله 1200 کیلومتری از قلمرو تحت کنترل حوثیها قرار دارد. هدفهای اقتصادی مهم دیگری در این محدوده وجود دارد:فاصله این میدان از سرزمین تحت کنترل شورشیان در یمن دامنه عمل هواپیماهای بدون سرنشین حوثیها را نشان میدهد. محققان آمریكائی میگویند كه هواپیمای بدون سرنشین UAV-X حوثیها، كه در ماههای اخیر در جریان جنگ ائتلاف سعودی در یمن یافت شد، احتمال دارد تا 1500 کیلومتر (930 مایل) برد داشته باشد. این امر میتواند میدانهای نفتی سعودی، نیروگاه هستهای امارات و زیرساخت فرودگاه بینالمللی دبی را در تیررس خود قرار دهد.این حمله نشان میدهد که مهمترین دارایی سعودیها اکنون مورد تهدید قرار گرفته است. این تهدید اقتصادی بدتر از کسری بودجه هفتدرصدی است که صندوق بینالمللی پول برای عربستان پیشبینی کرده است. بمبارانهای بیشتر سعودیها علیه حوثیها اکنون هزینههای قابلتوجهی را به همراه خواهد داشت که حتی میتواند حیات دولت سعودی را به خطر اندازد. حوثیها از شاهزاده محمد بن سلمان دلقکی ساختهاند و میتوانند وی را آنطور که میخواهند تحتفشار قرار دهند.هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای مورداستفاده حوثیها که از طرحهای ایرانی کپی شده است، با کمک کارشناسان حزبالله لبنان در یمن مونتاژ میشود. چهار روز پیش یک هیئت حوثی به ایران سفر کرد. در این بازدید، آیتالله علی خامنهای، رهبر عالی ایران، برای اولین بار علناً اظهار داشت كه حوثیها از حمایت ایران برخوردارند:تلویزیون دولتی به نقل از آیتالله خامنهای، در دیدار با مذاکرهکننده اصلی رئیس جنبش حوثیها، محمد عبدالسلام، گفت: «من حمایت خود را از مقاومت زنان و مردان مؤمن یمن اعلام میکنم...»
این دیدار در تهران ثابت کرد که حوثیها دیگر جنبشی جدا و منزوی نیستند:
مقاماتی از کشورهای ایران، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا و همچنین نماینده جنبش حوثی انصار الله یمن، در مورد حل مسائل سیاسی پیرامون جنگ طولانی در این کشور، تبادلنظر کردند. این نشست روز شنبه در وزارت امور خارجه ایران در تهران با حضور نمایندگان ایران، انصار الله و چهار کشور اروپایی برگزار شد. نمایندگان حاضر در این نشست نظرات دولتهای مربوطه خود را در مورد تحولات یمن ازجمله تحولات سیاسی و میدان جنگ و همچنین اوضاع بشردوستانه در این کشور توضیح دادند.
امارات متحده عربی هوشمند بود که در ماههای گذشته تصمیم گرفت از یمن خارج شود. هدف جنگ این کشور به دست آوردن کنترل بندر عدن بود. اتحاد این کشور با جداییطلبان یمن جنوبی که هماکنون شهر عدن را کنترل میکنند، این امر را تضمین میکند؛ اما زمانی که آیتالله خامنهای با تقسیم یمن به مخالفت برمیخیزد، اماراتیها بهدشواری خواهند توانست به اهداف کامل خود دست یابند. حمله روز شنبه ابعادی حتی بزرگتر از آنچه را که برای پایان دادن به جنگ تصور میرفت به نماش گذاشت. واگذاری هواپیماهای بدون سرنشین با 1.500 کیلومتر برد به یمن بدین معنی است که متحدین ایران در لبنان، سوریه و عراق نیز به یک چنین ابزاری دسترسی پیدا کردهاند.اسرائیل و ترکیه باید این موضوع را موردتوجه قرار دهند. پایگاههای ایالاتمتحده در امتداد خلیجفارس و افغانستان نیز باید مراقب باشند. ایران نهتنها دارای موشکهای بالستیک برای حمله به این پایگاهها است، بلکه هواپیماهای بدون سرنشین آن سیستمهای دفاعی و موشکی ایالاتمتحده را بیاثر ساخته است. تنها امارات متحده عربی است که با خرید سیستم دفاع هوایی پانتسیر S1 روسی که بر روی شاسی کامیونهای آلمانی MAN سوار میشود، دارای برخی قابلیتها برای پایین آوردن پهبادهای ایرانی است.استفاده ایالاتمتحده از هواپیماهای بدون سرنشین رادار گریز علیه ایران سبب شد تا این کشور با تصرف یکی از آنها اقدام به تجزیهوتحلیل و همتا سازی آن نماید. بدین ترتیب، برنامه گسترده هواپیماهای بدون سرنشین ایران ناخواسته از فناوری ایالاتمتحده آمریکا بهرهمند شد. تمام جنگهایی که ایالاتمتحده و متحدانش در خاورمیانه انجام دادند، علیه افغانستان (2001)، عراق (2003)، لبنان (2006)، سوریه (2011)، عراق (2014) و یمن (2015)، همگی بهطور ناخواسته به قدرتمندتر شدن ایران و متحدینش انجامید. این تحولات درسی برای آموختن دارد؛ اما جای تردید است که سیاستمداران در واشنگتن دی سی توانایی درک آن را داشته باشند.
17 اوت 2019
هیئت تحریریه
تارنمای مون آو آلاباما
برگردان شهدی
Asghar.shahdi@gmail.com