بیکاری
۲ استان مرزی کرمانشاه و کردستان در پایان سال ۱۳۹۹ از لحاظ شاخص فلاکت صدرنشین شدند و جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری این دو استان در غرب کشور به بالای ۵۸درصد رسید. پس از آن استانهای هرمزگان، چهارمحالوبختیاری، خراسان شمالی و لرستان بهترتیب بالاترین رتبه را کسب کرده و شاخص فلاکت آنها بالای ۵۰درصد روایت شده است. ۱۴استان کشور از جمله استانهای یادشده به اضافه سیستان و بلوچستان، گلستان، کرمان، ایلام، همدان، آذربایجان غربی، یزد و خوزستان در پایان سالی که گذشت با شاخص فلاکت بالاتر از میانگین کل کشور مواجه شدهاند. ۵ استان ایران به واسطه نرخ تورم و نرخ بیکاری پایینتر از نرخ میانگین کشور، در جدول شاخص فلاکت وضع بهتری از سایر استانها دارند که بهترتیب شامل استانهای مرکزی، مازندران، سمنان، خراسان رضوی و گیلان میشود. پس از آن استان تهران قرار دارد که با وجود نرخ تورم بالاتر از میانگین کشوری و مواجه شدن با نرخ تورم ۳۶.۷درصدی در پایان سال ۹۹ به واسطه نرخ تورم ۷درصدی و قرار گرفتن در پایینترین رده جدول بیکاری، توانسته در جایگاه ششم شاخص فلاکت جا خوش کند. ۲ استان قم و البرز که با نرخ بیکاری بالای ۱۰درصد در پایان سال ۹۹ مواجه شدهاند به واسطه نرخ تورم پایینتر نسبت به استانهای دیگر در جمع استانهایی قرار گرفتهاند که شاخص فلاکت آنها از میانگین کشور پایینتر است. چنین وضعیتی به یک معنای دیگر درخصوص استانهای تهران، زنجان، آذربایجان شرقی و فارس مصداق دارد، به این معنا که نرخ تورم این ۶ استان بالاتر از نرخ تورم ۳۶.۴درصدی کل کشور، بازهم در وضعیت بهتری از حیث شاخص فلاکت قرار گرفتهاند، چراکه نرخ بیکاری آنها تکرقمی و پایین گزارش شده است. این گزارش میافزاید در مجموع استانهای مرکزی، مازندران، سمنان، خراسان رضوی، گیلان، تهران، خراسان جنوبی، قم، اردبیل، اصفهان، البرز، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، زنجان، فارس، قزوین و آذربایجان شرقی بهترتیب در جدول فلاکت وضعیت بهتری را در پایان سال گذشته تجربه کردهاند.
استانهای فلاکتزده
استانهایی که رتبه آنها در شاخص فلاکت بد و بدتر ارزیابی شده، ۴ استان با این که در منطقه سبز تورم (نرخ تورم پایینتر از نرخ تورم کشور) قرار داشتهاند اما بهدلیل نرخ بیکاری بالاتر، در ردیف استانهای بد از حیث شاخص فلاکت قرار میگیرند که شامل استانهای سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، یزد و خوزستان میشود. این در حالی است که ۳ استان گلستان، ایلام و همدان بهدلیل نرخ تورم بالاتر بهرغم نرخ بیکاری تکرقمی به جمع استانهای با شاخص فلاکت بد پیوستهاند. منظور از شاخص فلاکت بد در این گزارش، استانهایی است که شاخص فلاکت آنها کمتر از ۵۰ و بیشتر از میانگین شاخص کشوری به میزان ۴۶.۱ برآورد شده است.
کرمانشاه و کردستان در صدر فلاکت
کرمانشاه با نرخ تورم ۴۰.۱درصد و نرخ بیکاری ۱۸درصد و کردستان با نرخ تورم ۳۹.۲درصد و نرخ بیکاری ۱۸.۸درصد در وضعیت قرمز و هشدار از حیث شاخص فلاکت در پایان سال ۱۳۹۹ قرار گرفته و پس از آن استانهای هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی و لرستان قرار دارند که نرخ تورم و بیکاری آنها نگرانکننده است و در رتبه فلاکت بالای ۵۰درصد جا گرفتهاند.
رکوردشکنی فلاکت در ایران
شاخص فلاکت کشور که نشاندهنده حاصل جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری است، در پایان سال گذشته ۴۶.۱درصد برآورد شده و راز افزایش رتبه فلاکتزدگی برخی استانها ناشی از قیام نرخ تورم و در برخی استانها خیزش نرخ بیکاری بوده است. این بالاترین نرخ فلاکت در ایران طی دهه ۹۰ خورشیدی است. این گزارش میافزاید تکرقمی شدن نرخ بیکاری در سال گذشته و روند کاهشی آن طی ۴ سال گذشته هم بیش از آنکه ناشی از افزایش خالص اشتغال در کشور باشد، منعکسکننده کاهش میزان جمعیت فعال اقتصادی و دلسردشدن آنها از یافتن شغل بوده که این مسئله بهویژه از زمان شیوع کرونا تشدید شده است.
منبع: همشهریآنلاین