ستاره صبح-
در ابتدای مراسم حسن ریاحی، دبیر جشنواره خطاب به حاضران گفت: سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر از ۲۸ بهمنماه تا چهارم اسفند برگزار خواهد شد و من نیز از روال طی شده رضایت دارم، زیرا همکاران و اعضای برگزاری در شرایط کرونا بانظم به امور مربوطه پرداختند. در این میان مشکلی که وجود داشت این بود که به دلیل شیوع کرونا گروهها نمیتوانستند گرد هم جمع شوند و به تمرین بپردازند، اما بااینوجود در حال حاضر چند گروه آماده اجرا هستند. اتفاق جدیدی که در جشنواره امسال رخداده وجود جایزه «باربد» است که این اتفاق بسیار مورد استقبال و توجه قرار گرفت. اتفاق دیگر اینکه افراد ممتاز دانشگاهها نیز در جشنواره امسال حضور دارند. ارکسترهای سمفونیک و ملی نیز برای اجرا در این دوره جشنواره تمرین کردهاند و در همین راستا، برنامههای جالبی را برای اجرا در نظر گرفتهاند. وی با اشاره به اینکه هنرجویان هنرستان موسیقی نیز در جشنواره امسال حضور دارند، گفت: لازم بود که چرخ جشنواره از حرکت بازنایستد و درنهایت من از اتفاقات راضی هستم.
اصلاح اساسنامه جشنواره موسیقی فجر
در ادامه مراسم محمد الهیاری، مدیرکل دفتر موسیقی نیز درباره جشنواره امسال توضیحاتی ارائه کرد و گفت: یکی از موارد موردتوجه اصلاح اساسنامه جشنواره بود که در این زمینه شورای ارزیابی وارد عمل شد و امور مربوط به آن را انجام داد. باید بگویم تشکیل شورای سیاستگذاری جشنواره یکی از تغییرات مهمی بود که در آییننامه جشنواره لحاظ شد. ایجاد بخش رقابتی یکی دیگر از اتفاقاتی بود که در جشنواره امسال رخ داد که با اصلاحاتی همراه بود. از سال پیش که کرونا آمد، بسیاری از فعالیتها معلق شد و ما نیز برای برگزاری جشنواره چند سناریو داشتیم. ابتدا میخواستیم با اتمام کرونا جشنواره را حضوری برگزار کنیم که به دلیل تداوم بحران کرونا میسر نشد. سناریو دوم برگزاری بخشی از اجراها بهصورت حضوری بود، اما با مکاتباتی که با ستاد کرونا داشتیم، اجازه برگزاری حضوری به ما داده نشد و درنهایت قرار شد آثار صحنهای بهصورت مجازی به اجرا بپردازند. در این زمینه اجراها از بسترهای اینترنتی پخش میشوند. اله یاری درباره بخشهای مختلف جشنواره نیز بیان کرد: ما از روز ۲۸ بهمن پخش اجراها را آغاز میکنیم؛ البته بنا داشتیم اجراها را تا روز سوم اسفندماه ادامه دهیم، اما با توجه به تراکم اجراها نحوه برنامهریزیها بهگونهای شد که ما روز چهارم اسفندماه نیز شاهد اجراهای اینترنتی باشیم. در حوزه جایزه باربد هم باید بگویم که تاکنون ۱۴۸ آلبوم در ۱۵ رشته به دست ما رسیده که در ما درنهایت ۵۲ اثر برگزیده برای داوری جایزه باربد خواهیم داشت و فکر میکنم تا چند روز آینده نیز کاندیداهای دریافت جایزه باربد نیز اعلام میشود.
۱۸۰۰ دقیقه ضبط موسیقی
در تالار رودکی
رئیس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر ضمن ارائه گزارشی از آمار کمی گروههای شرکتکننده در جشنواره گفت: ما در این جشنواره رنگینکمانی از گروههای سنی مختلف هنرمندان را خواهیم داشت. همچنین ما در حوزه استانی نیز شاهد اجراهایی هستیم که باوجود برگزاری مجازی جشنواره این حضور نیز میتواند برای مخاطبان جالبتوجه باشد. در این راستا بالغبر ۱۸۰۰ دقیقه ضبط موسیقی در تالار رودکی صورت گرفته که در آن بیش از ۴۰۰ هنرمند آثار خود را اجرا کردهاند.
تجلیل از چهار هنرمند و استاد عرصه موسیقی
وی درباره بخش بزرگداشت جشنواره نیز اینگونه توضیح داد: در جشنواره امسال از محمدرضا اسحاقی، استاد حسن ناهید، ملیحه سعیدی و مرحوم احمدعلی راغب بهعنوان موزیسین شناختهشده انقلاب تجلیل خواهد شد که مستندسازی این بخش نیز در حال انجام است تا روز اختتامیه اکران شود. بخش دیگری داریم که مربوط به اجراهای صحنهای است و در این میان دو اجرا با یاد استاد محمدرضا شجریان که امسال ایشان را از دست دادیم، روی صحنه میروند. اجرای دیگری نیز توسط هنرمندان لرستان انجام میشود و در رثای شهید قاسم سلیمانی است. الهیاری در بخش دیگری از صحبتهایش درباره چرایی برگزاری جشنواره موسیقی فجر در شرایط کرونا گفت: شاید بهترین کار برگزار نکردن جشنواره بود، اما از ابتدا شورای سیاستگذاری به سمت برگزار شدن این رویداد رفت و ما باید بر اساس وضعیت کرونا پیش میرفتیم.
تعامل با صداوسیما برای برگزاری کنسرت مجازی
رئیس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر درباره تعاملهای صورت گرفته و بهرهگیری از بسترها و پلتفرمها برای اجراهای مجازی و آنلاین نیز گفت: بیش از دو ماه با صداوسیما تعامل داشتهایم و تلاشمان این است اجراهای مجازی بر اساس ضوابط و مقررات به سرانجام رسند. مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر سرنوشت اجراهای موسیقی که در بستر فضای مجازی صورت میگیرد، توضیح داد: تمام فیلمهای جشنواره در طول جشنواره برابر قرارداد مادی که با هنرمندان منعقدشده، به نمایش درمیآید. البته ما رایزنیهایی نیز با مجموعههای بینالمللی داشتهایم تا فیلمهای جشنواره در روزهای غیر از جشنواره نیز در بسترهای مناسب دیگر و حتی بهصورت فیلم توزیع شود.
حضور شش گروه از چهار کشور
در جشنواره امسال
اردوان جعفریان، مدیر بخش بینالملل دیگر سخنران نشست خبری جشنواره موسیقی فجر امسال بود. او گفت: برای ساماندهی به بخش بینالملل مهرماه امسال کمیتهای تشکیل شد و طی برگزاری جلسهای، درباره نحوه برپایی این بخش بحث و تعامل شد. حال نیز در جشنواره امسال شش گروه از چهار کشور را خواهیم داشت. بحران کرونا باعث شد نتوانیم با گروههای بزرگ همکاری کنیم. از طرفی کیفیت اجراها نسبت به سالهای قبل برایمان اهمیت داشت و به همین دلیل هنرمندانی را انتخاب کردیم که سابقه و کیفیت لازم را برای حضور در رویداد امسال داشته باشند. موضوع دیگر اینکه تمام آثار مربوطه برای جشنواره امسال ساختهشدهاند و اجراها بهصورت اختصاصی برای مخاطبان جشنواره موسیقی فجر ضبطشده است.