مرکز آمار ایران، گزارش شاخص قیمت مصرف کننده را برای مهر 1403 منتشر کرد. بر اساس این گزارش سیستان و بلوچستان، کمترین و اصفهان بیشترین نرخ تورم را در نخستین ماه پاییز داشتهاند.
براساس اعلام مرکز آمار ایران، در مهر ماه سال جاری، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور نسبت به ماه قبل، ۲.۷ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۱.۶ درصد افزایش و در ۱۲ ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۳.۶ درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش، در مهر ماه ۱۴۰۳ تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ۳۱.۶ درصد است، یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ۳۱.۶ درصد بیشتر از مهر ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. تورم نقطه به نقطه مهر ماه ۱۴۰۳ در مقایسه با ماه قبل، ۰.۴ واحد درصد افزایش داشته است. منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است.
تورم ماهانه خانوارها
تورم ماهانه خانوارهای کشور در مهر ماه ۲.۷ درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، ۲.۳ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ۲.۹ درصد بوده است. منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است.
نرخ تورم سالانه
در مهر ماه ۱۴۰۳ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۳۳.۶ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۶ واحد درصد کاهش یافته است.منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.
کاهش فاصله تورمی
براساس دادههای مرکز آمار، نرخ تورم سالانه کشور در مهر ماه ۱۴۰۳، برابر ۳۳.۶ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از ۳۰.۵ درصد برای دهک اول، تا ۳۴.۱ درصد برای دهکهای نهم و دهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۳.۶ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۴.۱ واحد درصد) ۰.۵ واحد درصد کاهش داشته است.
بیشترین نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان یکی از محرومترین استانهای کشور است، از اسفند سال گذشته تا کنون هر ماه کمترین نرخ تورم سالانه را داشته است. بهمن سال گذشته نیز پس از تهران، دومین استان با کمترین نرخ تورم بود. سیستان و بلوچستان بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار با 14 درصد نرخ بیکاری در صدر آمار بیکاران قرار دارد. این استان در بهار نیز بیشترین نرخ بیکاری را داشت؛ به گونهای که در هر دو فصل بهار و تابستان شاخص بیکاری در سیستان و بلوچستان نسبت به فصل قبل آن افزایشی و بالاتر از متوسط کشوری بود.
بیشترین تورم چهار ماه متوالی در اصفهان
استان اصفهان از تیر سال جاری تا مهر ماه، صدرنشین تورم سالانه در کشور بوده است. در خرداد نیز پس از یزد، بیشترین نرخ تورم را داشت. برخی از مسئولان اصفهان، نقش بازار مسکن را در بالا بودن نرخ تورم این استان پررنگ میدانند. نرخ بیکاری نیز در این استان بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد و در تابستان 1403، نسبت به بهار امسال افزایشی بوده است.
بیشترین نرخ فلاکت
سیستان و بلوچستان چهارمین استان کشور با کمترین نرخ فلاکت است. شاخص نرخ فلاکت از ترکیب نرخ تورم و بیکاری به دست میآید، به نظر میرسد نرخ پایین تورم در این استان، چنین نتیجهای را رقم زده است. اصفهان اما دومین استان کشور با بیشترین نرخ فلاکت محسوب میشود. مطالعه گزارش شاخص فلاکت در کرمانشاه کاهشی اما همچنان در صدر است.