خاطرات هاشمی رفسنجانی
اکبر هاشمی رفسنجانی در خاطرات 15 شهریور خود نوشت: در جلسه مجمع تشخيص مصلحت نظام، اعضاى پنج كميسيون معين شدند و پيشنهاد مشخص كردن مصاديق سياستهاى كلى را بررسى و كليات آن را تصويب كرديم. آقاى [ابراهیم] امينى، [نایب رییس دوم مجلس خبرگان] آمد و اصرار كرد كه مصاحبه براى مجله حكومت اسلامى خبرگان انجام دهم.
آقاى [عباس واعظ] طبسى، [تؤلیت آستان قدس رضوی]، ظهر میهمانم بود. قرار شد سفرى به مشهد بروم. گفت درد پايش شديد شده و كمكم دارد قانع مىشود كه عمل جراحى انجام شود. از وضع تركيب دولت و تصفيه مديران متعلق به جناحهاى ديگر و عدم هماهنگى آنها با نظرات رهبرى، اظهارنگرانى كرد و از من خواست كه پيگيرى كنم تا بحران به وجود نيايد. پسرش ناصر گفت، شركت فروشنده چادر بزرگ سرخس، [برای مراسم افتتاح خط آهن مشهد- سرخس- تجن]، قبول كرده كه چادر نو به جاى آن بدهد و براي گرفتن خسارت هم پيگيرى دارند.
عصر آقاى [محمدحسن] قديرى [ابیانه] آمد و خواست كه به مجمع [تشخیص مصلحت نظام] منتقل شود؛ قبول كردم. نهاد رياست جمهورى جوابش كردهاند. آقاى موحدى، فرمانده سپاه حفاظت آمد. از او خواستم كه از حجم محافظان و ماشينهاى همراه من كم كنند؛ قبول نكرد. قرار شد بررسى كند. ضمناً سئوالاتى دربارة مشكل جمع بين اختيارات ریيس جمهور و رهبرى مطرح كرد كه ممكن است به تعارض و بحران منجر شود. من هم گفتم در مجمع تشخيص [مصلحت نظام]، مشغول بررسى بعضى از ابعاد آن هستيم. عفت امروز به دفتر آمد. مراسم تشييع جنازه خانم دايانا، پرنسس انگليسى را تماشا ميكرد. اخبار مربوط به دايانا، در غرب همه چيز را تحتالشعاع گرفته است.
رونمایی از اولین تانک جنگی
ششم سپتامبر سال 1915 (دومین سال جنگ جهانی اول)، تانک برای نخستین بار آزمایش شد. این آزمایش توسط ارتش انگلستان صورت گرفت که این جنگ افزار تازه برای آن ساخته شده بود. این جنگ افزار پس از دو آزمایش دیگر روانه جبهه فرانسه شده بود. توپهای نخستین تانکها در طرفین آنها نصب شده بود تا قسمت جلو تانک سنگین نباشد. جلو تانکها به گونه ای ساخته شده بود که بتواند از موانع بالا برود و از زمین ناهموار بگذرد. عکس زیر یک تانک انگلیسی از این دست (از نوع Mark-2) را نشان می دهد که در جریان جنگ جهانی اول، سربازان آلمانی آن را تصرف کرده اند.
آغاز گلوله باران لنینگراد
هیتلر ششم سپتامبر 1941 دستورداد که شهر لنینگراد با توپ گلوله باران شود. این شهر که به نام سن پترزبورگ، بیش از دو قرن پایتخت روسیه بود از چهارم سپتامبر به محاصره ارتش آلمان آمده بود ولی فرمانده آلمانی از گلوله باران کردن شهر خودداری کرده بود زیراکه اطلاع یافته بود هنوز نزدیک به دو میلیون روس و عمدتا زنان، کودکان و سالخوردگان در شهر هستند. گلوله باران شدن لنینگراد به طور لاینقطع تا سال 1944 ادامه داشت که به مرگ یک میلیون تن از ساکنان شهر منجر شده بود. محاصره طولانی لنینگراد همزمان با تعرّض نیروهای شوروی به ایران آغاز شده بود. محاصره لنینگراد که تسلیم نشد ضرب المثل تاریخ شده است. این شهر که پیش از انقلاب بلشویکی سن پترزبورگ و پس از آن پتروگراد نام داشت، پس از درگذشت لنین و به لنینگراد تغییر نام داده شده بود.