عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور گفت: نیاز به انرژی در دوره بارداری افزایش پیدا میکند، این افزایش باید با یک تغذیه متعادل و متناسب تامین شود این به این معنا نیست، که مادر هر چه قدر که دلش خواست، غذا بخورد.
تغذیه مناسب باعث میشود مادر ذخایر کافی برای یک شیردهی موفق را داشته باشد. اهمیت تغذیه با شیر مادر و به خصوص تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماه اول زندگی بر کسی پوشیده نیست. در این رابطه گفت و گوی ایسنا با دکتر دلارام قدسی عضو هیات علمی و استادیار انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور را در ادامه میخوانید:
اهمیت تغذیه مناسب در دوران بارداری بر روی مادر و نوزاد چیست؟
تغذیه مادر و کودک باهم ارتباط دارند اگر مادر تغذیه مناسب داشته باشد مطمئنا میزان وزنگیری و افزایش وزن او تضمینکننده وزن نوزاد در زمان تولد است. در دوره بارداری به واسطه افزایش حجم خون و افزایش بافتهای مرتبط با رشد جنین، مادر باید افزایش وزن مناسب را داشته باشد. نیاز به انرژی در دوره بارداری افزایش پیدا میکند، این افزایش باید با یک تغذیه متعادل و متناسب تامین شود این به این معنا نیست، که مادر هر چه قدر که دلش خواست، غذا بخورد. بعضا این را زیاد میشنویم: «باردار است باید زیاد غذا بخورد، چون نیاز جنین زیاد است».
در حالی که این افزایش نیاز، مشخص است. باید از مواد غذایی که دارای ارزش تغذیهای هستند تامین شود نه مواد غذایی که انرژی بالا یا چربی و قند بالایی دارند. تغذیه با این مواد عملا میتواند منجر به افزایش وزن زیاد مادر شود.
تغذیه مناسب در دوران بارداری شامل استفاده از چه مواد غذایی یا مکملهایی میشود؟
مادر در دوران بارداری باید افزایش وزن مناسب داشته باشد، به صورتی که این افزایش وزن هم با تولد نوزاد با وزن طبیعی همراه باشد و هم بتواند ذخایر مادر برای شیردهی موفق را تامین کند. همچنین مواد مغذی مورد نیاز مادر تامین شود. توجه داشته باشیم که در سه ماهه اول بارداری نیاز به انرژی با قبل از بارداری تفاوتی ندارد و مادر نباید اضافه وزن آنچنانی داشته باشد. عمده اضافه وزن مادر در سه ماهه سوم خواهد بود و میزان اضافه وزن مادر بستگی به وضعیت وزن او قبل از بارداری دارد و در این مورد لازم است که با متخصص تغذیه مشاوره داشته باشند.
نیاز به انرژی مادر در سه ماهه دوم و سوم افزایش پیدا میکند. این افزایش نیاز باید با مواد غذایی سالم و مغذی مانند لبنیات کم چرب، سبزی، میوه و غلات سبوسدار تامین شود. نیاز به پروتئین مادر هم افزایش پیدا میکند که توصیه میشود از گوشتهای کم چرب، ماهی و حبوبات این افزایش نیاز تامین شود. مغزها هم منابع خوب پروتئین، مواد معدنی مثل روی و اسیدهای چرب مفید هستند. مادران باردار باید این مواد غذایی را به صورت خام (نه شور) و به میزان متعادل در برنامه غذایی خودشان داشته باشند. مادر باید از خوردن قندهای ساده، مواد چرب، غذاهای آماده اجتناب کند. آب و مایعات هم به اندازه کافی مصرف شود. نکته بعدی نظم وعدههای غذایی است. بخصوص این که بعضی از زنان به دلیل تغییرات هورمونی و تهوع یا در ماههای آخر بارداری، به دلیل مشکلات گوارشی، نمیتوانند به اندازه کافی از مواد غذایی استفاده کنند. به این افراد توصیه میشود حجم وعده غذاییشان را کم کنند و تعداد وعدهها را افزایش دهند.
آیا ویار مبنای علمی دارد؟
بعضی از مادران در دوران بارداری دچار به اصطلاح ویار میشوند. حالا این ویار میتواند به صورت تمایل به خوردن بعضی از مواد غذایی خودش را نشان بدهد یا بعضی مواقع به صورت تنفر و حالت تهوع و استفراغ.
مادر باید سعی کند در چارچوب تغذیه صحیح و متعادل مواد غذایی را مصرف کند اما در مواردی که بیزاری از غذا یا تهوع و استفراغ وجود دارد هم باید به دریافت کافی از موداد غذایی لازم و متناسب با وضعیت مادر دقت شود. برای کاهش تهوع دوران بارداری هم توصیه میشود که مادر حجم وعده غذایی را کوچک و تعداد وعدهها را افزایش بدهد. بوییدن لیمو میتواند به کاهش تهوع کمک کند. خوردن موز و منابع حاوی ویتامین B۶ هم مفید است.