گروه اقتصاد: میوه رکورددار تورم خوراکیها در خرداد است؛ دادههای مرکز آمار نشان میدهد تورم میوه به خصوص مرکبات در بهار امسال 20 تا 30 درصد بوده است. تورم ماهانه کالاهای خوراکی در خردادماه ۱۴۰۳ نشان میدهد میانگین قیمت کالاهای خوراکی در خرداد امسال نسبت به اردیبهشت ۴.۳ درصد رشد کرده است. فعالان کارگری معتقدند گرانی خوراکیها باعث شده تغذیه مفید و مؤثر از سبد خانوار حذف شود.
تورم بالای مرکبات
دو کالای خوراکی که بیشترین تورم ماهانه را در خرداد تجربه کردهاند عبارتاند از «پرتقال» و «لیموترش». تورم ماهانه «پرتقال» در خرداد امسال ۳۲.۵ درصد و تورم ماهانه «لیموترش» در این ماه معادل ۲۱.۳ درصد بوده است. به عبارتی در این ماه مرکبات بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت را نسبت به اردیبهشت داشتهاند.
قیمت نجومی میوه
قیمت میوهها در نیمه تیرماه در مناطق مرکزی و پایین پایتخت به این ترتیب بوده است: هر کیلوگرم انجیر سیاه ۲۹۸، آلوزرد و سیاه ۹۸ تا ۱۲۰، انگور عسگری ۱۱۸ تا ۱۹۸، سیب گلاب ۷۵ تا ۱۴۸، گیلاس ۱۴۸ تا ۱۶۸، توتفرنگی ۱۸۸، زردآلو ۶۸ تا ۱۹۸، هلو ۵۵ تا ۹۸، گلابی ۴۰۰، پرتقال جنگلی ۷۹، شلیل ۷۱ تا ۹۸ و آلبالو ۷۹ تا ۱۲۵ تومان است. در بازار میوههای آبدار هر کیلوگرم هندوانه بین ۱۵ تا ۲۲.۸۰۰، خربزه ۴۹ و جانا ۴۴.۸۰۰ تومان قیمتگذاری شده است. در بازار میوههای وارداتی هم موز هر کیلوگرم ۷۵.۸۰۰ تا ۸۹.۸۰۰، انبه ۱۱۵ تا ۱۹۸ و ۲۰۰ گرم بلوبری ۱۳۰ تا ۳۰۰ هزار تومان به فروش میرسید.
زور حقوق به میوه نمیرسد
دستمزد روزانه یک کارگر حداقلبگیر در سال جاری، ۲۳۸ هزار تومان است که با الحاق تمام متعلقات و مزایای مزدی در هرروز ۲۵۰ هزار تومان است. یک سبد چهار کیلویی از میوههای فصل باید حداقل ۶۶۲ هزار تومان بپردازد! یک کارگر حداقلبگیر باید ۲.۶ روز کار کند و چیزِ دیگری نخرد تا بتواند ۴ کیلو میوه تابستانی بخرد.
میوه در سبد کارگران
حسن عزتی، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی بانه در استان کردستان، میگوید: امسال کارگران ساختمانی یا فصلی در شهرستان بانه نسبت به سال گذشته در وضعیت معیشتی تأسفباری به سر میبرند؛ یک کارگر ساختمانی به سختی میتواند در هفته دو روز کار پیدا کند که مجموع دستمزدِ دو روز کارش به یکمیلیون و 200 هزار تومان میرسد که تمام هفته را باید با همین پول سر کند. به علت افت ساختوساز، بسته شدنِ مرزها در شهرستان بانه و تورم شاهد کاهش قدرت خرید کارگران فصلی هستیم؛ یک خانواده کارگری ساختمانی به زحمت میتواند در هفته دو بار میوه بخرد، آن هم میوههایی که نه درجه یک بلکه درجه چند هستند.
پیامد کمبود درآمد و فقر
فرامرز توفیقی، فعال کارگری، در این رابطه میگوید: یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت، مصرف مواد غذایی موردنیاز و مغذی است که میوهها و سبزیها، در صدر جدول نیازها قرار دارند. متأسفانه با گران شدن میوهها و سبزیها، این اقلام از سبد غذایی کارگران حذفشدهاند. تأمین هزینههای مسکن و اقلام ساده خوراکی به کارگران فشار آورده، خانوادههای کارگری به ارزان خری روی آوردهاند که نتیجهای جز ناتوانیهای جسمی و روحی ندارد. کاهش زادوولد، پایین آمدن بهرهوری و رشد حوادث مرگبار شغلی، از نتایج تلخِ کمبود درآمد و فقر است. در پی شوک درمانیهای ارزی و انقباضات بودجهای، کالاهای خوراکی از سبد خرید طبقه کارگر حذف شدند. اول گوشت قرمز، آجیل و خشکبار، بعد مرغ و ماهی و حالا میوهها و سبزیها.
برگرفته از ایلنا