محمد عبده زاده، رئیس هیئتمدیره سندیکا صنایع داروسازی میگوید یکی از اقدامات مهمی که رئیسجمهور باید انجام دهد، مسئله متمم بودجه و کسری بودجه حوزه سلامت است. همین بودجه فعلی نیز به شکل منظم تخصیص پیدا نمیکند. سازمان برنامه و بودجه باید مکلف شود که به شکل منظمی به سازمانهای بیمهگر پرداخت داشته باشد.
مشکل تأمین ارز و نقدینگی
وی درباره نخستین چالشهای پزشکیان در صنعت دارو به «انتخاب» گفت: خوشبختانه آقای پزشکیان در مجلس حضور داشتند و از چالشهای مطلع هستند. یکی از چالشهای اصلی دارو، مسئله کسری بودجه ۱۴۰۳ است. این کسری بودجه در بخش دارو چالشهای جدی دارد. شرکتهای دارویی با بحران نقدینگی مواجهاند و بیمهها نیز به تعهداتشان عمل نمیکنند. متأسفانه شرکتهای دارویی با مسئله تأمین ارز هم مواجهاند و تداوم این اتفاقات بر کمبود دارو اثر میگذارد. یکی از اقدامات مهمی که رئیسجمهور باید انجام دهد، مسئله متمم بودجه و کسری بودجه حوزه سلامت است. همین بودجه فعلی نیز به شکل منظم تخصیص پیدا نمیکند. سازمان برنامه و بودجه باید مکلف شود که به شکل منظمی به سازمانهای بیمهگر پرداخت داشته باشد.
ضرورت بازسازی و نوسازی صنعت دارو
وی درباره لزوم جذب سرمایه خارجی در صنعت دارو بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه به مسئله بازسازی و نوسازی صنعت داروسازی اشارهشده است. کارخانهها ما در این زمینه خیلی فرسوده شدهاند. مثلاً درزمینهٔ تولید سرم مشکلداریم. نوسازی و بازسازی صنعت دارو یکی از اهداف مهمی است که رئیسجمهور باید به آن توجه کند. نرخ استهلاک از سرمایهگذاری در این حوزه بیشتر شده و نیازمند تکنولوژی خارجی و سرمایهگذاری هستیم. ما سالیانه ۲۵۰ میلیون دلار برای بازسازی نیاز به سرمایهداریم.
پرداخت از جیب مردم
او درباره توانمندسازی جامعه در حوزه اقتصاد سلامت اظهار داشت: صنعت دارو مثل دیگر صنایع است. نخست نیازمند ارز تأمین مواد اولیه میخواهد و بقیه بخشها نیز با ارز آزاد پیش میرود. قیمت دارو با وجود تمامی نوسانات اقتصادی یکسان نگه داشته میشود و این صنعت ناچار به کمبود تولید میشود و از طرفی مردم هم توان پرداخت بیشتری برای داروندارند. باید جیب مردم برای پرداخت بیشتر نسبت به دارو توانمند شود و قیمتها نیز یکسان نباشد. دولت باید خودش نیز پول پرداختی مردم برای دارو و درمان را کاهش دهد. سازمانهای بیمهگر در این بین باید نقش بازی کنند.
اصلاح ساختار دارویی
عبده زاده درباره نیاز اصلاح ساختار اداری حوزه سلامت گفت: صنعت دارو در ایران نیازمند کار کارشناسی است. اول باید به تولید و سپس به مصرف توجه شود. اصلاح ساختار دارویی در کشور، نیازمند اصلاح ساختار بودجه است. بودجه فعلی اصلاً کفاف دارو را نمیدهد. یکی از نکاتی که وزیر بهداشت و رئیسجمهور باید به آن توجه کنند، مسئله اصلاح سازمان غذا و دارو است. این سازمان به عنوان یک تنظیمگر حوزه سلامت نیاز به بازنگری جدی دارد. اساسنامه این سازمان نیز باید اصلاح شود. این هدف میانمدت، میتواند اثر مهمی بر روند حوزه سلامت داشته باشد.