گروه اقتصاد: آتشبس بین ایران و اسراییل با وساطت رئیس جمهور آمریکا، ارزش بازارهای سهام جهان را افزایش و قیمت طلا و نفت را کاهش داد. اسراییل که در نقض آتشبس ید طولانی دارد و در غزه و لبنان بارها آتش بس را نقض کرده مدعی شد که ایران پس از اعلام آتشبس به تلآویو حمله کرده است. ادعایی که ستاد کل نیروهای مسلح آن را تکذیب کرد. نکته قابل تامل اینکه بازار به آتشبس واکنش مثبت نشان داد و قیمت دلار و طلا و نفت ریزش کرد و در مقابل شاخص بورس در جهان رشد کرد.
ریزش قیمت ها
فعالان بازار سکه و طلا روز سه شنبه(۳ تیرماه) هر قطعه سکه طرح جدید (امامی) را ۷۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه طرح قدیم (بهار آزادی) را ۷۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان فروختند و به این ترتیب قیمت سکه یک کانال قیمتی ریزش کرد. دیروز نیم سکه ۴۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه گرمی ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بازار طلا قیمت خورد. از سوی دیگر، هر گرم طلای ۱۸ عیار به قیمت ۶ میلیون و ۵۹۲۵ هزار و ۵۲۴ تومان فروخته شد و هر گرم طلای ۲۴ عیار ۹ میلیون و ۲۳۳ هزار و ۱۰۹ تومان رسید و هر مثقال طلا نیز ۳۰ میلیون تومان معامله شد. همچنین در مرکز مبادله ارز و طلای ایران نیز بهای هر اسکناس دلار آمریکا به ۷۱ هزار و ۲۸۹ تومان رسید و هر حواله دلار نیز ۶۹ هزار و ۳۴۷ تومان فروخته شد که در اسکناس ۸۱ تومان و در حواله ۷۹ تومان کاهش داشت. همچنین در بازار معاملات اسکناس، هر یورو به ۸۲ هزار و ۲۵۰ تومان و حواله یورو ۸۲ هزار و ۹ تومان قیمتگذاری شد که نسبت به دوشنبه در اسکناس ۴۷ تومان و در حواله ۴۵ تومان افزایش داشت.
طلا ریخت
قیمت طلا نیز در بازار جهان پس از اعلام خبر آتشبس بین ایران و رژیم صهیونیستی بیش از یک درصد کاهش پیدا کرد و کف دو هفتهای خود را لمس کرد.
به نوشته رویترز، قیمت هر اونس طلا با افت ۱.۴ درصدی به ۳۳۲۲.۰۹ دلار رسید و در نخستین ساعات شروع کار بازار، پایینترین سطح خود از ۱۱ ژوئن تاکنون را تجربه کرد.
همچنین معاملات آتی هر اونس طلا نیز با افت ۱.۷ درصدی، با قیمت ۳۳۳۶ دلار انجام شد. ریکاردو اونجلیستا، تحلیلگر ارشد اکتیوتریدز با اشاره به افزایش خوشبینیها درباره پایان احتمالی درگیریها در خاورمیانه، گفت: تصور نمیکنم که قیمت طلا در کوتاهمدت به زیر سه هزار دلار وارد شود و در کانال ۳۳۰۰ دلار حمایت معناداری دیده میشود.
کاهش قیمت نفت
پس از حمله ایران علیه پایگاه آمریکا در قطر، قیمت نفت خام هفت درصد کاهش پیدا کرد.
به گزارش رویترز، نفت خام برنت دریای شمال با افت ۲.۴۸ دلاری یا ۳.۵ درصدی، هر بشکه ۶۹ دلار و وستتگزاس اینترمیدیت نیز با کاهش ۲.۳۷ دلاری یا ۳.۵ درصدی، هر بشکه ۶۶.۱۴ دلار معامله شد. هر دو شاخص در آغازین ساعات روز کاری پس از اعلام ترامپ مبنی بر آتشبس بین ایران و اسراییل، پنج درصد سقوط کردند. جنگ ۱۲ روزه به نوسان شدید بهای نفت منجر شده به طوری که برنت دریای شمال دیروز با دامنه نوسان ۱۰ دلاری معامله شد؛ این بیشترین دامنه نوسان از جولای ۲۰۲۲ محسوب میشود.
پس از تجاوز ابتدای هفته آمریکا علیه تاسیسات هستهای ایران، بهای نفت به بالاترین سطح در پنج ماه اخیر رسید و پس از اعلام آتشبس، قراردادهای آتی هر دو شاخص بیش از هفت درصد کاهش پیدا کرد. مداخله مستقیم آمریکا در این تجاوز، همچنین توجه سرمایهگذاران را به تنگه هرمز جلب کرد؛ آبراههای حیاتی بین ایران و عمان که روزانه بین ۱۸ تا ۱۹ میلیون بشکه نفت را از دل خود عبور میدهد. هراس آمریکا از بسته شدن این تنگه راهبردی به دست ایران، به افزایش بهای نفت دامن زده بود. اوله هوالبای، تحلیلگر اسایبی گفت: افزایش بهای ژئوپلیتیکی نفت فروکش کرده اما تنشها بین اسرائیل و ایران همچنان حلنشده است و خطر گام اشتباه و تشدید دوباره تنش همچنان وجود دارد.
صعود بورس
معاملات آتی شاخص اساندپی با رشد ۰.۹ درصدی و نزدک نیز با افزایش ۱.۱ درصدی انجام شد. شاخص استاکس اروپا ۶۰۰ (بازارهای بورس لندن، پاریس، فرانکفورت و سیکس سوئیس) رشد ۱.۴ درصدی را تجربه کرد. همچنین سهام مسافرتی از جمله خطوط هواپیمایی ۳.۵ درصد رشد داشت. شاخص سهام آسیا-اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن رشد ۲.۲ درصدی را تجربه کرد و نیکی ژاپن نیز ۱.۱ درصد رشد داشت.