گروه اقتصاد: نا ترازی انرژی در مرحله بحرانی قرار دارد. برخی مناطق تهران در روزهای گذشته در شرایط سرد زمستان با قطع گاز مواجه بود. دو نماینده مجلس نسبت به نا ترازی انرژی و دلایل آن بین کردند که در ادامه میخوانید.
سید جواد حسینی کیا، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن گفت: افزایش قیمت ارز یک چالشی را در اصل تولید به وجود میآورد و زیرساختهای ما دارد از بین میرود. یک واحد تولیدی که به دلیل ارز، انرژی و برق تعطیل میشود ظاهرش این است که کار نمیکند ولی عدم نفع بزرگی رخ میدهد.
وی درباره تاثیر افزایش نرخ ارزبر چرخه تولید، گفت: افزایش قیمت ارز روی تولید اثر مستقیم دارد که این اثر مستقیم منجر به کاهش تولید خواهد شد. اثر دیگرش این است که بازارهای صادراتی که داریم را از دست میدهیم، زیرا مزیتهای رقابتی را از بین برده است. افزایش قیمت ارز یک چالشی را در اصل تولید به وجود میآورد و زیرساختهای ما دارد از بین میرود. نکته مهم دیگر عدم نفع است؛ که به این موضوع توجه نمیشود، یک واحد تولیدی که به دلیل ارز، انرژی و برق تعطیل میشود ظاهرش این است که کار نمیکند ولی عدم نفع بزرگی رخ میدهد.
حسینی کیا یادآور شد: آلان برخی واحدهای تولید فولاد میگویند ۳.۵ همت درواقع عدم نفع دارند. تا آلان بر اساس برآوردها ۱۷۰ همت عدم نفع وجود دارد که برای این باید یک چارهاندیشی جدی کنیم که از این نا ترازیها بتوانیم عبور کنیم تا در آینده چنین مشکلاتی پیش نیاد. وی درباره اینکه وضعیت چگونه باید پیش برود تا شب عید با مشکلات بیشتری مواجه نشویم، گفت: بخشی رادارند تمهیداتی میبینند و از برخی کشورها داریم درواقع گاز وارد میکنیم که آن نا ترازیها را بتوانیم رفع کنیم.
نیاز به ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در سال
علی بختیار، نماینده ادوار مجلس درباره نا ترازی انرژی به ایلنا گفت: اکنون دنیا به سمت انرژیهای پاک رفته ما در مرحله ناترازی هستیم، اگر در سیاستهای کشور برای انرژی پاک برنامهریزی میکردیم و سرمایهگذاری خارجی و داخلی صورت میگرفت امروز دچار ناترازی نبودیم و یکی از بازیگران اصلی منطقه و جهان در حوزه انرژی بودیم. ما ۲۰۰ هزار مگاوات ظرفیت در حوزه تجدید پذیر داریم که بیش از ۲ برابر میزان برقی است که امروز مصرف میکنیم اگر این ظرفیت را ایجاد کرده بودیم امروز هاب برقی منطقه بودیم و یا اینکه اگر ظرفیت گاز را توسعه میدادیم امروز یکی از تجار بزرگ گازی جهان بودیم. این نماینده ادوار مجلس گفت: اکنون دنیا به سمت کاهش مصرف بنزین میرود، در چین کل ناوگان تاکسیرانی برقی شده و ۳۰ تا ۴۰ درصد ناوگان حمل و نقل سبز شده ما نیز به دلیل آلودگی زیست محیطی و الزامات جهانی باید این مسیر را دنبال کنیم و دراین صورت گاز و بنزین آزاد و ناترازیهای سوخت و برق حل میشود، کلید حل مسئله ظرفیتسازی بزرگ در حوزه انرژیهای تجدیدپذیری نگاه تنوعبخشی به این ظرفیتها است، ما بایداین تکنولوژی را از شرکتهای بزرگ جهان دریافت کنیم، اکنون شرکتهای بزرگ نفتی به سمت انرژیهای نو رفتهاند ما نیز باید نگاهمان را نسبت به انرژی تغییر دهیم در غیر این صورت نگاه مقطعی و کوتاهمدت اینکه در حد ۳۰ هزار مگاوات توسعه دهیم مسیر اقتصاد انرژی نیست، فقط نگاه عمرانی است در حوزه انرژی به عنوان کشوری که ظرفیتهای بزرگ انرژی داریم، باید نگاه توسعهای داشته باشیم تا تحول بزرگی درحوزه انرژی اتفاق بیفتد. به گفته وی؛ اکنون نیروگاهها سالانه به اندازه ۴ فاز پارس جنوبی مصرف گاز دارند در حالی که اگر انرژیهای تجدیدپذیر تولید میشد گاز تولیدی به بخش صنعت اختصاص مییافت. بختیاری بیان کرد: اکنون تعداد کثیری از پتروشمی و کارخانجات تعطیلند . در مجلس دهم با همکاری دولت و مجلس توانستیم ۶ فاز پارس جنوبی را تکمیل کنیم، مجلس یازدهم با دولت همراه بود اما اتفاقی نیفتاد. وی ادامه داد: کشورهایی ناترازی دارند و به سمت رفع آن میروند که ظرفیتهای بزرگ در حوزه انرژی تجدیدپذدیر ندارند، ما باید اجازه دهیم بخش خصوصی داخلی و خارجی در زمینه تولید برق و گاز حضور داشته باشند، طبق اصل ۴۴ دولت نباید دخالت کند، باید نقدینگی به سمت عرصه تولید برود، وقتی شرایط سختگیرانه است و زیرساخت آماده نمیشود حتما این مسئله حل نمیشود، زمانی حل میشود که نوع تفکر تغییر کند و نسخه اشتباه نپیچیم. این کارشناس حوزه انرژی اظهار داشت: ما در رنکینگ حوزه نفت سوم بودیم و بنا داشتیم که به مقام دوم برسیم اما واقع امر اینکه این نفت در خدمت اقتصاد و توسعهیافتگی نیست و به جای اینکه توسعهیافتگی ایجاد کند بلای جان شده است، مسئله اصلی این است که باید شرایط را برای سرمایهگذاری بالا فراهم کنیم باید ۵۰ میلیارد دلار در سال سرمایهگذاری کنیم، سیاستگذاری انرژی را تغییر دهیم، هرچند یکی از عوامل اصلی تحریم بوده اما نوع نگاه مدیران به اقتصاد و انرژی بیشتر تاثیرگذار بوده است.