الکل؛ مسئول ۴۲ درصد قتلها، ۳۷ درصد خودکشیها و ۳۵ درصد مرگهای جادهای است
سایت سازمان بهداشت جهانی در گزارشی نوشت: مصرف الکل اقتصادها را در منطقه اروپایی سازمان بهداشت جهانی تحلیل میبرد و سالانه میلیاردها هزینه برای مراقبتهای بهداشتی، مرگهای زودهنگام و کاهش بهرهوری و همچنین آسیبهای اجتماعی به همراه دارد. مضرات الکل بر کل جمعیت تأثیر میگذارد و هم بر افرادی که الکل مصرف میکنند و هم بر افرادی که الکل مصرف نمیکنند تأثیر میگذارد. در سال ۲۰۱۹، الکل مسئول تقریباً ۱ مورد از هر ۳ مرگ ناشی از جراحات در منطقه، ۴۲ درصد از کل قتلها، ۳۷ درصد خودکشیها و ۳۵ درصد از مرگهای جادهای بوده است.
به گزارش شفقنا از سازمان جهانی بهداشت، باوجوداین بار اجتماعی و مالی عظیم، هزینههای واقعی الکل اغلب توسط روایتهای سودمحور پنهان میشود. امروز، سازمان جهانی بهداشت/اروپا کتاب راهنمای سیاست الکل را راهاندازی میکند، که برای کمک به سیاستگذاران برای هدایت بحثهای همیشه حاضر در مورد مضرات الکل و سیاست الکل باهدف حفظ سلامت عمومی طراحیشده است. اروپا دارای بالاترین میزان مصرف الکل در سطح جهان است و بزرگسالان بهطور متوسط هرسال 9.2 لیتر الکل خالص مصرف میکنند. این امر باعث مرگ سالانه نزدیک به 800000 مرگومیر میشود که عمدتاً ناشی از بیماریهای غیر واگیر (NCDs) مانند بیماریهای قلبی عروقی (40٪ موارد) و سرطان (15٪ موارد) است. الکل همچنین بهطور قابلتوجهی در سقوط، غرق شدن، سوختگی، تجاوز جنسی، خشونت شریک صمیمی و خودکشی نقش دارد. در میان جوانان ۱۵ تا ۱۹ ساله، الکل عامل اصلی صدمات کشنده است و از هر ۴ مرگ ناشی از جراحت، ۱ مورد (۲۵.۳ درصد) را شامل میشود. کتاب راهنمای سیاست الکل با ارائه تحقیقات علمی که نشان میدهد هیچ سطحی از مصرف الکل بیخطر نیست، الکل آسیبهای گستردهای را به تمام اقشار مردم وارد میکند و سیاستهای عمومی در حفاظت از سلامت و ایمنی مؤثر است، با روایت صنعت مقابله میکند.
عوامل ایجاد سرطانها «محیطی و تغذیهای» است
یک فوق تخصص بیماریهای گوارش درباره خطرات افزایش بیماریهای غیر عفونی اظهار داشت: بیماریهای غیر واگیردار مثل کبد چرب غیرالکلی و سندروم متابولیکی که با تغذیه پرکالری و غذای فوری و عدم تحرک که روی سرطانها هم اثر دارد و بیشتر برمیگردد به سبک زندگی و رفاه کاذب و عدم ورزش مخصوص در شهرهای بزرگ که جایی برای پیاده ولی و دوچرخهسواری که عموم مردم بتوانند استفاده نکنند نیست.
دکتر محمدجعفر فره وش در گفت وگو با خبرنگار شفقنا آینده در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش آمار مرگومیرها در ایران و بیشترین مرگومیر ناشی از بیماریهای غیر عفونی چه تمهیداتی باید اندیشیده شود اظهار داشت: بیشتر بیماریهای غیر واگیر که در حال افزایش است سرطانهاست، مخصوص سرطان کلون که بهشدت روبه افزایش است، سرطانهای روده بزرگ، پولیپ ها، سرطان پانکراس و مجاری اداری نیز در حال افزایش است و به خاطر همین ما توصیه میکنیم افرادی بالای ۴۵ یا ۵۰ سال حتماً یکبار در سال تحت آزمایش کنولوسکوپی قرار بگیرند. بیشتر عوامل ایجاد سرطانها محیطی و تغذیهای است، عوامل سبک زندگی و بیماریهای کبد چرب هم یکی از عواملی است که به خاطر افزایش تغذیه نامناسب در حال افزایش است. بیماریهای واگیردار و بیماریهای غیر واگیردار مثل کبد چرب غیرالکلی و سندروم متابولیکی که با تغذیه پرکالری و غذای فوری و عدم تحرک که روی سرطانها هم اثر دارد و بیشتر برمیگردد به سبک زندگی و رفاه کاذب و عدم ورزش مخصوص در شهرهای بزرگ که جایی برای پیاده روی و دوچرخهسواری که عموم مردم بتوانند استفاده نکنند نیست. اکثریت افراد مخصوص کارمندان یا مشاغلی که مکرر و تکراری میشوند و افراد فرصتی که به خود بپردازند ندارند.
جامعه بیمار پر از سرطان، چاقی و اضافهوزن
وی ادامه داد: ورزش کردن و تغذیه درست به آگاهی و دانش خود فرد بیشتر ارتباط دارد و آنچه میتوان از وزارت بهداشت و مسئولان انتظار داشت؛ اطلاعرسانی است، تلویزیون و بنرهایی که هست مردم را به آگاهی داشتن در زمینه بیماریها سوق دهند و در هر زمینهای سیگار، معاینات دورهای که میتواند از طریق رسانهها اطلاعرسانی شود، تغذیه باید اصلاح شود؛ بسیاری از مواد غذایی مثل قندی برنج کربوهیدرات و نانها را میتوان اصلاح کرد و غنی کرد به سبوس. شیوه زندگی به تبلیغات و آموزش برمیگردد. صداوسیما، کتابهای درسی، واحدهای برای تغذیه سالم آموزش داده شود وگرنه بهزودی یک جامعه بیمار پر از سرطان، چاقی و اضافهوزن خواهیم داشت.