ایالات متحده آمریکا از گذشتههای دور تا کنون همواره داعیه دفاع از مبانی و اصول حقوق بشر را داشته و موضوع حمایت از حقوق بشر یکی از مهمترین شعارها و ادعاهای مقامات آمریکایی در نظام بین الملل به حساب میآید. این در حالی است که دولتمردان آن کشور، موضع گیری در خصوص وضعیت حقوق بشر در جهان را بر مبنای ترجیحات و منافع سیاسی انجام میدهند و همین رویه موجبات سوء استفاده ابزاری آمریکا از موضوع حقوق بشر را در سطح بین المللی فراهم ساخته است.با توجه به اینکه مهمترین مصداق بروز و ظهور جنایات آمریکا در سال گذشته در فلسطین و به صورت خاص در غزه رخ داده است، جنایات این کشور که نقض آشکار حقوق بشر محسوب میشود، در دو بخش فلسطین و سایر حوزهها مورد بررسی قرار میگیرد.
فلسطین
استمرار کشتار هزاران غیرنظامی به ویژه از میان زنان و کودکان در غزه و کرانه باختری در سایه حمایت آشکار آمریکا به واسطه وتوی قطعنامه توقف جنگ علیه غیرنظامیان و مردم مظلوم فلسطین، به وضوح اثبات کرد که دفاع از حقوق بشر و زنان از سوی دولتمردان آمریکا، دروغی بیش نیست.
امریکا همچنین قطعنامه شورای امنیت مورخ 18 آذرماه 1402 که این کشور پیش نویس قطعنامه شورای امنیت را که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه در غزه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگانها بود، وتو کرد.
عدم همکاری عملی برای وادار کردن رژیم اسراییل به اجرای حکم اخیر دیوان بین المللی دادگستری در خصوص توقف حمله به رفح و صدور اجازه دسترسی به کمیتههای حقیقت یاب بین المللی برای تحقیق در خصوص اتهام نسل کشی، عدم همکاری عملی برای تصویب قطعنامه 2720 شورای امنیت در خصوص ارسال کمکهای بشر دوستانه به غزه و فراهم آوردن شرایط لازم برای آتش بس، عدم همکاری عملی در خصوص قطع کمکهای نظامی به رژیم اسراییل برای اجرائی شدن قطعنامه 2735 شورای امنیت و توقف حملات آن رژیم در غزه و برقراری آتش بس، همچنین سرکوب خشونت آمیز تظاهرکنندگان مسالمت آمیز، دستگیریها، بازداشتها، خشونت پلیس و اقدامات غیرقابل قبول علیه جامعه آموزشی که از حق خود برای تجمع مسالمت آمیز و آزادی بیان استفاده میکنند؛ همراهی آمریکا با رژیم اسراییل در بکارگیری سلاحهای بسیار مخرب در حمله به غیرنظامیان غزه و عدم توجه به اخطارهای مقامات حقوق بشری سازمان ملل متحد و متعاقب آن از سرگیری ارسال بمبهای یک تنی به رژیم اسراییل، اینها موارد آشکار نقض حقوق بشر توسط امریکاست.
ابزار تحریم
در دو دهه گذشته تحریمها به ابزار اصلی سیاست خارجی دولتهای غربی به رهبری ایالات متحده تبدیل شدهاند. آمریکا بزرگترین مجری تحریمها در جهان است. در سالهای اخیر، تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کشورهایی از جمله ایران، سوریه، روسیه، کره شمالی، بلارس، ونزوئلا، کوبا، زیمبابوه، نیکاراگوئه و ... بهطور تصاعدی افزایش یافته است. این امر ظرفیت و سطح حمایت از حقوق بشر کشورهای تحریمشده را به شدت تضعیف کرده است. نتیجه آن ناتوانی کشورهای تحت تحریم در تهیه غذا و داروی اولیه برای مردم خود بوده است.
بهره برداری از گروههای تروریستی
همکاری و بهرهبرداری از گروههای تروریستی نقش مستقیم آمریکا در تأسیس داعش در طول بحران سوریه و تداوم حمایتهای همهجانبه آنها از گروههای تروریستی با اراده تشکیل ارتشهای محلی در شرق، شمال و جنوب برای تأمین اهداف و مطامع آمریکا در خاک سوریه است که تا به امروز هم چنان تداوم داشته و فجایع حقوق بشری گستردهای را رقم زدهاست.
تبعیض نژادی و نابرابری
نژادپرسی در آمریکا کماکان رو به گسترش است و اقلیتهای قومی از تبعیض گسترده رنج میبرند. این دست جنایات در ایالات متحده بین سالهای 2020 و 2022 به طور چشمگیری افزایش یافته است. تنها در خصوص اقلیت آمریکاییهای آسیایی تبار، 81 درصد آنها خشونت علیه خود را تجربه کردهاند.
خشونت مسلحانه
آمریکا بیش از هر کشور دیگری در جهان اسلحه دارد و هر ساله در حال افزایش است. اکثر آمریکاییها صاحب اسلحه هستند یا ممکن است روزی داشته باشند. در حال حاضر اسلحه در آمریکا به یک زنجیره صنعتی تبدیل شده و فاجعه خشونت ناشی از آن به جنایات بزرگی مانند قتل و سرقت فزاینده تبدیل شده است. مطابق آمار، آمریکا با کمتر از 5 درصد جمعیت جهان، 46 درصد از اسلحههای غیرنظامی را در اختیار دارد.