دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران، روز جمعه و با مشارکت ۴۹.۸ درصد از واجدین شرایط برگزار شد و در جریان رقابتی فشرده بین «مسعود پزشکیان» و «سعید جلیلی»، پزشکیان توانست با کسب ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار و ۴۰۳ رای، راهی پاستور را در اختیار بگیرد.
به گزارش ایسنا، در جریان رقابتهای انتخاباتی یکی از موضوعات مورد بحث و مناقشه بین ۲ نامزد و طرفداران آنها موضوع سیاست خارجی، نحوه چگونگی تعامل با دنیا و همچنین بحث مذاکره برای رفع تحریمها بود و فرد پیروز انتخابات تاکید داشته که سیاست خارجیاش «تحولگرا، واقعگرا، تعاملگرا و توسعهگرا» خواهد بود.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور منتخب در اظهارات خود در جریان رقابتهای انتخاباتی بر این موضوع تاکید داشت که در سیاست خارجی، «شعارهای دهن پرکن که جیب مردم را خالی کند، شعارهایی که مردم را از قافله توسعه عقب بیندازد و مردم را گرفتار تامین دارو و صنایع ملی را گرفتار تامین مواد اولیه و آخرین فناوری کند»، نخواهد کرد.
مواضع پزشکیان در حوزه سیاست خارجی
پزشکیان که بر انجام مذاکرات و احیای برجام در چارچوب سیاستهای کلان نظام تاکید دارد، در برنامه میزگرد سیاسی که در جریان دور اول رقابتهای انتخاباتی به صورت زنده از تلویزیون پخش شد، در اظهاراتی گفت: برای من دیپلماسی، مذاکره و توافق، ذلت نیست؛ بلکه یک راه معقول و کم هزینه برای رسیدن به عزت است. ما دیگر فرصت نداریم درحالی که کشورهای منطقه با شتاب در حال توسعه هستند، در بهترین حالت درجا بزنیم. ما میخواهیم در لبه فناوری جهانی حرکت کنیم و از هوش مصنوعی تا بهترین صنایع جهانی را به مردم خود ارائه کنیم؛ چراکه مردم ایران شایسته زندگی بهتر و جایگاه شایستهتری هستند و با سیاست خارجی واقعگرا و تحولآفرین در این مسیر از ظرفیتهای انسانی، تمدنی و جغرافیایی و سیاسی کشور برای پیشبرد منافع ملی و سربلندی ایران استفاده خواهم کرد.
پزشکیان با اعتقاد بر اینکه «ادامه تحریمها باعث تقویت کاسبان تحریم و فساد میشود»، در همین چارچوب تاکید کرد: با تحریم شاید بتوان زنده ماند، اما نمیشود پیشرفت کرد. با حضور گسترده مردم در انتخابات قویترین برگ برنده را در مذاکرات به دست خواهیم آورد. انشاءالله با پشتوانه مردمی، احیای برجام، رفع تحریمها و دیگر موانع بانکی مانند FATF شدنی خواهد بود.
ظریف بار دیگر وزیر خارجه میشود؟
مسعود پزشکیان از جمله نامزدهای انتخاباتی بود که ترکیب «تیم احتمالی سیاست خارجیاش» را در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری به مردم معرفی کرد و از آنها به عنوان مشاوران خود در تدوین مواضعش در حوزه دیپلماسی به خوبی بهره گرفت؛ چنان که عدهای معتقد هستند که این تیم و تلاشهای صورت گرفته از سوی رئیس این تیم یعنی «محمد جواد ظریف» در رایآوری او بسیار تاثیرگذار بود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دولتهای یازدهم و دوازدهم از همان ابتدای نامزدی پزشکیان در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس از او حمایت کرد و در ادامه با حضور در میزگرد سیاسی به همراه پزشکیان، نشان داد که یکی از مشاوران اصلی و ارشد او در این انتخابات است. در روزهای اولیه برگزاری انتخابات با توجه به اظهار تمایل پزشکیان در مورد قرار دادن ظریف در سمت وزیر خارجه دولت احتمالیاش این تصور قوت گرفت که او از سوی پزشکیان در صورت پیروزی در انتخابات به مجلس معرفی میشود، ولی ظریف در یک گفتوگوی کلاب هاوسی به صورت تلویحی تایید کرد تمایل چندانی ندارد که به وزارت خارجه برگردد و به صورت علنی در این ارتباط مسئولیت برعهده بگیرد.
گزینه احتمالی پزشکیان
برای وزارت خارجه
یکی دیگر از اعضای تیم سیاست خارجی پزشکیان در جریان این انتخابات، «سید عباس عراقچی»، معاون سیاسی وزارت خارجه در دولت های یازدهم و دوزادهم بود. عراقچی که در طول سه سال گذشته دبیری شورای راهبردی روابط خارجی را بر عهده دارد، در جریان انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری به صورت رسمی در حمایت از پزشکیان وارد این عرصه شد و در تدوین راهبردها و مواضع پزشکیان در حوزه سیاست خارجی نقشآفرینی کرد.
او در یک گفتوگوی ویدئویی که در آن افرادی مانند «مجید تخت روانچی»، سفیر پیشین ایران در سازمان ملل، «محمد حسین عادلی» سفیر ایران در انگلستان در دولت اصلاحات و «رضا نصری» کارشناس مسائل بینالملل حضور داشتند، به تشریح فواید برجام برای کشور و اهمیت پیشبرد سیاست خارجی تنشزدا پرداخت.