اقتصاد کشور با ۵ مشکل مواجه است: تورم پایدار، رشد اقتصادی کم، حجم نقدینگی بالا، رکود و سیاست مواجه است. در این خصوص مهدی کرباسیان، اقتصاددان و معاون وزیر صنعت در دولت روحانی به خبر آنلاین درباره تورم گفت: هر اقدامی که بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز با ندادن تسهیلات و نقدینگی داشت، توانست جلوی رشد قیمتها را بگیرد. واقعیت این است که وقتی ۴۵ تا ۵۰ درصد تورم داریم، این نشان میدهد که ارزش پول ملی افت کرده است. باید دولت به راهکارهای جدید فکر کند و با پشتیبانی حکومت حرکت کند؛ وگرنه تا سیاستها و تعاملات بینالمللی اصلاح نشود و نتوانیم به درآمد و هزینه کشور تعادل دهیم، مشکلات را خواهیم داشت.
۱۳۰۰ همت بدهی دولت
کرباسیان با اشاره به بدهیهای دولت، گفت: در آخرین گزارشی که خزانهداری کل کشور داده بود، نزدیک به ۱۳۰۰ همت بدهی دولت بود. شرکتهای دولتی هم بیش از ۲ همت بدهی داشتند. این عددها یعنی قرض از مردم و اقتصاد و نشان میدهد که بالأخره باید پرداخت و تصویر شود. به نظر میرسد سال ۱۴۰۳ سال سختی باشد، اما امید دارم با یکدست شدن دولت و مجلس و حمایت رهبری از دولت با تصمیمات جسورانه، عقلایی و با مشورت عقلا بگذریم. یکی از مشکلاتی که دولتها دارند، این است که از تجربه و تخصص و مشورت دلسوزان و عاشقان جمهوری اسلامی ایران و کسانی که تفکرشان ممکن است از نظر سیاسی با آنها فرق بکند، استفاده نمیشود.
تورم و حقوق
کرباسیان یادآور میشود: میتوان نرخ تورم را در حدود ۴۰، ۴۵ درصد نگه داشت، اما در مقابل رکود تشدید میشود. وقتی حقوق ۲۰ درصد افزایش پیدا کند، هزینهها پایین باشد، پولی نمیچرخد و رکود ایجاد میشود.
کرباسیان در پاسخ به این پرسش که نرخ ارز در سال ۱۴۰۳ چه مسیری را طی خواهد کرد؟ میگوید: بستگی دارد که چقدر درآمد ارزی و نفتی داشته باشیم.
نیاز به رشد اقتصادی پایدار
این اقتصاددان درباره مسیر رشد اقتصادی تا پایان سال ۱۴۰۳ نیز میگوید: رشد اقتصادی منوط به پارامترهای مختلفی است که اولین پارامتر، مربوط به سرمایهگذاری است؛ اینکه تولید افزایش یابد و صادرات اتفاق بیفتد. ما باید بپذریم که در مورد رشد اقتصادی وضعیت مناسب نیست. کرباسیان میافزاید: طی سالهای متعدد رشد اقتصادی ما در بهترین حالت ۲ و ۳ درصد بوده است. به جز دهه ۸۰ که به نزدیک ۷ درصد رسید، دیگر رشد بالای اقتصادی نداشتیم. وی عنوان میکند: الآن میگویند که نرخ رشد اقتصادی به نزدیک ۵ درصد رسیده است. اگر بتوانیم ۷، ۸ سال رشد ۵، ۶ درصد را حفظ کنیم، مهم است.