کد خبر : 83207 تاریخ : ۱۳۹۹/۹/۲۴ - 00:00
دبیرکل سازمان ملل در پنجمین سالگرد توافق اقلیمی پاریس هشدار داد جهان در وضعیت اضطراری اقلیمی اشاره: توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس ۵ سال پیش برای کمک به مبارزه با اثرات مخرب تغییرات اقلیمی بین کشورهای مختلف جهان به امضا رسید. این توافقنامه کشورها را ملزم می‌کند که برنامه‌های داوطلبانه‌ای را برای کاهش گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسید کربن در دستور کار خود قرار دهند. در پنجمین سالگرد امضای توافقنامه پاریس، بیست و ششمین کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل به‌صورت آنلاین و با حضور سران کشورهای جهان و در غیبت ایران برگزار شد تا مشخص شود کشورها چه میزان در مسیر اجرای این توافق گام برداشته‌اند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در جریان این کنفرانس اقلیمی گفت که همه کشورهای جهان باید درزمینه تغییر اقلیم، وضعیت اضطراری اعلام کنند. علتش این است که به گفته سازمان جهانی هواشناسی (WMO) پنج سال اخیر، گرم‌ترین دوره در تاریخ زمین بوده است. اما ایالات‌متحده آمریکا که با تصمیم ترامپ از این توافق خارج‌شده بود، قرار است به‌زودی به این توافق برگردد. جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا قول بازگشت فوری به توافق پاریس را داده و مبارزه با گرمایش را در کنار حل بحران کرونا در صدر برنامه‌های خود قرار داده است. او همچنین جان کری، وزیر خارجه پیشین آمریکا را به‌عنوان نماینده ویژه خود در امور آب و هوایی منصوب کرده است. همین موضوع باعث شد تا امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه که به‌طور نمادین میزبان این نشست مجازی بود، خطاب به آمریکایی‌ها بگوید: «خوش برگشتید، به خانه خوش‌آمدید.»

ستاره صبح-

اجلاس اقلیمی سازمان ملل با مشارکت آنلاین بیش از ۷۰ رهبر جهان در حالی برگزار شد که اثرات استفاده از انرژی‌های فسیلی، جنگل‌زدایی، جنگل‌سوزی‌، آلودگی اقیانوس‌ها و ستیز انسان با طبیعت نمایان‌تر از همیشه شده است. آب شدن یخ‌های قطبی، بالا آمدن سطح دریاها، تابستان‌های بسیار گرم و طولانی که منجر به آتش‌سوزی جنگل‌ها از استرالیا تا آمریکای جنوبی می‌شود، خشک‌سالی‌ها و سیلاب‌های شدید و شتاب روزافزون از بین رفتن گونه‌های مختلف جانوری تنها بخش کوچکی از تبعات گرمایش زمین است. بانک جهانی هشدار داده درصورتی‌که تا سال ۲۰۵۰ چاره‌ای برای تغییرات اقلیمی حاصل از گرمایش زمین نشود، ۱۵۰ میلیون انسان مجبور به ترک سرزمین خود خواهند شد. نکته مهم اینکه سال ۱۹۹۰ میلادی میزان تولید سالانه دی‌اکسید کربن جهان حدود ۲۰.۵ میلیارد تن بود و طی سه دهه گذشته این رقم ۶۶ درصد رشد داشته است.

ایران و توافق پاریس
پنج سال پیش جامعه جهانی بعد از تعللی طولانی، نهایتاً به توافقی دست‌یافت که بر اساس آن کشورها به کاهش گازهای گلخانه‌ای متعهد شدند که مهم‌ترین عامل گرمایش زمین است؛ با این چشم‌انداز که جلوی گرم‌تر شدن بیش از ۲ درجه‌ای زمین نسبت به دوران پیشاصنعتی را تا پایان قرن حاضر بگیرند. برخی از کشورها مانند ایران که هفتمین تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای جهان است، توافق کردند که به‌صورت مرحله‌ای تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند که در مورد ایران ۴ درصد بود. ایران قول داده بود که اگر ۳۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند، آماده است حتی ۱۲ درصد از تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهد. طی پنج سال گذشته، تولید گازهای گلخانه‌ای ایران نه‌تنها کاهشی نداشته، بلکه بنابر گزارش «پروژه جهانی کربن»، ۲۰ درصد نیز افزایش‌یافته و تولید دی‌اکسید کربن حاصل از سوخت‌های فسیلی کشور به ۷۸۰ میلیون تن در سال گذشته رسیده است. تولید گازهای گلخانه‌ای در ایران در حالی در چهار دهه گذشته نزدیک چهار برابر شده که توافق پاریس حتی به تصویب مجلس هم نرسیده است.

گازهای گلخانه‌ای در غرب
برخی دیگر از کشورها مانند اتحادیه اروپا بسیار بیشتر ازآنچه انتظار می‌رفت کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای داشتند و حتی روز جمعه ۲۱ آذر، ۲۷ عضو اتحادیه اروپا متعهد شدند تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانه‌ای را ۵۵ درصد کاهش دهند. اتحادیه اروپا طی سه دهه گذشته تولید دی‌اکسید کربن از سوخت‌های فسیلی را به‌صورت متمادی کاهش داده و از بالای ۳.۸ میلیارد تن به حدود ۲.۹ میلیارد تن در سال رسانده است. آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ از توافق پاریس خارج شد و پارسال نزدیک ۵.۳ میلیارد تن دی‌اکسید کربن تولید کرد؛ بااین‌حال طی پنج سال گذشته، تولید گازهای گلخانه‌ای آمریکا تغییری نداشته است. جو بایدن رئیس‌جمهور منتخب آمریکا گفته است که بازگشت به توافق پاریس از اولویت‌های دولتش خواهد بود.

وضعیت اقلیمی در شرق
هند و چین، از بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌های سوخت‌های فسیلی جهان نیز تولید گازهای گلخانه‌ای را طی پنج سال گذشته به ترتیب ۱۸ درصد و ۴ درصد افزایش داده‌اند. عربستان و روسیه هم افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای داشتند، اما تولید گازهای گلخانه‌ای برخی دیگر از کشورهای بزرگ مصرف‌کننده انرژی مانند ژاپن و کره جنوبی کاهش‌یافته است. بدین ترتیب، در عمل کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای توسط اروپا و برخی دیگر از کشورها عملاً با افزایش تولید این گازها در دیگر کشورها خنثی‌شده و هنوز هم سالانه ۳۳ تا ۳۴ میلیارد تن دی‌اکسید کربن از طریق انرژی‌های فسیلی راهی هوا می‌شود.

جنون استفاده از سوخت‌ فسیلی
بر اساس آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی، اداره اطلاعات انرژی آمریکا و غول نفتی بریتانیا، شرکت بی‌پی، طی سال گذشته نزدیک ۵ میلیارد تن نفت خام، ۳.۸ میلیارد تن معادل نفت خام زغال‌سنگ و ۳.۹ تریلیون مترمکعب گاز در جهان مصرف‌شده است. از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، میزان مصرف سوخت‌های فسیلی در جهان نزدیک ۲۰ درصد رشد داشته است. البته، به خاطر افزایش راندمان صنایع، خودروها، نیروگاه‌ها و غیره، شتاب رشد تولید گازهای گلخانه‌ای نسبت به مصرف سوخت‌های فسیلی کم بوده، اما آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داده که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ میزان سرمایه‌گذاری‌ها در بخش افزایش بهره‌وری انرژی در حد ۲۵۰ میلیارد دلار در سال ثابت مانده و امسال نیز انتظار می‌رود به خاطر شیوع کرونا و تنگناهای مالی دولت‌ها و شرکت‌ها، این رقم ۱۰ درصد کاهش یابد. نکته مهم اینکه به‌رغم توسعه سریع‌تر انرژی‌های پاک، هنوز هم ۸۴ درصد از کل انرژی موردنیاز جهان از سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود. انرژی‌های تجدیدپذیر در سال گذشته تنها ۵ درصد مصرف انرژی جهان را تشکیل داده و تولید برق‌آبی حدود ۶ درصد و نهایتاً انرژی هسته‌ای تنها ۴ درصد سهم در مصرف انرژی جهان داشته است.

چشم‌انداز آینده جهان
آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید در سال جاری به خاطر شیوع کرونا و کاهش تقاضای جهانی انرژی، انتظار می‌رود مصرف سوخت‌های بسیار آلاینده مانند نفت و زغال‌سنگ به ترتیب ۹ درصد و ۸ درصد کاهش یابد و انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز ۸ درصد افت کند. نکته امیدوارکننده این‌که مصرف سوخت‌های پاک (انرژی بادی، خورشیدی و غیره) نزدیک ۱ درصد افزایش خواهد داشت. همچنین انتظار نمی‌رود در سال آینده میلادی مصرف نفت و زغال‌سنگ افزایش چشمگیری داشته باشد. اما در سال‌های پیش رو اگر جامعه جهانی تصمیم قاطع و فوری برای مواجهه با تغییرات اقلیمی نگیرد، دوباره تولید گازهای گلخانه‌ای افزایش خواهد یافت. در این میان برخی از کشورهای تولیدکننده انرژی‌های فسیلی به‌شدت به درآمدهای سنتی خود وابستگی دارند و برخی دیگر مانند چین و هند نیز بیش از هر چیزی نیاز به مصرف بیشتر انرژی‌های فسیلی برای رشد اقتصادی هستند، موضوعی که به چالش عمده توافق پاریس تبدیل‌شده است. اکنون باید منتظر ماند و دید آیا جامعه جهانی اراده حفظ گرمایش زمین در سطح ۲ درجه بالاتر از دوران پیشاصنعتی را خواهد داشت یا باید نسل‌های آینده تاوان سنگین و حتی غیرقابل‌بازگشت عدم توجه به تغییرات اقلیمی را بدهند.