کد خبر : 83018 تاریخ : ۱۳۹۹/۸/۲۷ - 00:24
گزارش کتاب‌خوانی در آیینه هنرمندان و اهالی ادبیات اشاره: یکی از نخستین لطماتی که شیوع ویروس کرونا در کشور به بدنه فرهنگ ایران وارد کرد، لغو نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بود. حال باوجود آغاز بیست‌وهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بار دیگر شیوع موج سوم این ویروس در پایتخت و بسیاری دیگر از نقاط کشورمان باعث شده تا شاهد متفاوت برگزار شدن مراسم متنوع هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و اغلب به شکل برخط باشیم. هم‌زمان با راه‌اندازی پویش «کتاب‌خوانی ملی» جمعی از چهره‌های فرهنگ، هنر و دانشگاه با پیوستن به این پویش، پیشنهادهای خود در همراهی با یار مهربان را با عموم هم‌وطنان به اشتراک گذاشتند؛ ادبیات کلاسیک، «تاریخ بیهقی»، «کوری» و «۵۵ داستان کوتاه» و «خرده عادت‌ها» تازه‌ترین این پیشنهادها است.

ستاره صبح-

پویش «کتاب‌خوانی ملی» چیست؟
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای ترویج کتاب‌خوانی پیش‌ازاین بیش از ۲۳ هزار و ۳۰۰ کتاب در حوزه کودک و نوجوان را بدون محدودیت و به‌صورت رایگان برای مطالعه آنلاین در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است. همچنین دسترسی به کتابخانه ملی دیجیتال با ۱۳ هزار عکس تاریخی، ۳۷ هزار نسخه خطی، ۱۵ هزار کتاب چاپی نفیس، چهار هزار کتاب چاپ سنگی، ۱۰۰ هزار پرونده و ۲۲۰ هزار پایان‌نامه برای اعضای خارج از سازمان نیز بازشده است. امکان دسترسی رایگان به برخی آثار مرجع و تخصصی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای عموم علاقه‌مندان بدون شرط عضویت فراهم‌شده است. به گزارش ایرنا، در کنار تمام برنامه‌های تدارک دیده‌شده حقیقی و مجازی هفته کتاب ازجمله پویش‌ها و نشست‌های آسیب شناسانه و کاربردی از سوی نهادهای مختلف متولی نهادهای مختلف، این سازمان پویش «کتاب‌خوانی ملی» را نیز با حضور و مشارکت چهره‌های فرهیخته، اهالی فرهنگ و هنر به‌منظور ارائه پیشنهادهایی برای کتاب‌خوانی هم‌زمان با آغاز هفته کتاب و کتاب‌خوانی آغاز کرد. در پویش «کتاب‌خوانی ملی» فرهیختگان به مردم توصیه می‌کنند که چه کتابی را و به چه دلیلی بخوانند. در ادامه پیشنهادهای جمعی از چهره‌های فرهنگ، هنر، حوزه و دانشگاه چون آیت‌الله سیدمصطفی محقق‌داماد، سیدضیا موحد، لاله صدیق،‌نرگس آبیار و بهزاد فراهانی را باهم مرور می‌کنیم.

توصیه آیت‌الله محقق‌داماد برای مطالعه کتاب‌های ادبیات کلاسیک
آیت‌الله سیدمصطفی محقق‌داماد، مجتهد، حقوقدان، استاد حوزه و دانشگاه و عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران مخاطبان و دوستداران کتاب را به مطالعه کتاب‌های ادبیات فارسی توصیه کرد.
وی با اشاره به اینکه آنچه مایه پیوند ملت است، زبان، فرهنگ و ادبیات آن کشور است یادآور شد: کتاب‌های ادبیات فارسی که حاوی اخلاق، ادب و فرهنگ ما هستند بیشتر مطالعه شوند. خوشبختانه کتب ادبی ما سرشار از دستورات و سفارش‌های اخلاقی و آموزنده است و توصیه‌ام این است برای اینکه بااخلاق انسانی آشنا شویم کتب گلستان، بوستان سعدی و کلیات غزلیات سعدی بخوانید.
این مجتهد و حقوقدان تصریح کرد: موقوفات بنیاد ایرج افشار کتابی را با عنوان «فرائدالادب» نوشته عبدالعظیم قریب گرکانی تجدید چاپ کرده است. این کتاب مجموعه داستان‌های مختلفی از کلیله‌ودمنه، مرزبان‌نامه، گلستان و بوستان سعدی، شاهنامه، اشعار عطار نیشابوری و دیگر شاعران گذشته را انتخاب و به‌صورت نثر و نظم آورده است. با کتاب‌های تاریخ ایران نیز آشنا شوید، مانند تاریخی که دکتر «عباس زریاب خویی» نوشتند که بسیار مفید و جالب است. اگر بخواهم از کتاب‌های خارجی نیز نام ببرم کتاب‌های ویلیام بلیک شاعر، عارف و نقاش بزرگ انگلستان در قرن هجدهم که هم‌سطح شکسپیر بوده را توصیه می‌کنم. متون این مرد را بخوانید که بخشی از ادبیات بسیار زیبای انگلیسی است و ازنظر عرفانی به عرفان مولانا و محیی‌الدین بن عربی و عرفان‌های اسلامی نیز بسیار نزدیک و عالی است، ازجمله کتاب «نغمه‌ها» از ویلیام بلیک است که به فارسی نیز ترجمه‌شده است.

دعوت ضیا موحد به مطالعه کتاب «تاریخ بیهقی»
سیدضیا موحد استاد فلسفه و منطق و شاعر با معرفی کتاب «تاریخ بیهقی» و تبیین ضرورت خواندن این کتاب در برهه کنونی گفت: «تاریخ بیهقی» با تعبیرات دل‌نشین و شیوه تاریخ‌نویسی که دارد، اثری عبرت‌آموز است. این کتاب یادآور می‌شود که اگر انسان به تاریخ آگاه نباشد اشتباه را تکرار می‌کند. ویلارد کواین فیلسوف شاخص قرن بیستم معتقد است فرهنگ مجموعه‌ای از جمله‌هایی است که به‌گونه‌ای منطقی درهم بافته‌شده‌اند و اگر آثار مکتوب دانشمندان گذشته و مخترعین نبود میراث فرهنگی یک نسل به نسل دیگر منتقل نمی‌شد. آنچه می‌توان از «تاریخ بیهقی» یاد گرفت عبرت‌آموزی از تاریخ است و حاکمان باید از تاریخ بیاموزند و کسانی که تاریخ خود را ندانند ناچار به‌اشتباه هستند.

دعوت لاله صدیق به مطالعه کتاب «خرده عادت‌ها»
لاله صدیق قهرمان ملی اتومبیل‌رانی و استاد دانشگاه با معرفی و توصیه به خواندن کتاب «خرده عادت‌ها» گفت: کتاب «خرده عادت‌ها» نوشته جیمز کلیر با ترجمه زهرا صادقی از جمله کتاب‌هایی است که مطالعه آن را به مردم پیشنهاد می‌دهم. این کتاب کمک می‌کند مشکلات زندگی به عادت‌های کوچک قابل‌حل تقسیم شوند تا بتوانیم بر مشکلاتی که به نظر بزرگ می‌آیند چیره شویم. کتاب «خرده عادت‌ها» بیانگر این مطلب است که چگونه از طریق عادت‌های روزمره می‌توان به موفقیت‌های بزرگ و غیرقابل‌پیش‌بینی دست‌یافت. این کتاب یادآور می‌شود که انسان در طول زندگی خود به‌عنوان یک بازیگر نقشی را ایفا می‌کند که این نقش می‌تواند خود او و عادت‌های روزمره‌اش را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین او این قدرت را دارد که پیام‌های نافذی را از سوی خود به اطرافیان و اعضای خانواده منتقل کند و درنتیجه باعث تغییر در نحوه زندگی و عادهای روزمره شود.

رونمایی بهزاد فراهانی 
از کتاب «پنجاه‌وپنج
 داستان کوتاه»
بهزاد فراهانی بازیگر و فیلم‌نامه‌نویس با پیوستن به پویش «کتاب‌خوانی ملی» از انتشار نخستین کتاب خود در حوزه ادبیات داستانی خبر داد و گفت: برای نخستین بار در این پویش اعلام کنم که به‌تازگی پا از ادبیات نمایشی فراتر گذاشتم و به سمت ادبیات داستانی رفته‌ام و کتاب «پنجاه‌وپنج داستان کوتاه» را که شرح زندگی خودم از کودکی تا امروز است نوشته‌ام. سعی کردم با این کتاب یادگار خوبی از خودم برای مردم به‌جای بگذارم که برگه سبزی است تفحه درویش.
وی افزود: متأسفانه ما مبلغان خوبی برای زبان و ادبیات فارسی نبوده و نیستیم، یادمان رفته صاحب چه کشوری هستیم. فراموش کردیم بزرگان ادبیات ایران باغیرت تلاش کردند تا زبان و ادبیات فارسی در این سرزمین باقی بماند و حال اینکه ما به‌عنوان میراث داران باید با ترغیب و ترویج کتاب و کتاب‌خوانی برای ماندگار شدن داشته‌های ایرانمان به‌ویژه برای نسل جوان تلاش کنیم. زیباترین کتابی که در چند سال اخیر خواندم «پیر پرنیان‌ اندیش» نام دارد، کتابی درباره هوشنگ ابتهاج شاعر زمانه، حافظ دوران و سایه ادبیات ایران. توصیه می‌کنم به نسل جوان و همنسلان خودم که این کتاب را مطالعه کنند.
رمان «کوری» پیشنهاد نرگس آبیار
 به عاشقان کتاب
نرگس آبیار نویسنده و کارگردان با پیوستن به پویش «کتاب‌خوانی ملی» گفت: کتاب «کوری» را سال‌ها پیش مطالعه کرده بودم، اما در یک ماه اخیر و با اوج گرفتن شیوع ویروس کرونا این کتاب را بار دیگر به‌صورت صوتی گوش دادم. معتقدم این کتاب از شاهکارهای ادبیات در سال‌های اخیر است که فضای چندبعدی و هرمنوتیک عجیبی دارد و می‌تواند تصحیح‌ها و برداشت‌های مختلفی را در ذهن ایجاد کند. این کتاب به سرگشتگی بشر امروز اشاره دارد. داستان این کتاب درباره فردی است که با نگاه کردن به یک نور سفید کور شده است. این نور سفید استعاره از پیشرفت تکنولوژی در جهان مدرن است که موجب می‌شود بشر نتواند حقیقت را ببیند و رفته‌رفته از خودش فاصله می‌گیرد. نکته مهم کتاب «کوری» حضور یک زن بینا در داستان به‌عنوان یک راهنما است. درواقع ژوزه ساراماگو نویسنده این کتاب با حضور یک زن به‌عنوان تنها فرد بینا، به زنان کرامت داده که توجه این نویسنده به وجود زن به‌عنوان یک راهنما قابل‌توجه است. یکی از شباهت‌های کتاب «کوری» با داستان «فیل در تاریکی» مولانا این است که در هر دو کتاب انسان‌های نابینا و یا افرادی که به‌طور موقت چشمشان در تاریکی نمی‌بیند،‌ وجوهی از واقعیت و حقیقت را می‌بینند و وجوه دیگر را از دست می‌دهند. کتاب «کوری» وجه مهم دیگری نیز دارد؛ درباره جامعه مدرنی است که به‌یک‌باره دچار یک بیماری مسری به نام نابینایی می‌شود که شباهت عجیبی به جهان کنونی ما با توجه به شیوع ویروس کرونا دارد و فکر می‌کنم خواندن این کتاب در شرایط فعلی مفید است، زیرا کرونا به‌عنوان یک بیماری مسری جهان را به دونیم تقسیم کرده و آداب اجتماعی، روابط و خیلی مسائل دیگر را نیز تحت‌الشعاع قرار و تغییر داده است. داستان «کوری» درباره آدم‌هایی است که با جهان قبل از کوری و بعد از کوری مواجه هستند و خواننده متوجه نوعی دیکتاتوری در دل دموکراسی می‌شود؛ دیکتاتوری‌ای که آدم‌های نابینا را به بند می‌کشد و دستورات را به آن‌ها دیکته می‌کند. درواقع نقد خشونت سیستم دیکتاتوری در این کتاب مشهود است. از همه دعوت می‌کنم به پویش کتاب‌خوانی ملی بپیوندند و اگر فرصتی برای مطالعه کتاب ندارند پیشنهاد می‌کنم کتاب‌های صوتی گوش دهند.