کد خبر : 82626 تاریخ : ۱۳۹۹/۶/۱۷ - 23:40
ستاره صبح در گفت‎وگو با دکتر یوسف مولایی، تحلیلگر روابط بین‌الملل بررسی کرد اهداف راه‌اندازی کانال مالی ایران و سوئیس اشاره: سوئیس یکی از کشورهای خوش‌نام و بی‌طرف در مناسبات جهانی است. این کشور از سال ۱۸۱۵ میلادی تاکنون وارد هیچ جنگی نشده و مقر بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی همچون صلیب سرخ جهانی، سازمان تجارت جهانی و دفتر اروپایی سازمان ملل متحد در این کشور واقع شده است. سال ۱۹۱۷ که جهان درگیر جنگ جهانی اول بود، دفتر کنسولگری ایران در برن، پایتخت سوئیس راه‌اندازی شد. دو سال بعد نیز کنسول‌گری سوئیس در تهران افتتاح شد. ۱۵ سال بعد و در سال ۱۳۱۳، با امضای عهدنامه مودت روابط دو کشور رنگ تازه‌ای به خود گرفت. حالا در صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و سوئیس، وزیر امور خارجه سوئیس به ایران سفر کرده است. ایگنازیو کاسیس سفر خود به ایران را با گردش در میان جاذبه‌های گردشگری اصفهان آغاز کرد و در توییتر خود نوشت: «اصفهان مروارید خاورمیانه است». وی همچنین پس از دیدار با همتای ایرانی خود، محمدجواد ظریف نوشت: «صلح، توسعه اقتصادی و حقوق بشر، مباحث گفت‌وگوی ثمربخش با همتای ایرانی‌ام بود. خوشحالم که می‌توانیم باهم کانال انسان‌دوستانه سوئیس را برای انتقال مواد غذایی و تجهیزات پزشکی به مردم ایران راه‌اندازی کنیم.» وزیر امور خارجه سوئیس روز گذشته با حسن روحانی رئیس‌جمهور هم دیدار کرد که در این دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز حضور داشت. پیش‌تر اخباری مبنی بر غیبت وزیر خارجه در برخی نشست‌های هیئت دولت منتشرشده بود. برخی نیز از شایعه استعفای ظریف صحبت کرده بودند که با این حضور، تیرشان به سنگ خورد. در همین حال سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده که سفر وزیر امور خارجه سوئیس به تهران، ربطی به روابط ایران و آمریکا ندارد؛ زیرا سیاست ایران درباره آمریکا تغییری نکرده است. گفتنی است سوئیس علاوه بر آن‌که از سال 1358 خورشیدی حافظ منافع آمریکا در ایران است، چند سالی است که بخشی از امور دیپلماتیک کانادا و عربستان سعودی را نیز بعد از تیره شدن روابط ایران با این کشورها، بر عهده دارد. در همین ارتباط ستاره صبح با دکتر یوسف مولایی، تحلیلگر روابط بین‌الملل گفت‎‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.

ستاره صبح-

یکی از محورهای سفر ایگناتسیو کاسیس، وزیر امور خارجه سوئیس به تهران ، گفت‌وگو پیرامون راهکارهای راه‌اندازی کانال مالی سوئیس اعلام‌شده است. وزیر خارجه سوئیس در توییترش از راه‌افتادن کانال سازوکار مالی با ایران ابراز خرسندی کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده است که به‌رغم راه‌اندازی این کانال مالی، تاکنون تنها یک تراکنش مالی محدود برای صدور دارو به ایران از طریق این سازوکار مالی صورت گرفته است. به گزارش دویچه وله، خطیب‌زاده گفته است: «این کانال با ۲۰ ماه تأخیر به دلیل فشار آمریکا در بهمن ۱۳۹۸ به‌صورت آزمایشی کار خود را آغاز کرد. در خردادماه اولین تراکنش جدی انجام شد و اقلام دارویی به ایران ارسال شد». سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است که تراکنش مالی ماه خرداد با منابع مالی ایران انجام‌شده است. خطیب‌زاده در ادامه گفته است: «این منابع بی‌نهایت نیست». محمدجواد ظریف هم پس از دیدار با همتای سوئیسی خود، در توییتر نوشت: «خرسندم که در یکصدمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیکمان، میزبان وزیر خارجه سوئیس بودم. این روابط بر مبنای احترام متقابل تداوم دارد. گفت‌وگوهایی عالی در خصوص موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی داشتیم. ضمن آنکه از تلاش‌های سوئیس جهت کاستن از آثار خرابکاری ایالات‌متحده تقدیر می‌کنیم، اما بازگشت به تجارت عادی اولویتی جهانی است.»

کانال مالی سوئیس
دکتر یوسف مولایی، استاد دانشگاه و تحلیلگر روابط بین‌الملل در گفت‌وگوی اختصاصی با ستاره صبح در خصوص سفر وزیر خارجه سوئیس به تهران گفت: «یکی از اهداف سفر گفت‌وگو پیرامون کانال مالی سوئیس اعلام‌شده است؛ کانال مالی فقط برای کمک‌های بشردوستانه، دارو و غذا است که سوئیس مدت‌هاست مشغول کار بر روی آن است که مذاکرات مقدماتی درباره آن انجام‌گرفته و این سفر احتمالاً برای نهایی کردن آن است. این کانال مالی از محل دارایی‌های ایران که در خارج بلوکه‌شده تأمین منابع خواهد شد. البته گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر میانجیگری سوئیس بین ایران و آمریکا شنیده می‌شد، اما سوئیس در حدی نیست که بتواند کاری کند. مذاکره بین ایران و آمریکا به اراده سیاسی مقامات در طرفین بستگی دارد و نحوه برخورد آمریکا با مطالبات ایران می‌تواند زمینه را فراهم کند. اما اکنون این زمینه فراهم نیست و دیوار بی‌اعتمادی بین آن‌ها به ارتفاع سابق باقی است. به‌هرحال این موضوع مثبتی است که وزیر امور خارجه سوئیس به تهران سفر می‌کند و قطعاً بحث‌هایی پیرامون مسائل مختلف بین‌المللی صورت خواهد گرفت، اما این‌که نتیجه خاصی در موضوع گشایش مناسبات ایران و آمریکا ایجاد شود، بعید است و نمی‌توان چندان خوش‌بین بود. ضمناً با توجه به این‌که ایران قواعد مبادلات بین‌المللی پولی و بانکی را نپذیرفته است، این کانال بسیار رصد شده و تحت کنترلی خواهد بود که به موارد غذا، دارو و... محدود می‌شود و ظرفیت زیادی برای رفع نیازهای ایران تولید نمی‌کند. ظرفیت بسیار محدودی دارد و مکانیسم‌های کنترلی از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) اعمال خواهد شد. به‌علاوه اهداف تعریف‌شده برای این کانال، ظرفیت جدیدی برای توسعه مناسبات مالی بین ایران و سوئیس ایجاد نخواهد کرد.»