پسته خام حاوی ترکیباتی است که بدن برای عملکرد صحیح به آنها نیاز دارد. این خشکبار شامل:
پروتئین گیاهی با کیفیت بالا
چربیهای مفید (اولئیک و لینولئیک)
فیبر غذایی قابلحل و غیرقابلحل
ویتأمین B6، تیامین، پتاسیم، فسفر، منیزیم و مس
آنتیاکسیدانهایی مانند لوتئین و گزانتین
این ترکیبات باعث شدهاند پسته خام از نظر تغذیهای در رده “سوپرفودها” یا “ابرخوراکیها” قرار گیرد.
مطالعات متعددی نشان دادهاند که مصرف منظم پسته خام میتواند به کاهش کلسترول بد (LDL)، افزایش کلسترول خوب (HDL) و همچنین کاهش فشار خون کمک کند. دلیل این موضوع، وجود چربیهای غیراشباع و آنتیاکسیدانهای قوی در پسته است که از التهاب عروقی جلوگیری میکنند.
اگرچه پسته خشکبار پرانرژیای به حساب میآید، اما برخلاف تصور، مصرف کنترلشده آن میتواند به کاهش وزن و چربی شکمی کمک کند. فیبر و پروتئین بالای پسته، حس سیری طولانیتری ایجاد میکند و از ریزهخواری جلوگیری میکند.
مطالعهای در سال ۲۰۲۰ نشان داد افرادی که بهمدت ۱۲ هفته روزانه ۴۰ گرم پسته خام مصرف کردهاند، نسبت به سایر افراد کاهش وزن بیشتری داشتهاند.
پسته دارای شاخص گلیسمی پایین است. این به معنای آن است که مصرف آن باعث بالا رفتن ناگهانی قند خون نمیشود. همین ویژگی پسته را به خوراکی مناسبی برای افراد دیابتی یا در معرض دیابت تبدیل میکند.
نتایج یک پژوهش پزشکی نشان داد که پسته میتواند قند خون ناشتا را کاهش دهد و در پیشگیری از دیابت نوع ۲ نقش داشته باشد.
پسته منبع خوبی از ویتأمین B6 است؛ ویتأمینی که در تولید انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین، دوپامین و گابا نقش دارد. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در پسته از سلولهای عصبی در برابر پیری محافظت میکنند.
بررسی دادههای یک مطالعه گسترده روی ۷۰ هزار فرد بزرگسال نشان داد افرادی که مصرف بالایی از آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی داشتند، خطر زوال عقل در آنها تا ۱۹٪ کاهش یافته بود.
کاروتنوئیدهای موجود در پسته مانند لوتئین و گزانتین، از شبکیه چشم در برابر نور آبی و آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکنند. تحقیقات جدید نشان میدهند که مصرف روزانه حدود دو مشت پسته خام میتواند از ابتلا به دژنراسیون ماکولا، یکی از دلایل اصلی کاهش بینایی در سالمندان، جلوگیری کند.
فیبر موجود در پسته خوراکی عالی برای باکتریهای مفید روده است. این فیبرها نهتنها به بهبود حرکات روده کمک میکنند بلکه در حفظ تعادل فلور روده، تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهابهای گوارشی مؤثرند.
پسته سرشار از آنتیاکسیدانهای ضدالتهابی مانند پلیفنولها و فلاونوئیدهاست. این ترکیبات از بروز التهابهای مزمن جلوگیری میکنند و میتوانند نقش مؤثری در کاهش احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای خودایمنی و پیری زودرس داشته باشند.
وجود مقدار مناسبی از مس، فسفر و ویتأمین E در پسته خام، آن را به یک مکمل طبیعی برای سلامت پوست درخشان، موهای سالم و استخوانهای قوی تبدیل کرده است. همچنین چربیهای مفید در پسته به حفظ رطوبت پوست کمک میکنند.
اگرچه خواص پسته بسیار زیاد است، اما باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد.
پستههایی که بهدرستی فرآوری یا نگهداری نشدهاند ممکن است حاوی قارچ افلاتوکسین باشند که سرطانزا است.
همچنین پسته شور، بهدلیل وجود سدیم بالا، برای افراد با فشار خون بالا مناسب نیست.
با توجه به فواید اثباتشده پسته خام برای قلب، مغز، چشم، سیستم گوارش، کنترل قند خون و حتی کاهش وزن، مصرف روزانه حدود ۳۰ تا ۴۰ گرم پسته خام و بدون نمک به عنوان میانوعده یا همراه غذا توصیه میشود.
کلیدواژههای پیشنهادی برای انتشار مقاله:
خواص پسته خام
فواید پسته برای بدن
پسته و دیابت
پسته و لاغری
پسته و بینایی
آنتیاکسیدانهای طبیعی
خشکبار مفید