کد خبر : 739161 تاریخ : 1404/4/25 - 02:32
فیلترینگ؛ بازوی دشمن گروه اقتصاد: اعمال فیلترینگ از تابستان 1401 پس از ناآرامی ها در اعتراض به مرگ «مهسا امینی» که در گشت ارشاد فوت کرد، همچنان ادامه دارد.

دولت پزشکیان موفق شد فیلترینگ شبکه های اجتماعی «واتس آپ» و «گوگل پلی» را بردارد، اما هنوز شبکه های اجتماعی دیگر مانند تلگرام، یوتیوب، اینستاگرام فیلترهستند، نکته دیگر اینکه سرعت اینترنت پایین است و روان مخاطبان را آزار می‌دهد. فیلترینگ در نزدیک به 3 سال گذشته از یک سو خسارت جبران ناپذیری به کسب و کارها و اقتصاد دیجیتال وارد کرد و از سوی دیگر جیب فیلترشکن‌ها و کمپانی های تولید کننده آن را از جیب مردم ایران پر کرد! شگفت آنکه به گفته معاون وزیر ارتباطات بسیاری از حملات سایبری در جنگ 12 روزه از 170 کشور با بهره گیری از ابزار فیلترینگ به زیر ساخت های کشور صورت گرفت! پرسش این است که وقتی سیاستی در عمل شکست می‌خورد و کاربران با خرید فیلترشکن آن را خنثی می‌کنند ادامه آن جز ضرر چیزی دیگری دارد؟ مهم‌تر اینکه معلوم شده فیلترینگ، بازوی دشمن در جنگ 12 روزه بوده است. آیا نباید فورا این ابزار نا کارآمد برداشته شود و کسانی که این سیاست را اجرا کرده‌اند، مورد بازخواست قرار گیرند؟ 16 میلیون ایرانی که به پزشکیان رأی دادند مطالبه اشان برداشتن فیلترینگ بود. نکته قابل تأمل اینکه مردم وقتی به کشورهای همسایه سفر می‌کنند می‌بینند که در آنجا فیلترینگ وجود ندارد و سرعت و کیفیت اینترنت نیز بالاست! پرسش این است چرا ما باید زیر ضرب فیلترینگ باشیم؟ در ادامه روایت دو معاون وزارت ارتباطات را در این باره می‌خوانید.

حمله سایبری به زیر ساخت ها
بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه قبل از جنگ حملات گسترده سایبری به کشور آغاز شد و ادامه یافت و حتی به ۴۰۰ گیگ در ثانیه رسید، گفت: از روز دوشنبه حملات سایبری کاهش یافته و حتی در برخی موارد خاموش بوده است.
اکبری دیروز در پنل فناوری، امنیت و آینده در نشست اینترنت و آینده ایران که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، افزود: حملات دیداس (DDoS) در شبکه‌های داخلی و خارجی به طور گسترده‌ای وجود داشت و سرویس‌های داخلی در حال حاضر به صورت مداوم در حال انجام اسکن‌ها و شناسایی آسیب‌پذیری‌ها هستند. حملات دیداس با حجم‌هایی تا ۴۰۰ گیگابایت در ثانیه گزارش شده که بخشی از این حملات خارج از ایران و بخش دیگر در داخل انجام می‌شود. حملات خارجی به داخل شبکه روز دوشنبه حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ حمله بوده است، در حالی که حملات داخلی به خارج نیز حدود ۱۶هزار و ۵۰۰ بوده و حملات داخلی به داخل حدود ۱۲ هزار مورد ثبت شده است. این حملات از ۱۷۰ کشور دنیا صورت می‌گیرد و اغلب توسط سازمان‌ها یا گروه‌های بزرگ و توزیع‌شده انجام می‌شود، زیرا حملات حجیم نمی‌تواند توسط یک فرد یا گروه کوچک انجام شود.

اوج گیری حمله
اکبری، معاون وزیر ارتباطات گفت: این حملات در زمان‌هایی خاصی شدت می‌گیرند، تقریبا از دو روز قبل از شروع جنگ ۱۲ روزه آغاز شد و تا روز دوشنبه ادامه داشت. ترافیک حملات دیداس به اوج ۳۰۰ گیگابایت در ثانیه رسید، اما خوشبختانه شبکه داخل کشور ظرفیت مقابله با این حجم از ترافیک را دارد و اقدامات لازم برای پاکسازی و مدیریت ترافیک انجام می‌شود. این حملات عمدتاً از طریق دیوایس‌های آلوده داخلی و خارجی صورت می‌گیرد که یا برای حمله به داخل شبکه یا برای حمله از داخل به خارج استفاده می‌شوند.

حمله سازمان یافته
اکبری تصریح کرد: نکته مهم این که حجم بالای حملات خارجی، عمدتاً توسط سازمان‌ها و گروه‌های بزرگ و با استفاده از شبکه‌های توزیع‌شده انجام می‌شود و این حملات به شدت سازمان‌یافته است. بخش زیادی از حملات داخلی ناشی از دیوایس‌های آلوده در داخل کشور است که مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند و این وضعیت، شبکه‌های داخلی را بسیار آسیب‌پذیر می‌سازد. وضعیت امنیتی شبکه در این مدت نشان‌دهنده حجم بالای حملات و پیچیدگی آن‌ها است، تلاش می‌شود تا این حملات مدیریت و کنترل شوند.

شکست فیلترینگ
احسان چیت ساز، معاون سیاست‌گذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه سیاست دولت، اینترنت عمومی و باز برای همه مردم است، گفت: سیاست فیلترینگ در کشور شکست خورده است.

فیلترینگ ضد زیرساخت‌ها
چیت ساز دیروز در پنل تخصصی اقتصاد دیجیتال نشست اینترنت و آینده ایران که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، با بیان اینکه سیاست فیلترینگ در کشور شکست خورده است، افزود: این شکست به این دلیل است که هدف‌گذاری‌ها محقق نشده و ابزارهای مبارزه با فیلترینگ در دسترس عموم قرار دارند، اما نتوانسته‌اند کارایی لازم را داشته باشند. این ابزارها (فیلترینگ)‌ نتوانسته‌اند نیاز مردم را برآورده کنند، بلکه به عنوان ابزارهای ضد زیرساخت‌های کشور مورد سوءاستفاده قرار گرفته‌اند، به‌طوری‌ که حجم زیادی حملات زیرساخت های داخلی و خارجی از طریق این ابزارها صورت می‌گیرد.

خسارت به اقتصاد دیجیتال
معاون وزیر ارتباطات خاطر نشان کرد: سرمایه‌گذاری‌های چند میلیارد دلاری در زیرساخت‌های اقتصادی دیجیتال، در صورت محدود کردن یا بستن این ابزارها، ممکن است منجر به نابودی اقتصاد دیجیتال و کاهش فرصت‌های اقتصادی شود.

پیامد فیلترینگ
چیت ساز با اشاره به پیامدهای منفی سیاست‌ فیلترینگ گفت: این پیامدها شامل جذب افراد به عنوان جاسوس و افزایش نارضایتی عمومی ناشی از فشارهای اقتصادی، افزایش قیمت ارز و مشکلات متعدد دیگر است. وی به مشکل اطلاعات نادرست و آدرس‌های غلط در جامعه اشاره کرد و ادامه داد: این موضوع باعث سردرگمی و کاهش اعتماد عمومی می‌شود؛ به عنوان نمونه، سیاست‌گذاران به جای اصلاح و آموزش، به حذف و جایگزینی سکوها اینترنتی و نرم افزارها روی می‌آورند، در حالی که مردم با دانش و توانمندی‌، می‌توانند از ابزار مختلف برای کسب دانش و اطلاعات استفاده کنند. باید بتوانیم سیاست‌های هوشمندانه‌تر و اصلاحات لازم را در حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال اعمال کنیم و در مسیر رشد اقتصادی گام برداریم. وی با بیان اینکه سیاست دولت، اینترنت باز و عمومی برای مردم است، تصریح کرد: به دنبال توسعه کشور در حوزه اقتصاد دیجیتال هستیم.
برگرفته از ایرنا