کد خبر : 728934 تاریخ : 1404/4/11 - 02:20
قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در گفت و گو با ستاره صبح: ترمز تندروها را بکشید/ برخی بعد از آتش بس همان حرف‌هایی را می‌زنند که مایه آتش افروزی است گروه‌های تندرو باید بپذیرند که هیچ تصمیم کلانی در ایران بدون همفکری مقامات ذی صلاح اخذ نمی‌شود و حملهآن ها به دیپلماسی، شخصیت‌های سیاسی و مظاهر گفت و گو بیهوده است.

ستاره صبح - فائزه صدر: هر چه از پایان جنگ 12 روزه فاصله می‌گیریم، تندروهای بیشتری از سنگر بیرون آمده و مجدداً پشت تریبون‌ها قرار می‌گیرند. متأسفانه باز شاهد ارائه نظر و تحمیل دستور العمل های رادیکال این گروه‌ها هستیم که بی شباهت به نشر تمایلات جنگ افروزان نیست. از جنایت خواندن مذاکره تا تهدید مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و یا تعیین جایزه برای ترور ریس جمهور ایالات متحده! در شرایطی که گفت‌وگو بهترین و کم هزینه‌ترین راه حل است. تندروها همچنان بر طبل جنگ می‌کوبند و با اظهارات تحریک کننده به استقبال دشمنی جهانی و انزوا می‌روند.

ستاره صبح در گفت‌وگو با قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:


قاسم مؤمنی با تشریح وضعیت بحران به تفاوت تصمیم گیری در دو دوره پرداخت و گفت: مدیریت بحران و لزوم تصمیم گیری ایجاب می‌کند که موقعیتی که داریم را بررسی کنیم و سیاست‌هایی مناسب برای آن موقعیت اتخاذ شوند. باید ببینیم در کدام سوی بحران ایستاده‌ایم؟ آیا شعله‌های آتش به طرف ما زبانه می‌کشد یا نه؟ متأسفانه بعد از آتش بس برخی به تنظیمات کارخانه برگشته‌اند و باز همان حرف‌هایی را می‌شنویم که سوخت آتش افروزی است!
وی افزود: در زمان بحران و خاص باید از اظهار نظر کارشناسی نشده پرهیز داشت. سیاست‌ها و برنامه‌ها در زمان جنگ و یا در همین دوران آتش بس خاص است. اقدام و عمل در شرایط بحران با تصمیم گیری در شرایط عادی فرق دارد. مؤمنی با انتقاد از دخالت گروه‌ها و اشخاص در امور کلان کشور گفت: تصمیماتی که امروز در مورد مذاکرات اتخاذ می‌شود در رابطه مستقیم با شرایط است. مسئولین وزارت امور خارجه نشر دهنده نظر یک فرد یا یک گروه خاص نیستند، آن‌ها در این روزهای سخت و حساس سربازان عقل در خط مقدم جبهه هستند. صدا و سیما نباید نمایندگان مجلس و یا هر چهره سیاسی به جای حمایت از دیپلمات‌های ایران، با اظهارات و اقدامات نا به جا به آن‌ها پشت کنند یا موجبات شکست آن‌ها را در میدان دیپلماسی فراهم آورند.
وی در این رابطه تاکید کرد: دیپلمات‌ها در مشورت دائم با سران نظام و نظامیان کشور هستند. هیچ تصمیمی در دوران بحران بدون سنجیدن تمامی جوانب اخذ نمی‌شود. متأسفانه برخی طوری پشت دوربین حرف می‌زنند یا پشت تریبون اظهار نظر می‌کنند گویی تیم دیپلماسی وزارت امور خارجه ایران سر خود عمل کرده یا ایرانی نیستند و از کشور دیگری آمده است!
این کارشناس سیاست خارجی با تاکید بر لزوم بهره گرفتن از فرصت‌های مذاکره گفت: ترامپ می‌گوید نتانیاهو خواستار خاتمه جنگ بود. جمهوری اسلامی با حملات مکرر به تل آویو و حیفا، اسرائیل را مجبور به پذیرش آتش بس کرد. ویرانه‌ها در حیفا و تل آویو موجب اعتراض شهروندان اسرائیلی شده و سناریو نتانیاهو برای ایران را در اسرائیل اجرا کرده است. این وضعیت یک امتیاز است و اگر تیم دیپلماسی فرصت را مناسب بداند از این برگ در مذاکرات احتمالی آینده استفاده خواهد کرد.
وی اضافه کرد: گروه‌های تندرو باید بپذیرند که هیچ تصمیم کلانی در ایران بدون همفکری مقامات ذی صلاح اخذ نمی‌شود و حملهآن‌ها به دیپلماسی، شخصیت‌های سیاسی و مظاهر گفت‌وگو بیهوده است. اگر حاکمیت تصمیم به مذاکره با آمریکا بگیرد این کار اجرا خواهد شد و آن زمان پخش مستندهای جهت دار از صدا و سیما یا تخریب تیم مذاکره کننده به زیان این گروه‌ها تمام می‌شود.
قاسم مؤمنی در پایان سخنان خود متذکر شد: اگر چه در شرایط فعلی نمی‌توانیم به اروپا و آمریکا و به ویژه به سخنان شخص ترامپ، نتانیاهو و حتی رافائل گروسی اعتماد کنیم، ولی به مصلحت کشور نیست خود را منزوی و مخالف گفت‌وگو نشان بدهیم. به عقیده من سیاست‌های وزارت امور خارجه در زمان مذاکرات، در دوران جنگ 12 روزه و همچنین در ایام آتش بس عاقلانه و هوشمندانه بود. امروز حاکمیت و نیروهای نظامی عمده انرژی خود را برای دفع ضربات احتمالی اسرائیل گذاشته‌اند تا دیگر غافلگیر نشویم.