به گزارش ایسنا، موخیکا که بسیاری از مردم اروگوئه او را با نام مستعار «پپه» میشناختند از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ رئیسجمهور دولت چپ گرای این کشور بود.
به نقل از خبرگزای رویترز، «یاماندو اورسی» رئیسجمهور اروگوئه در پیامی در ایکس (توییتر) نوشت: «مایه تأسف بسیار است که باید اعلام کنیم پپه موخیکا درگذشت. از تو بابت همه چیزهایی که به ما دادی و عشق عمیقی که به مردم داشتی، سپاسگزاریم.»
درگذشت موخیکا را بسیاری از سران کشورهای آمریکای لاتین تسلیت گفتند؛ لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل گفت: «او از دموکراسی دفاع کرد. او هرگز از دفاع از عدالت اجتماعی دست نکشید و به تمام نابرابریها پایان داد. بزرگی موخیکا از مرزهای اروگوئه و دوره ریاست جمهوری او فراتر رفت.»
موخیکا در دوران ریاستجمهوری خود از نقل مکان به اقامتگاه ریاستجمهوری امتناع کرد و ترجیح داد در خانه ساده خود که یک مزرعه گل کوچک در حومه مونته ویدئو، پایتخت بود، بماند و لقب «فقیرترین رئیسجمهور جهان» را به دست آورد.
موخیکا با اجتناب از پوشیدن کت و شلوار رسمی و کراوات، با خودروی قدیمی فولکس بیتل خود رانندگی میکرد یا در رستورانهای مرکز شهر که کارکنان اداری ناهار میخوردند، غذا صرف میکرد.
رئیسجمهور درگذشته اروگوئه در مصاحبهای که با رویترز در ماه مه سال ۲۰۲۴ در خانهای با سقف حلبی با همسرش، لوسیا توپولانسکی، سناتور سابق انجام شد، گفت که خودروی بیتل قدیمی را نگه داشته و هنوز در وضعیت فوقالعادهای است.
منتقدان اما تمایل موخیکا به نادیده گرفتن پروتکلهای ریاست جمهوری را زیر سؤال میبردند با این حال، روش و شیوه زندگی او در تمام دوران ریاست جمهوری و پس آن بسیاری از اروگوئهایها را شیفته خود کرده بود.
موخیکا زمانی که رئیسجمهور شد ۷۴ سال داشت. او با وجود نگرانی برخی از رأی دهندگان در مورد سن و گذشتهاش به عنوان یکی از رهبران گروه شورشی «توپاماروس» در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰، با ۵۲ درصد آرا انتخاب شد.
«طرح با هم» موخیکا بر بهبود شرایط مسکن برای فقیرترین خانوادهها متمرکز بود، در حالی که «طرح برابری» به حمایت مالی از خانوادههای دارای فرزندان در موقعیتهای آسیبپذیر ادامه داد.
رئیسجمهور فقید اروگوئه در سطح بینالمللی به دنبال تعادل دیپلماتیک بود و گفتوگو را به عنوان ابزاری برای حلوفصل درگیریهای ژئوپلیتیکی ترویج میکرد. تحت رهبری او، اروگوئه نقش خود را در سازمانهای منطقهای مانند بازار مشترک جنوبی (مرکوسور) و اتحادیه ملل آمریکای جنوبی (اوناسور) تقویت کرد.
موخیکا که به خاطر سبک زندگی سختگیرانهاش و توجه به مسائل زیستمحیطی شناخته میشد، بارها از رهبران جهان و شهروندان میخواست که طرز فکری انسانیتر و کمتر مصرفگرایانهتر را اتخاذ کنند؛ تفکری که هدف آن توسعه پایدار برای نسلهای آینده است.