کد خبر : 698318 تاریخ : 1404/2/24 - 02:21
حسن هانی زاده، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت‌وگو با ستاره صبح: هدف ترامپ از سفر به خاورمیانه گرفتن سهم درآمد‌های نفتی است حسن هانی زاده سفر اخیر ترامپ به خاورمیانه را از منظر اهداف اقتصادی تحلیل می کند. وی در این رابطه به ستاره صبح گفت: این سفر ترامپ در چهارچوب تلاش برای گرفتن سهم از درآمد های نفتی است.

ستاره صبح، فائزه صدر: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده صبح سه ‌شنبه در اولین مقصد سفرش به غرب آسیا، وارد ریاض، پایتخت عربستان شد و توسط محمد بن سلمان، مورد استقبال قرار گرفت. آنچه این سفر را متمایز کرده آن است که سفر به اسرائیل، جایی در برنامه ترامپ ندارد. وی به امارات و قطر نیز عزیمت خواهد کرد. در این سفر مارکو روبیو، وزیر امور خارجه؛ پیت هگست، وزیر دفاع؛ هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی و کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، ترامپ را همراهی می‌کنند.

ستاره صبح در گفت‌وگو با حسن هانی زاده، تحلیلگر مسائل بین‌الملل به برررسی اهداف کاخ سفید از برنامه ریزی این سفر پرداخته که در ادامه می‌خوانید:


حسن هانی زاده سفر اخیر ترامپ به خاورمیانه را از منظر اهداف اقتصادی تحلیل می‌کند. وی در این رابطه به ستاره صبح گفت: این سفر ترامپ در چهارچوب تلاش برای گرفتن سهم از درآمد های نفتی است. یکی از مهم‌ترین ویژگی های این سفر، جنبه های اقتصادی آن است. چین و روسیه وارد بازار خاورمیانه شده‌اند و آمریکا می‌خواهد از سهم اقتصادی تاریخی اش در بازار های خلیج فارس محافظت کند.
وی گفت: ترامپ به درآمد های نفتی هنگفت کشور های حوزه خلیج فارس چشم دوخته و سعی می‌کند سهم بالای سرمایه‌گذاری این کشور‌ها در آمریکا را به نام خود ثبت کند.
این کارشناس روابط بین‌الملل با اشاره به پروژه گاز رسانی از خلیج فارس به اروپا یادآور شد: پروژه انتقال گاز خلیج فارس به اروپا یکی از موضوعاتی است که ترامپ می‌خواهد در آن سهمی داشته باشد. هزینه این پروژه 25 میلیارد دلار است که از سوی ایلان ماسک سرمایه‌دار و مشاور دونالد ترامپ کلید زده می‌شود. لوله گازی که از خلیج فارس به سمت اروپا می‌رود تا تأمین گاز این منطقه پایدار باشد، پروژه‌ای است که برای جایگزین شده گاز روسیه کلید زده می‌شود و ایران نیز در این پروژه مشارکت داده خواهد شد. به ثمر رسیدن پروژه انتقال گاز از خلیج فارس به اروپا ایران را به عنوان شریک تجاری معتبر اروپا و آمریکا معرفی می‌کند.
وی در این رابطه افزود: اگر از این منظر به سفر ترامپ نگاه کنیم، جنبه اقتصادی سفر ترامپ به خاورمیانه بیش از جنبه های سیاسی است ولی هر جا که اقتصاد رونق می‌گیرد و منافعی برای طرفین تعریف می‌شود به طور طبیعی بر سیاست نیز تأثیر مثبتی به جا می‌گذارد.
این استاد روابط بین‌الملل با اشاره به چرخش سیاسی کاخ سفید در رابطه با آمریکا گفت: اسرائیل همواره به لحاظ حیثیتی، سیاسی و مالی برای آمریکا هزینه های زیادی داشته و در سال های اخیر عملا آمریکا را در برابر افکار عمومی جهان قرار داده است. با توجه به اینکه امروز دولت محاسبه گر در آمریکا بر سر کار است نزدیکی به اسرائیل در فرایند هزینه و فایده سنجیده می‌شود.
وی تاکید کرد: اختلاف نظر بین ترامپ و نتانیاهو وجود دارد. قرار بود وزیر دفاع امریکا به اسرائیل برود ولی دونالد ترامپ این سفر را لغو کرد. سفیر آمریکا در اسرائیل نیز در پاسخ به انتقاد مقامات اسرائیلی از آتش بس میان انصارالله یمن و آمریکا اعلام کرد که آمریکا در تصمیمات کلان خود از اسرائیل اجازه نمی‌گیرد. همه چیز از اختلاف نظر بین واشنگتن و تل آویو خبر می‌دهد.
این کارشناس سیاسی در رابطه با مذاکرات ایران و آمریکا گفت: قبل از شروع دور اول مذاکرات در مسقط نتانیاهو به آمریکا رفت و تلاش کرد مانع از انجام مذاکرات ایران و آمریکا شود، ولی با بی توجهی و حتی درجاتی از پرخاشگری ترامپ روبه‌رو شد. آمریکا از اسرائیل خواسته در طول مذاکرات ایران و آمریکا دست به ماجراجویی علیه ایران بزند.
حسن هانی زاده در پایان گفت‌وگو متذکر شد: سفر ترامپ به عربستان، قطر و امارات اشاره‌ای به اسرائیل است تا متوجه رویکرد جدید سیاست خارجی دولت آمریکا شود، زیرا ترامپ نشان داد در خاورمیانه هم پیمانانی دارد که می‌توانند جانشین سیاسی اسرائیل شوند.