کد خبر : 698011 تاریخ : 1404/2/8 - 02:50
آتش‌در جان کارگران گروه اجتماعی: تصاویر منتشرشده از دوربین مداربسته بندر شهید رجایی، لحظه آتش‌سوزی را ساعت ۱۲:۰۵:۰۷ ثبت کرده است. آشوری استاندار هرمزگان گفت: «با بررسی دوربین‌های محدوده حادثه مشخص شد آتش‌سوزی در ابتدا محدود و همراه با دود کمی بوده و پس از مدت یک دقیقه و نیم، حریق توسعه یافت و باعث انفجار مهیب ‌شد.
ضعف ایمنی و ناسازگاری مواد، موجب انتقال آتش‌سوزی به کانتینرهای مجاور ‌شده است.» دیروز حدود 80 درصد آتش‌سوزی پس از 24 ساعت مهارشد. اما چند کانتیر دیگر نیز دچار حریق شدند. روز گذشته مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور برای پیگیری موضوع به بندرعباس رفت و از بیماران عیادت کرد. دولت امروز را عزای عمومی اعلام کرده است. شبکه‌های اجتماعی از سوی کاربران و افراد برجسته و معروف سرشار از توییت های اظهار تأسف، تسلیت و ابراز همدردی با خانواده‌های بازمانده و مصدومان این انفجار هولناک را منتشر کردند. پرسش این است چه موادی در کانتینرها بوده که باعث آتش‌سوزی و انفجار شده است؟ یک عضو گروه بهداشت مجلس گفت: تا روز گذشته انفجار بندر شهید رجایی، ۳۶ فوتی داشته که به‌جز ۱۸ پیکر، مابقی قابل‌شناسایی نیستند. آمار مفقودان مشخص نیست. اما تعداد مصدومان بیش از 1300 نفر است و حال 10 نفربر اثر سوختگی شدید وخیم است.

آمار فوتی‌ها
محمد جمالیان؛ عضو گروه بهداشت درباره آمار جان‌باختگان گفت: تاکنون، ۳۶ فوتی داشتیم. از این تعداد ۱۸ نفر قابل‌شناسایی بودند و مابقی به دلیل سوختگی شدید قابل‌شناسایی نیستند و نیاز به آزمودن دی‌ان‌ای دارند تا شناسایی شوند. از شب شنبه تا ظهر یکشنبه هزار و ۲۴۱ مصدوم به مراکز درمانی رسیده‌اند از این تعداد، ۹۹۴ بیمار ترخیص شده و ۲۴۰ بیمار بستری هستند. از این ۲۴۰ بیمار بستری، ۳۷ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه هستند، ۵ نفر سوختگی با درجه بالا دارند و ۶ نفر نیز به بیمارستان‌های دیگر اعزام‌شده‌اند. آمار فوت‌شدگان در داخل بیمارستان نیز ۴ نفر گزارش‌شده است.

مواد شیمیایی
بر اساس اعلام گمرک، کانتینرهای وارداتی که در این حادثه آسیب‌دیده‌اند شامل مواد شیمیایی بوده‌اند و کانتینرهای صادراتی که در این انفجار آسیب‌دیده‌اند نیز شامل قیر و پارافین بوده که چاره‌ای جز سوختن آن نیست و روز گذشته آتش ادامه داشت که به دلیل پارافین و قیر موجود در این کانتینرهاست.

سوخت نظامی
سردار رضا طلایی نیک، سخنگوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: هیچ‌گونه محموله وارداتی یا صادراتی برای سوخت یا کاربرد نظامی در محدوده آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی وجود نداشته است.

مهار آتش
سخنگوی آتش‌نشانی که از ساعت 17 روز شنبه در محل حادثه انفجار حضورداشته در مورد وضعیت مهار آتش می‌گوید: اوضاع بهتر است و تقریباً آتش مهار و کنترل‌شده و وارد مرحله لکه‌گیری شده‌ایم .
جلال ملکی گفت: لکه‌گیری زمان‌بر است چون تعداد زیادی کانتینر وجود دارد که باید جابه‌جا شوند تا بتوانیم آتش‌های پنهان زیر را نیز پیدا و خاموش‌کنیم .
معاون اجتماعی آتش‌نشانی تهران در پاسخ به این سال که برخی می‌گویند شاید کالاها و مواد اشتعال‌زا رو به اتمام است به خبر آنلاین می‌گوید: آتش خاموش شده و ما داریم لکه‌گیری می‌کنیم. هنوز شعله داریم یعنی هنوز کالا داریم. ما در کمتر از ۲۴ ساعت موفق شدیم آتش را مهار کنیم.

محتویات کانتینرها
معاون اجتماعی آتش‌نشانی در مورد خطرات اطفا این حریق گفت: در یک نقطه‌ای مهار آتش خیلی سخت بود و تا صبح طول کشید. وقتی آتش خاموش شد دیدیم کانتینر دهن بازکرده و حدود ۸۰ سیلندر گاز بزرگ در آن است. در کانتینرها همه‌چیز می‌دیدم، از ابر و اسفنج گرفته تا لوازم خودرو و ماهی بزرگ یخ‌زده گرفته تا سیلندر گاز. اینکه می‌گویند کانتینرها منفجر می‌شده و ترکش‌های آن افراد را زخمی می‌کرده را من ندیدم شاید در بخش‌های دیگر بوده است.

مواد شیمیایی و غیر شیمیایی
قدرت الله محمدی، مدیرعامل آتش‌نشانی تهران، درباره‌ی وضعیت فعلی آتش‌سوزی در بندرعباس به انتخاب گفت: علت اصلی حادثه باید بعد از پایان عملیات بررسی شود. باید جورچین‌های مختلف را در کنار هم قرار دهیم تا به نتیجه برسیم. ما در حال حاضر در حال اطفاء حریق هستیم. تقریباً 75 درصد آتش خاموش شده است. به‌طورکلی جلوی سرایت آتش را گرفته‌ایم. متأسفانه جنس کانتینرها از فلز است و آب که به آن‌ها می‌خورد نتیجه‌ای نمی‌دهد و محدوده‌ی حریق باقی می‌ماند. خاموش کردن این کانتینر‌ها دشوار است و تنها باید مواد داخل کانت ین‌تر باید تا آخر بسوزد که بتوان آن را از محدوده خارج کرد. محمدی درباره‌ی شیمیایی بودن دود آتش‌سوزی گفت: همه مدل مواد در بندر وجود دارد. هر کالایی که در کشور می‌آید اول در این نقطه دپو می‌شود و به همین خاطر ممکن است هر ماده‌ای شیمیایی تا غیر شیمیایی در آن وجود داشته باشد. هنوز مشخص نیست که دود این آتش‌سوزی خطر شیمیایی دارد یا خیر.