کد خبر : 697922 تاریخ : 1404/2/2 - 02:29
25 میلیون ایرانی دچار اختلال‌روانی گروه اجتماعی:  هفته اول اردیبهشت «هفته سلامت» نام‌گذاری شده و شعار آن «سرآغازی سلامت، آینده‌ای سرآمد» است.

بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سلامت روان، حالتی از رفاه است که در آن فرد توانایی‌های خود را می‌شناسد و به آن آگاه است و استرس معمول زندگی را می‌داند و با آن کنار می‌آید، چنین فردی کار می‌کند و در جامعه مشارکت دارد. این در حالی است که به گفته مدیرکل «دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت»، ۲۵ درصد مردم ایران به اختلال روان مبتلا هستند! (عجب تراژدی خطرناکی در کشور شکل گرفته است). شایع‌ترین اختلال در جامعه اضطراب و افسردگی است. در همین ارتباط دیگر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز در نشستی خبری گفت: «رشد و جوانی جمعیت با مرگ سالانه 40 هزار نفر به دلیل آلودگی هوا و مرگ 20 هزار نفر در تصادفات دچار اختلال شده است.» جمعیت کشور حدود 90 میلیون نفر است. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده از هر سه ایرانی یک نفر فقیر شده است. یعنی حدود 30 میلیون نفر با فقر و فلاکت دست‌وپنجه نرم می‌کنند. به عقیده روان‌شناسان و جامعه شناسان فقر عامل مهم و تأثیرگذار بر روان افراد جامعه است. مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که شهروندان در رویارویی با یکدیگر به‌جای خوش‌اخلاقی و لبخند زدن، بعضا پرخاشگر و اعصبانی هستند. این که بیش از 23 میلیون نفر جمعیت کشور دچار اختلال روان و 30 میلیون نفر دچار فقر هستند نشان دهنده این واقعیت تلخ است که جامعه «نامتعادل» و از حالت «تعادل» خارج شده و نگران کننده شده است.

افسردگی و اضطراب
دکتر محمدرضا شالبافان، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت درباره وضعیت شاخص‌های سلامت روان گفت: شایع‌ترین اختلالات روان‌پزشکی در ایران افسردگی و اضطراب هستند. در سال‌های اخیر، شیوع این اختلالات در کشور افزایش چشم‌گیری داشته است. بر اساس آخرین پیمایش ملی که در پایان دوران کرونا انجام شد، حدود 25 درصد از مردم ایران به‌نوعی اختلال روان‌پزشکی مبتلا بوده‌اند. پیمایش‌های ملی سلامت روان معمولاً هر 5 تا 7 سال انجام می‌شوند. وضعیت سلامت روان جامعه نیازمند توجه جدی است. اقدامی که در این زمینه می‌توان انجام داد، غربالگری سلامت روان افراد مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی است.

تعرفه بالای خدمات روان‌شناسی
شالبافان گفت: سازمان بیمه سلامت خدماتی مانند روان درمانی فردی، خانواده‌درمانی، گروه‌درمانی و خدمت مشاوره را تحت پوشش قرار داده است اما باوجود شیوع 25 درصدی انواعی از اختلالات روان‌پزشکی، تعرفه خدمات روان برای اکثر افراد جامعه بالاست و بسیاری از مردم توانایی پرداخت این هزینه‌ها را ندارند؛ فتحی، رئیس سازمان نظام روان‌شناسی گفت: بیش از 70 درصد مردم توانایی مراجعه به رواشناسان را ندارند به دلیل اینکه تعرفه این خدمات بالا است.

سرخک درراه ایران
رئیسی هشدار داد و گفت: اگر کسی از کشور همسایه آمد و دومرتبه سرفه کرد حتماً سل دارد؛ حتی اگر خلاف آن ثابت شود و آزمایش‌ها منفی باشد. ممکن است سل مخفی یا استخوانی داشته باشد.
به گفته رئیسی، سرانه مصرف گوشت در کشور باید هفتاد گرم باشد اما زیر ۳۷ گرم است. ما کمتر از یک‌چهارم میانگین جهانی گوشت مصرف می‌کنیم.

آمار تلفات حوادث
رئیسی بیان کرد: برای کاهش مرگ‌ومیر در تصادفات چهار ضلع وجود دارد؛ ضلع اول کیفیت جاده‌ها است. بیش از 3000 نقطه حادثه‌خیز داریم. سالانه بیش از 40 هزار مرگ در اثر آلودگی هواداریم که بالای 12 میلیون دلار هزینه برمی‌دارد.
جرائم دویست هزارتومانی برای تخلف وجود دارد که پرداخت آن ساده است. در دنیا جرائم سنگین است و دو سال هم گواهینامه فرد ضبط می‌شود. ازیک‌طرف از جوانی جمعیت حرف می‌زنیم و از طرف دیگر سالی بیش از 20 هزار نفر را در تصادفات از دست می‌دهیم.

ارابه‌های مرگ
علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت تصریح کرد: ضلع چهارم، ایمنی خودروها است. امیدی به خودروسازها ندارم و کسی هم حریف آن‌ها نمی‌شود. بیش از 60 درصد مرگ‌ومیرها سر صحنه اتفاق می‌افتد. با یک برخورد تعداد زیادی خودرو از بین می‌رود. این‌قدر ایمنی خودروها پایین است.در زاهدان تصادف دو موتورسیکلت چهار جوان کشته شدند.