کد خبر : 696990 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۲/۱ - 03:36
نجات پوتین از باتلاق اوکراین کلید خورد گروه بین الملل - مصطفی فروغی: ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه روز 5 اسفند 1400 یعنی سه سال پیش دچار خطای محاسباتی شد و با حمله به اوکراین در تله غرب افتاد. او می‌پنداشت ظرف چند روز دولت مستقر در کیف را ساقط کند و رییس جمهوری مشابه رمضان قدیروف در چچن را در آنجا بگمارد.

پیش فرض پوتین اشتباه بود، چون از یک سو در دام غرب افتاد و از سوی دیگر مقاومت جانانه مردم اوکراین و رئیس‌جمهوری آن یعنی زلنسکی که کمدین و از محبوبیت در بین مردم برخوردار است توانست دومین ارتش جهان را زمین گیر و رئیس‌جمهور آن را در باتلاق قرار دهد.
هر چند بخشی از اراضی اوکراین به اشغال روسیه در آمده اما پوتین نتوانست دولت اوکراین را ساقط کند.
*علت این بود که اروپا و آمریکا تمام قد به حمایت مالی و نظامی اوکراین برخاستند. موضوعی که پوتین را خشمگین و بارها تهدید به استفاده از سلاح اتمی کرد.
اوکراین یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل است و مرزهایش به رسمیت شناخته شده است. با این وجود روسیه در سال 2016 به شبه جزیره کریمه حمله کرد و آنجا را به اشغال خود در آورد. این اقدام خشم غرب را در پی داشت. روسیه می‌خواست با این کار ناتو را از مرزهای خود دور کند اما با عضویت فندلاند و سوئد به عنوان عضوهای سی و یکم و سی و دوم ناتو، ناتو را قدرتمندتر و نزدیک‌تر به مرزهای روسیه کرد.

رابطه پوتین و ترامپ
پوتین متهم بود که در سال 2016 در انتخابات ریاست جمهوری به نفع ترامپ و به ضرر هیلاری کلینتون کاندیدای جمهوری خواه از طریق ایمیل و روش‌های دیگر دخالت کرد. در این باره دادگستری آمریکا پرونده تشکیل داد و موضوع را پیگیری کرد.
پوتین مثل نتانیاهو در انتظار بود تا بار دیگر ترامپ به کاخ سفید بیاید، انتظار این دو به سر آمد. ترامپ 20 ژوئن (اول بهمن) وارد کاخ سفید شد و از همان ابتدا اعلام کرد که قصد دارد جنگ اوکراین و غزه را پایان دهد.
او به جنگ غزه پایان داد و اکنون خیز برداشته تا جنگ اوکراین را هم به نفع روسیه پایان دهد. شواهد و قرائن نشان می‌دهد که دور زدن اروپا و زلنسکی در مذاکرات روز گذشته ریاض که بین وزرای خارجه روسیه و آمریکا صورت گرفت این است که آمریکا به روسیه تضمین داده که اوکراین هرگز عضو ناتو نشود و اراضی که روسیه در طول سه سال گذشته تصرف کرده، اوکراین بر این اراضی هم ادعایی نداشته باشد.
مهم‌تر اینکه امریکایی‌ها همنوا با پوتین قصد دارند ولادیمیر زلنسکی را از اریکه قدرت به زیر بشکند. یعنی یک بازی برد باخت به نفع روسیه در حال شکل گیری است.

خشم اروپا
اتحادیه اروپا وقتی فهمید قرار است وزرای خارجه آمریکا و روسیه و همچنین پوتین و ترامپ با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کنند به خشم آمدند و روز گذشته جلسه فوق‌العاده اتحادیه اروپا را در پاریس برگزار کردند. اروپا بر این عقیده است که روسیه یک تهدید برای قاره سبز به شمار می‌رود و حال که آمریکا با اروپا زاویه پیدا کرده و به سمت روسیه رفته است، امنیت اروپا در خطر است. رهبران اروپا بر این عقیده‌اند که بدون تضمین آمریکا نمی‌توانند از پس روسیه بر آیند.
آنچه اتفاق افتاده شکاف عمیق در اردوگاه غرب بین اروپا و آمریکاست و این فشار می‌تواند به نفع ایران باشد و ایران را به اروپا نزدیک کند.

جزییات مذاکرات وزرای خارجه روسیه و آمریکا
دستیار کرملین گفت، مذاکرات بین هیئت‌های روسی و آمریکایی «خوب» پیش رفت. «یوری اوشاکوف» ن گفت: به عقیده من، مذاکرات بین مقام‌های روسی و آمریکایی بد نبود.
طرف‌های شرکت‌کننده گفت‌وگویی جدی درباره همه مسائل داشتند و پیش از نشست بین ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، روسای جمهور روسیه و آمریکا، تلاش‌های جدی ضرورت دارد که نخستین دور مذاکرات که برگزار شد، تکمیل شده است.
معاون کرملین در ادامه صحبت‌هایش گفت، مذاکرات بلند پایه مقام‌های آمریکایی و روسیه در ریاض پایان یافت و حدود ۴ ساعت و نیم به طول انجامید.
این دیپلمات روس گفت، روسیه و آمریکا توافق کردند تا منافع یکدیگر را در جریان مذاکرات ریاض به حساب بیاورند. دو طرف همچنین پذیرفتند تا روابط دو جانبه را پیش ببرند و هر دو طرف مایل به این کار هستند.
معاون کرملین در ادامه با اشاره به اتمام مذاکرات بین روسیه و آمریکا در ریاض گفت، هیئت روسی در ریاض تمرکز بر موضوعات مرتبط با عربستان را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
از سوی دیگر «کریل دیمیتریف» مدیر عامل صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه که در مذاکرات ریاض حضور داشت، گفت مذاکرات روسیه و ایالات متحده در پایتخت عربستان سعودی بسیار مثبت بوده است.
گفت‌وگو سازنده بود. ما یک راه طولانی و جدی در پیش داریم، اما این شروع مثبتی برای گفت‌وگوهای سازنده است؛ نقاط تماس زیادی و درک زیادی از این وجود دارد که پروژه‌های اقتصادی مثبتی هست که می‌تواند ما را به هم متصل کند... همه چیز مثبت است. علاوه بر این، روسیه و ایالات متحده در مورد این واقعیت بحث کرده‌اند که این دو کشور بزرگ نمی‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار نکنند.»
روزنامه وال‌استریت‌ژورنال فاش کرد که جنگ روسیه و اوکراین یک میلیون کشته و مجروح برجای گذاشته است. علاوه بر آن زیرساخت‌های کشور پیشرفته اوکراین نابود شده و مردم آن دیار شب و روز بدون برق زندگی می‌کنند. حال روسیه که این جنایت را مرتکب شده دست به دامن آمریکا شده تا از باتلاق نجاتش بدهد اراضی اشغالی را هم ترامپ به پوتین هدیه دهد.
پرسش این است که حال که به دو دشمن ساق بر سر اوکراین تفاهم و توافق شده آیا این دو کشور بر سر ایران نیز مثل گذشته توافق خواهند کرد یا خیر؟
تجربه تاریخی نشان داده که دیپلماسی راه حل پایان جنگ‌ها بوده است. حال که آمریکا و اسرائیل برای ایران خط و نشان می‌کشند و احتمالاً روسیه و چین را هم با خود همراه خواهند کرد آیا نباید علاج واقعه را قبل از ورود آن کرد. یعنی پرهیز از جنگ و از دیپلماسی برای کاهش سطح تنش و تخاصم بین ایران و اسرائیل استفاده کرد. از آنچه در اوکراین، غزه، لبنان، سوریه، یمن و عراق اتفاق افتاده باید درس و عبرت گرفت.