ستاره صبح، فائزه صدر: تندروها در داخل همچنان در اصل گفتوگو با آمریکا با موافقان مذاکره اختلاف نظر دارند؛ اظهارات اخیر رهبری مبنی بر امکان گفت و گو از احتمال آغاز مذاکرات میان تهران و واشنگتن خبر میدهد. مجوز رهبری برای مذاکره اصولگرایان را از خواب خرگوشی بیدار کرده تا جاییکه محمد جواد لاریجانی میگوید: « ما در قعر جهنم با شیطان هم مذاکره میکنیم.» باید به این طیف یادآور شد که خود و همفکرانشان در ماه های پایانی دولت دوازدهم با مخالفت و سنگ اندازی مسیر هموار گفتوگو را از باغ بهشت به قعر جهنم کشاندند. بر کسی پوشیده نیست که این تأخیر و فرصت سوزی چه امتیازاتی از مذاکره کننده ایرانی گرفت و بعید به نظر میرسد در دور جدید گفتوگوها باز هم بر همان جایگاهی بنشیند که در مذاکرات پیش از سال 1400 کسب کرده بود. ستاره صبح در گفتوگو با حسن بهشتی پور، تحلیلگر سیاست خارجی به بررسی مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا از منظر جایگاه جمهوری اسلامی پرداخته که در ادامه میخوانید:
حسن بهشتی پور با اشاره به تهدیدات و تبعات فاصله گرفتن از مذاکره گفت: با توجه به تنش در روابط ایران و اروپا و همچنین به دلیل نزدیک شدن به تاریخ انقضای توافق برجام، احتمال فعال سازی مکانیسم ماشه علیه ایران که خطرناک است وجود دارد که تهدیدی واقعی، جدی و در نوع خود خطرناک است. زمان زیادی تا ۲۶ مهرماه و تاریخ انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ باقی نمانده و به نظر میرسد اروپا میخواهد اسنپ بک را فعال کند. وی افزود: هراس از مذاکره و فاصله گرفتن از گفتوگو اقدامی بیهوده است، زیرا حتی اگر از مذاکره نتیجهای گرفته نشود، مذاکره کنندگان چیزی از دست نمیدهند و با خواسته های هم آشنا میشوند. بهشتی پور در ادامه گفت: مسائل و مشکلات ایران و غرب هیچ راه حلی به جز مذاکره باقی نمانده است، اگر تا این تاریخ توافق جدیدی حاصل نشود، کشور با شرایطی بحرانی و احتمال بروز درگیری و تنش نظامی روبهرو خواهد شد چرا که فعال شدن مکانیسم ماشه به معنی بازگشت ۶ قطعنامه تحت فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل است. این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به نقش اروپا در تهدید اسنپ بک گفت: آمریکا به دلیل خروج از برجام نمیتوانست مکانیسم ماشه را فعال کند، اما آلمان، انگلستان و فرانسه در برجام باقی ماندند و این قدرت را دارند که مراحل فعال سازی مکانیسم ماشه را طی کنند. ایران باید با گفتوگو از تنش میان تهران و اتحادیه اروپا بکاهد. وی در ادامه اظهار داشت: اگر طی مدت زمان باقی مانده تا 26 مهر آینده ایران و غرب به تفاهم نرسند به طور خودکار ۶ قطعنامه فصل هفتم منشور سازمان ملل بر میگردد. متأسفانه فصل هفتم منشور سازمان ملل یکی از بدترین قطعنامههایی است که علیه یک کشور صادر میشود. کشوری که زیر فصل هفتم باشد به تشخیص سازمان ملل ناقض صلح و امنیت در دنیا است و به طور بالقوه یک تهدید شناسایی میشود.
این شرایط ایران به اسرائیل جسارت تعرض خواهد داد. این پژوهشگر سیاست خارجی با تاکید بر لزوم مذاکره یادآور شد: بدون مذاکره و مصالحه با آمریکا نمیتوان تحریمها را لغو کرد یا از شدت آنها کاست. بدون مذاکره با اروپاییان نیز نمیتوان از تهدید فعال شدن مکانیسم ماشه رها شد. مذاکره وظیفه دیپلماسی است، مخالفان مذاکرات در حقیقت جریان دیپلماسی کشور را تهدید و ظرفیت وزارت امور خارجه را تهی میکنند. تندروها می خواهند برای همیشه باب گفتوگو با جهان برای ایران بسته بماند زیرا منافع اقتصادی خود را در تحریم و محدود شدن جمهوری اسلامی یافتهاند. وی در این رابطه متذکر شد: باید بپذیریم که برای پایان دادن به تهدیدات از جمله تهدید فعال شدن مکانیسم ماشه و همچنین برای رها شدن اقتصاد از محاصره و محدودیت های تحریم، باید به سمت مذاکره و مصالحه برویم. حسن بهشتی پور در پایان سخنان خود تاکید کرد: هیچ راه حلی به جز مذاکره وجود ندارد و تنها در صورت گفتوگوی رودررو و بی واسطه میتوان با طرف مقابل به دیدگاه های مشترک رسید و برای حلوفصل اختلافات گامی موثر برداشت.