کد خبر : 696629 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۱/۱۳ - 05:36
غلامعلی رجایی، مشاور رییس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با ستاره صبح: تندروها علیه دولت ، ظریف و پزشکیان جنگی ترکیبی به راه انداخته‌اند رجایی در تبیین نسبت دولت و تصمیمات حوزه سیاست خارجی گفت: بسیار گفته شده که سیاست خارجی ایران با رهبری است و دولت‌ها مجری آن هستند و وزیر امور خارجه، فرمان بر است. البته این روند به معنی بی اثر بودن نظر مشورتی رییس جمهور و وزیر امور خارجه نیست.

ستاره صبح، فائزه صدر: محمد جواد ظریف که در سطح بین ‌الملل به عنوان نماد دیپلماسی شناخته می‌شود، این روزها زیر هجمه بی رحمانه تندروها قرار دارد، تا جایی که خدمات او امروز زیر تیغ افراطیون است. متهم‌ کردن وزیر امور خارجه دولت‌های یازدهم و دوازدهم، وابستگی به غرب یا محاکمه و اعدام او درست نیست. ستاره صبح در گفت‌وگو با غلامعلی رجایی، مشاور رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

رجایی در تبیین نسبت دولت و تصمیمات حوزه سیاست خارجی گفت: بسیار گفته شده که سیاست خارجی ایران با رهبری است و دولت‌ها مجری آن هستند و وزیر امور خارجه، فرمان بر است. البته این روند به معنی بی اثر بودن نظر مشورتی رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه نیست. از ابتدای انقلاب روابط ایران و آمریکا، اولین مسئله سیاست خارجی بود از این جهت این موضوع در هر دوره‌ای با نظر رهبر پیش رفته و امروز اگر صحبتی از مذاکره وجود دارد به این دلیل است که ایشان مخالفتی نداشته است.
وی در این رابطه افزود: تصور من این است که دولت چهاردهم یا به طور مستقیم مجوز گفت‌وگو را اخذ کرده یا از عدم مخالفت رهبری اطمینان حاصل کرده است، چرا که اگر غیر از این می‌بود دولتمردان از اظهار نظر صریح درباره لزوم مذاکره نهی می‌شدند.
رجایی با اشاره به فراهم بودن زمینه مذاکرت ایران و آمریکا گفت: اگرچه صددرصد حرف‌ها و اقدامات دولت در هماهنگی مستقیم با رهبری نیست، ولی در مسیر خلاف نظر رهبر نیز قرار ندارد. به طور مثال دیدار ایروانی و ایلان ماسک موضوعی بود که تکذیب و تأییدش نشان داد که ملاقات انجام شده بود.
وی اظهار کرد: حسن روحانی، رئیس‌جمهور دولت‌های یازدهم و دوازدهم جزو کادرهای امنیتی نظام بود و به خوبی می‌دانست باید ملاقات‌هایی در این سطح با هماهنگی انجام بگیرد. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه این دولت بود و ممکن نبود اقدامی برخلاف نظر رهبری در حوزه سیاست خارجی از او سر بزند.
مشاور رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام با یاداوری رفتار تندروها با برخی از شخصیت‌های سیاسی کشور گفت: رفتار امروز تندررو‌ها با ظریف، با شخصیت‌های دیگر نیز سابقه داشته است. رفتاری که با مرحوم مهندس بازرگان می‌شد از این جمله است. تندروها در مجلس اول کریدور درست کردند و جز نماینده‌های مجلس، حتی نیروهای حفاظتی مجلس که حضورشان در مجلس برای انجام وظیفه است و کار دیگری دارند، علیه مهندس بازرگان شعار می‌دادند.
وی خاطرنشان کرد: مهندس بازرگان که شخصیتی وطن دوست و تکنوکرات بود، گفته می‌شد که نفوذی و نوکر آمریکا است چون طیف مهندس بازرگان بر این عقیده بود که مشکلات با گفت‌وگو و مذاکره حل می‌شود.
رجایی با اشاره به موضع گیری برخی اشخاص و گروه‌های تندرو درباره محنمد جواد ظریف گفت: آن زمان تندروها سعی می‌کردند از میان اسناد کشف شده از سفارت آمریکا برای بنی صدر یا افراد دیگر پرونده سازی کنند و بنی صدر را حقوق بگیر سی آی ای معرفی کنند. همانطور که این روزها شایع شده محمد جواد ظریف با پشتیبانی ساواک به خارج از کشور رفته است.
وی افزود: خانواده ظریف تمکن مالی داشت و امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور برای او فراهم شده بود. پدر بزرگ آقای ظریف هم در قم و هم هامبورگ مسجد ساخته بود و با علما همنشین بود. برای چنین خانواده‌ای کار سختی نیست که فرزندش را برای تحصیل به خارج از کشور بفرستد.
این فعال سیاسی با اشاره ظرفیت بی اخلاقی در تخریب شخصیت‌های سیاسی گفت: متأسفانه در هر دوره تندروها در حاشیه امن قرار دارند. چندی پیش وقتی بحث نمایندگی مجلس خبرگان مطرح بود، برای نماز وارد یکی از مساجد شهید محلاتی شدم. فردی منبر رفته بود و بدون کمترین لکنتی گفت حسن روحانی جاسوس ام آی سیکس است، دو پاسپورت دارد و پاس انگلیسی‌اش تصادقی رو شده است. شنیدن چنین اظهارات کذبی از زبان یک روحانی روی منبر مسجد چه اثری بر مستمع دارد؟!
وی افزود: جدا از اینکه به عقیده تندروها، صاحب هر نظر مخالفی جاسوس است و باید کنار گذاشته و حذف شود. اگر نظر بی پشتوانه این افراد را درباره دولتمردان، مسئولین و سرمایه‌های انسانی انقلاب بپذیریم، در این صورت نیروی انسانی برای نظام باقی نمی‌ماند! این نظرات افراطی از ابتدای انقلاب بوده و هست و متأسفانه دامن بسیاری از دولتمردان، دلسوزان و انسان‌های شریف را گرفته و انقلاب را از برکت خدمات شخصیت‌های بسیاری محروم کرده است.
مشاور مرحوم هاشمی رفسنجانی با تشریح ارتباط میان شکست برخی گروه‌های سیاسی و تخریب دولت چهاردهم گفت: مخالفان ظریف و همفکران وی به دنبال محقق کردن منافع ملی نیستند، بلکه می‌خواهند انتقام شکست در انتخابات ریاست جمهوری را از شخص پزشکیان و اصلی‌ترین حامی‌اش محمد جواد ظریف بگیرند. ظریف در معرفی و تبلیغ مسعود پزشکیان به مردم ایثار کرد. به دلیل حضور مستمر در سخنرنی‌ها و میتینگ‌های انتخاباتی، روزهایی صدای او بسته شد و نمی‌توانست صحبت کند. ظریف در استقرار دولت را در پاستور نقش مؤثر داشت. اگر حمایت محمد جواد ظریف نبود، مسعود پزشکیان به ریاست جمهوری نمی‌رسید.
وی در این رابطه بیان کرد: محمد جواد ظریف را باید از آینه خارجی‌ها دید. بهترین تعبیر از آقای ظریف، توصیفی است که هنری کیسینجر مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده آمریکا درباره وی داشت. وی یک جلد از کتابش را به ظریف هدیه داده و در صفحه اول می‌نویسد: «تقدیم به دشمن قابل احترام، ظریف.« این رساترین تعبیر از ظریف از نگاه خارجی‌ها است.
رجایی در این رابطه افزود: یکی از دولتمردان غربی درباره محمد جواد ظریف گفته بود: «او می‌تواند به اسکیموها یخ بفروشد.» در دوره مذاکرات برجام توجه به محتوای منتشر شده در نشریات خارجی از جمله کاریکاتورها به خوبی جایگاه محمد جواد ظریف را از نگاه خارجی‌ها نشان می‌داد.
وی ادامه داد: به نقل از سفیر وقت ایران در ریاض، محمد بن نایف نفر دوم عربستان سعودی از آقای نوری شاهرودی پرسیده بود که حاکمیت ایران چند نفر دولتمرد مثل محمد جواد ظریف دارد که این چنین در مذاکره مسلط باشند؟!
این فعال سیاسی با تاکید بر نقش مثبت محنمد جواد ظریف در وزارت امور خارجه گفت: توانایی‌های آقای ظریف قابل انکار نیست. او فرد باهوشی است و انتخاب‌های هوشمندانه‌ای داشته، مستمر در یک حوزه کار کرده، تخصص اش علوم سیاسی است و به طور مشخص در حوزه آمریکا کار کرده است. من گمان نمی‌کنم دولتمردی در ایران داشته باشیم که در مورد شناخت از آمریکا بهتر از ظریف عمل کند.
غلامعلی رجایی در پایان سخنان خود تاکید کرد: کسی که حب وطن داشته باشد، افرادی مثل ظریف را تخریب نمی‌کند، بلکه دعا می‌کند چنین افرادی در کشور پرورش پیدا کنند و نفرات بیشتری به این ظرفیت و توانایی برسند. محمد جواد ظریف شخصیتی مختص اصلاح‌طلبی نیست و چهره‌ای معتدل و ملی است. اما متأسفانه تندروها جنگی ترکیبی علیه دولت و تخریب محمد جواد ظریف به راه انداخته‌اند. اتاق فکری برای تضعیف دولت چهاردهم برنامه دارد.