کد خبر : 696181 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۰/۱۸ - 20:32
قاسم محبعلی، مسئول پیشین بخش خاورمیانه وزارت کشور در گفت وگو با ستاره صبح: ایران برای توسعه نیاز به رابطه با آمریکا دارد/ مذاکرات در هر صورت و در هر حالتی مفید است قاسم محبعلی در رابطه با مذاکرات پیش روی ایران و طرف‌های غربی گفت: مذاکره وقتی نتیجه بخش است که با طرف اصلی و با کسی که با او اختلاف دارید صورت بگیرد. ایران با آمریکا در حال تخاصم است تا زمانی که مذاکرات مستقیمی پیرامون مسائل اختلافی صورت نگیرد، مشکلات ایران و آمریکا حل نمی‌شود. یعنی مذاکره مستقیم می‌تواند از سطح تنش بکاهد و مشکلات را کاهش دهد.

ستاره صبح - فائزه صدر: عباس عراقچی، وزیر خارجه روز گذشته در رابطه با پول‌های بلوکه شده ایران در خارج از کشور گفت: "پیگیری این موضوع به صورت مستمر در دستور کار وزارت خارجه و دیگر نهادهای مربوطه است. این تلاش‌ها منجر شده که مقداری از این پول‌ها آزاد شود." عقیل موسوی، نایب رئیس اتاق بازرگانی عراق نیز چندی پیش در اظهار نظری گفت: ایران ۱۱ میلیارد دلار پول بلوکه شده در عراق دارد." همچنین در سفر مسعود پزشکیان به قطر نیز در مورد ۶ میلیارد دلار ایران در این کشور گفت‌وگو شده بود. اگر چه رقم دقیق پول‌های بلوكه شده ایران در خارج اعلام نشده، اما حرف و حدیث‌ زیادی در این رابطه وجود دارد و ارقام مختلفی را اعلام می‌شود. آنچه مشخص بوده و هست آزادسازی این دارایی‌ها به شرط حصول توافق و رفع تحریم است. امر مهمی که جز با مذاکره مؤثر میان طرفین اصلی این مناقشه یعنی ایران و آمریکا میسر نخواهد شد. ستاره صبح در گفت‌وگو با قاسم محبعلی، مسئول پیشین بخش خاورمیانه وزارت کشور به ابعاد توافقی نتیجه بخش پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

قاسم محبعلی در رابطه با مذاکرات پیش روی ایران و طرف‌های غربی گفت: مذاکره وقتی نتیجه بخش است که با طرف اصلی و با کسی که با او اختلاف دارید صورت بگیرد. ایران با آمریکا در حال تخاصم است تا زمانی که مذاکرات مستقیمی پیرامون مسائل اختلافی صورت نگیرد، مشکلات ایران و آمریکا حل نمی‌شود. یعنی مذاکره مستقیم می‌تواند از سطح تنش بکاهد و مشکلات را کاهش دهد.
وی افزود: مذاکرات در هر صورت و در هر حالتی مفید است، اما اینکه نتایج چه باشد به نوع مذاکره بستگی دارد. انتقال مواضع توسط طرف‌های غیر اصلی مسیر مذاکرات را دشوار می‌کند.
محبعلی خاطرنشان کرد: در ایران دولت در حوزه سیاست خارجی تصمیم گیر نیست. رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه در پروسه تصمیم گیری نقش دارند همانطور که دولت مسعود پزشکیان تا اینجا نقش خود را ایفا کرده است اما تصمیم نهایی در جایدیگری خارج از دولت اخذ می‌شود.
وی گفت: احتمال می‌رفت در صورت ادامه داشتن دولت سیزدهم یا حضور دولتی غیر از دولت مسعود پزشکیان، کشور درگیر جنگی ویرانگر می‌شد. تأثیر و بازدارندگی دولت وجود دارد. دولت تأثیر سلبی گذاشته ولی تأثیر ایجابی به تصمیم گیری فراتر از دولت نیازمند است.
این تحلیلگر سیاسی در رابطه با اختیارات دولت برای مذاکره با آمریکا تاکید کرد: مجوز مذاکرات و فراهم کردن چهارچوب مذاکرات خارج از دولت قطعی می‌شود به ویژه که این بار مذاکرات تک موضوعی نخواهد بود بلکه با توجه به تحولات صورت گرفته در سال‌های اخیر، مذاکرات در رابطه با تمام موضوعات و مسائل که میان ایران و آمریکا وجود دارد باید صورت گیرد. وی اظهار داشت: موضوع روابط ایران و روسیه، مسئله هسته‌ای ایران، مناسبات خارجی ایران و سیاست خاورمیانه‌ای جمهوری اسلامی، موضوع حمایت ایران از گروه‌های مقاومت که طرف مقابل با عنوان گروه‌های شبه نظامی یا نیابتی ایران از آن یاد می‌کند و دیگر مسائل در مذاکرات احتمالی مطرح خواهد شد.
این استاد ژئوپولتیک گفت: هر کشوری با توجه به منافع ملی‌اش عمل می‌کند اگر منافع ملی چین، هند یا عراق اقتضا کند با ایران روابط اقتصادی خواهند داشت ولی جاییکه پای تحریم آمریکا در میان است و منافع ملی آن‌ها تحت تأثیر روابط مهم‌تری است که با آمریکا دارند، به طور طبیعی از ایران فاصله خواهند گرفت.
وی یادآور شد: هیچ کشوری ابتدا علاقه‌مند به قطع روابط اقتصادی با ایران نبود، آنجایی که تحریم آمریکا منافع ملی آن‌ها را به خطر انداخت از ایران فاصله گرفتند. چین بیشترین روابط اقتصادی را با آمریکا دارد مشخص است که اگر سایه تحریم سنگین شود، ادامه داشتن مراودات اقتصادی محدود ایران و چین برای این کشور در اولویت نخواهد بود.
دیپلمات پیشین اضافه کرد: ایران برای توسعه به روابط با آمریکا نیاز دارد. به ویژه از نظر تکنولوژی و سرایه گذاری خارجی باید بتوان از مزایای ارتباط با آمریکا استفاده کرد. در یک جاده یک طرفه نمی‌توان رشد و توسعه پیدا کرد.
قاسم محبعلی در پایان سخنان خود گفت: کشور دچار بحران است و با تهدید جنگ روبه‌رو است. تنش منطقه هنوز پایان پیدا نکرده است. لبنان، سوریه، عراق، یمن و ایران هنوز با تنش منطقه نسبت دارند. ایران باید ابتدا برای خاتمه دادن به این تنش و سپس برای رفع مشکلات اقتصادی اقدام کند. هیچ یک از این دو هدف بدون تفاهم سیاسی با آمریکا میسر نمی‌شود.