کد خبر : 696157 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۰/۱۸ - 03:48
قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در گفت و گو با ستاره صبح: تحریم‌ نفتی ایران در دولت بایدن آسان گرفته شده بود قاسم مؤمنی چالش‌های ایران پس از حضور ترامپ در قدرت را اینچنین تشریح کرد: به نظر می‌رسد اولین و بزرگترین مشکلی که برای ایران ایجاد خواهد شد، تشدید تحریم‌ها و بازبینی بر نظارت‌های مربوطه است. تحریم‌های نفتی ایران در دولت دموکرات آمریکا آسان گرفته شده بود که نتیجه‌اش افزایش فروش نفت و تنوع خریداران نفت بود.

ستاره صبح - فائزه صدر: دونالد ترامپ ۲۰ ژانویه در کاخ سفید ساکن می‌شود. این دومین بار است که ترامپ کار خود را با سوگند محافظت از منافع ایالات متحده آغاز می‌کند. شوربختانه، جمهوری اسلامی و مردم ایران با دیپلماسی تاجرمآبانه، رفتارهای پیش بینی ناپذیر، سیاست‌های متفاوت و تندروی دونالد ترامپ آشنا هستند. حضور دموکرات‌ها در قدرت، طی چهار سال گذشته مجال خوبی فراهم کرده بود تا ایران با حل مسائل بین‌المللی خود برای روزهای سخت تجهیز شود، اما این فرصت به دست کاسبان تحریم و تندروهای داخلی سوخت و از دست رفت. ستاره صبح در گفت‌وگو با قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:
قاسم مؤمنی چالش‌های ایران پس از حضور ترامپ در قدرت را اینچنین تشریح کرد: به نظر می‌رسد اولین و بزرگترین مشکلی که برای ایران ایجاد خواهد شد، تشدید تحریم‌ها و بازبینی بر نظارت‌های مربوطه است. تحریم‌های نفتی ایران در دولت دموکرات آمریکا آسان گرفته شده بود که نتیجه‌اش افزایش فروش نفت و تنوع خریداران نفت بود.
وی افزود: تحریم‌ شکل اقتصادی ایجاد می‌کند. اگر امروز کشور با کمبود ارز روبه‌رو است و ناترازی در تمام بخش‌های اقتصاد وجود دارد، با حضور ترامپ در کاخ سفید و تشدید تحریم‌ها شاهد گستردگی مشکلات اقتصادی خواهیم بود.
این تحلیلگر سیاسی گفت: در ایران مسائل اقتصادی با سیاست خارجی ارتباط دارد. مهم‌ترین مسئله اقتصادی تحریم است که در ذات مسئله‌ای سیاسی است و با پرونده هسته‌ای ایران مرتبط است. اختلافات سازمان انرژی اتمی کشور و آژانس چیزی نبود که حل‌وفصل آن اینچنین به درازا کشیده شود. وی خاطر نشان کرد: با وجود ترامپ در قدرت و با توجه به نزدیکی ترامپ و نتانیاهو چهار سال آینده از نظر حل‌وفصل پرونده هسته‌ای ایران، همانقدر که حیاتی و ضروری است به همان اندازه سخت خواهد بود. مؤمنی در رابطه با لزوم تدوین سیاست‌های جدید گفت: سیاست خارجی ایران باید دستور کار جدیدی داشته باشد. آنچه پیش از این تدوین شده بود با شرایط پیشین مطابقت داشت. امروز در آمریکا، اروپا، منطقه و حتی در داخل کشور با معانی و ساخت‌های جدیدی روبه‌رو هستیم.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: تغییر و تحولی که طی یک سال گذشته در خاورمیانه شاهد آن بودیم نشان می‌دهد وضعیت منطقه برای کشورهای درگیر در جنگ و همچنین برای ایران که مهم‌ترین حامی محور مقاومت است تغییر کرده و پذیرش شرایط جدید و تدوین سیاست‌های مناسب با این شرایط الزامی است.
وی گفت: افرادی که ترامپ برای کابینه‌اش انتخاب کرده شخصیت‌هایی با مواضع تند و شفاف هستند. این گروه زمانی که در قدرت حضور نداشت نیز در اعمال نفوذ بر سیاست‌های ایالات متحده نقش داشت و تصمیمات آمریکا در مورد منطقه و ایران متأثر از عقاید تند و رادیکال آن‌ها بود. حالا شاهد حضور این طیف در کاخ سفید هستیم و باید انتظار سختگیری و اقداماتی غیر قابل پیش بینی را داشته باشیم.
مؤمنی با اشاره به احتمال تشدید تحریم‌ها یادآور شد: برای ایران و منطقه، مهم‌ترین اقدام ترامپ تصمیم اش درباره ایران است. با توجه به تیمی که رئیس‌جمهور جدید آمریکا چیده است، به نظر می‌رسد فشار حداکثری و بازگشت مجدد تحریم‌ها محتمل است. فشار به چین برای خودداری از خرید نفت ایران با هدف فروپاشی اقتصادی در داخل کشور از جمله برنامه‌های دولت آینده آمریکا خواهد بود.
وی گفت: دور اول حضور ترمپ در کاخ سفید شوک بزرگی به تمام جهان وارد کرد زیرا او سیاستمداری غیر متعارف و پیش بینی ناپذیر بود. در این دور نیز باید برای رفتارهای عجیب او آماده بود. ترامپ در کمپین‌های انتخاباتی خود قول داده بود که ظرف ۲۴ ساعت به بحران اوکراین پایان می‌دهد. باید منتظر بود و دید رئیس‌جمهور جددی آمریکا چطور می‌خواهد جنگی سه ساله را ظرف یک روز خاتمه دهد؟!
قاسم مؤمنی در پایان سخنانش متذکر شد: به نظر می‌رسد عدم کمک مالی ایالات متحده به اوکراین بزرگترین عامل پایان گرفتن این جنگ خواهد بود که زلنسکی را وادار به مذاکره با پوتین و پذیرش شروط روسیه می‌کند.