دولت دوازدهم و مجلس دهم لایحه پالرمو(کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی) و CFT (مبارزه با تأمین مالی تروریسم)را در نیمه اول سال 1397 تصویب کردند، اما این دو لایحه به دربسته مجمع تشخیص مصلحت نظام برخورد کرد.
از آنجا که گروه های مورد حمایت ایران در منطقه مثل حماس، حزب الله و ... در فهرست گروه های تروریستی غرب قرار داشتند و کمک شفاف به این گروهها میتوانست برای ایران دردسرساز شود تندروها با این دو لایحه مخالفت کردند و حاضر نشدند کمک به گروه های حامی ایران در منطقه شفاف شود به همین دلیل این دو لایحه 6 سال است که در مجمع تشخیص معطلمانده است. انتظار میرود حال که به گفته مقامات کمک رسانی به گروه های مورد حمایت ایران به دلیل تغییر شرایط منطقه ناممکن یا مشکل شده است این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شود.
دولت پزشکیان قصد دارد مثل دولت روحانی لایحه پالرمو و CFT را به سرانجام برساند تا ایران از فهرست سیاه «گروه اقدام ویژه مالی» خارج شود. قرار گرفتن در این فهرست نقلوانتقال پول را با مشکل مواجه میکند، بدتر آنکه برای نقلوانتقال پول از راههای غیرمتعارف بانکی، کشور باید از جیب ملت هزینه پرداخت کند.
پرسش این که چرا این اتفاق افتاده است و چقدر ضرر و زیان به کشور وارد شده است؟ پرسش دیگر از کسانی که مانع پیوستن ایران به گروه اقدام ویژه مالی شدهاند این است که به ملت پاسخ دهند که این کار چه مزایایی برای کشور داشته است که آنها به دنبال آن بودند و مانع تصویبش شدهاند. روز گذشته عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در صفحه شخصی اش نوشت: «از رئیسجمهور شنیدم، مقام معظم رهبری در خصوص موضوع FATF، با طرح مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرمودهاند.» پیوستن ایران به گروه اقدام ویژه مالی مطالبه مردم، اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی است.
بررسی مجدد لایحه FATF مسعود پزشکیان رئیسجمهور دیروز در نشستی با اعضای اتاق بازرگانی ایران، ضمن استقبال از برگزاری نشستهای مشترک میان دولت و بخش خصوصی، بر لزوم همکاری مشترک برای رفع مشکلات اقتصادی و کاهش فشار بر مردم تأکید کرد و گفت: دولت برای ایجاد بسترهای لازم جهت تسهیل فعالیتهای بخش خصوصی عزم جدی دارد و باور داریم که با همکاری و همراهی مشترک با یکدیگر از موانع و مشکلات پیشرو عبور خواهیم کرد. رئیسجمهور تصریح کرد: در هر سفر خارجی، اعضای اتاق بازرگانی و فعالان بخش خصوصی همراهی کنند، زیرا بدون حضور آنان نمیتوانیم دستاورد فراوانی برای مردم و اقتصاد کشور کسب کنیم. دولت در این سفرها به دنبال ایجاد بازارهای اقتصادی برای فعالین بخش خصوصی و برداشتن موانع موجود سرمایهگذاری است. پزشکیان با اشاره به اینکه باید در کنار یکدیگر تلاش کنیم تا نا ترازیهای موجود حل شود، تصریح کرد: دولت چهاردهم وارث برخی مشکلات است. پزشکیان در جمعبندی این بخش از سخنان خود با تأکید بر اینکه عزم دولت برای مبارزه با قاچاق سوخت جدی است، گفت: منابع سوخت کشور بهصورت قاچاق از مرزها خارج میشود، لذا دولت با عزم جدی، مقابله با این موضوع را در دستور کار خود دارد. رئیسجمهور در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالین اقتصادی، از تصمیمگیری انجامشده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و اظهار داشت: امیدواریم که بتوانیم با همکاریهای مشترک بستر را برای سهولت در فعالیتهای اقتصادی را ایجاد کنیم. از بحرانی که وارث آن شدهایم عبور خواهیم کرد.
طرفدار مذاکره با ترامپ هستیم علی عبدالعلیزاده، نماینده ویژه رئیسجمهور در اقتصاد دریامحور در دومین نشست بینالمللی شدن و توسعهیافتگی با محوریت مکران گفت: در توسعه مکران جامعه محلی آنچنانکه باید دیده نشده است درحالیکه برنامه توسعه دریامحور از خانه ماهیگیران آغاز میشود و اول ساکنین خط مقدم توسعه دریامحور باید شیرینی توسعه را بچشند. وی تصریح کرد: ما همچنین به یک سیاست خارجی جدید نیاز داریم اصل اول ما در توسعه دریامحور ارتقای سیاست خارجی با جهان است من در انتخابات هم گفتم باید با آقای ترامپ مذاکره کنیم، نمیشود که مسائل کشور را معلق نگه داشت بنابراین باید شرافتمندانه حرف بزنیم و از منافع ملی دفاع کنیم، ما از همان تبلیغات انتخابات هم گفتیم طرفدار مذاکره هستیم. مجموع حاکمیت نظام هم به مذاکره رودررو رسیده است. گفتنی است ایران در لیست سیاه افایتیاف است. در کنار کره شمالی و میانمار. ایران در سال ۲۰۰۹ در فهرست سیاه افایتیاف قرار گرفت اما در سال ۲۰۱۶ توانست از این فهرست خارج شود. درعینحال در سال ۲۰۲۰، از سوی این کنوانسیون مجدداً در لیست سیاه قرار گرفت و این قرارگیری همچنان به قوت خود باقی است.