گروه اقتصاد: ایران کشوری مهم و اقتصاد و منابع سرشارش مثل نفت و گاز، معادن و ... زبان زد عام و خاص است. موقعیت ژئوپلیتیک این کشور ممتاز و چهارراه به حساب میآید. با این وجود معلوم نیست چرا مردمانش دچار فقر و گرفتاری شدهاند. صاحب نظران بر این عقیدهاند که سوء مدیریت و حکمرانی بد اقتصادی باعث فقر و شکاف جامعه شده است. به گونهای که شاهد شکل گیری قلههای بلند ثروت در برابر حفرههای عمیق فقر هستیم. این فرایند امنیت روانی جامعه به ویژه فرو دستان را به هم زده است. اگر ترمز ارز کشیده نشود و تغییر در رویکرد سیاست خارجی حاصل نشود و سیاست خارجی تهاجمی، غرب ستیزی، آمریکا ستیزی و اسرائیل ستیزی ادامه پیدا کند بهانه به دست ایالات متحده میدهد تا از ابزار مخرب تحریم علیه مردم ایران استفاده کند.
خسارت تحریم تحریم باعث میشود ایران نتواند نفت بفروشد و اگر بتواند به چین، هند و... نفت بفروشد نتواند پولش را به دلیل تحریم وارد خزانه کند. این شرایط باعث شده تا پول نفت با کالاهای چینی تهاتر شود. اسرائیل دست از تهدید برنمیدارد و آمریکا هم دست از فشار سیاسی و اقتصادی و تحریم برنمیدارد. این سیکل معیوب و خزنده باعث شده تا قیمت دلار در بازار دچار نوسان شود و قیمت آن از 27 هزار تومان در پایان دولت دوازدهم به ۶۰ هزار تومان در پایان دولت سیزدهم برسد. مهمتر اینکه قیمت دلار از 58 هزار تومان در روز 31 مرداد امسال که دولت چهاردهم کارش را آغاز کرد به 80 هزار تومان رسیده است. یعنی قیمت هر دلار در مدت بیش از چهار ماه 22 هزار تومان افزایش یافته است. افزایش قیمت دلار به دلیل اینکه اقتصاد ایران «دلاریزه» شده است بر سایر قسمتها اثر میگذارد و سفرههای مردم را تحت تأثیر قرار میدهد و کوچک میکند.
اعتراض کسبه وقتی قیمت ارز ثابت نیست و یا نوسان شدید پیدا میکند صاحبان صنایع و کسب و کارها را نگران میکند چون آنها باید جنسی را که میفروشند جایگزین کنند. وقتی آینده دلار نامشخص است از فروش جنس خودداری میکنند. این موضوع باعث کمیابی کالاها و گران شدن قیمت آنها میشود که ضربه مستقیم به زندگی کسانی است که درآمدهای ثابت دارند. علاوه بر مشکلات اقتصادی مردم گرفتار ترافیک، آلودگی هوا و ... هستند. اگر مسئولان به خود زحمت دهند یکبار سوار مترو یا بی آر تی شوند در آنجا خواهند دید زیر پوست جامعه چه میگذرد؟ بی آر تی محل نزاع مسافران شده است زیرا ازدحام جمعیت و از سر و کول بالا رفتن افراد میانسال و کهن سال را در معرض خطر قرار میدهد. مسافران برای سوار شدن و پیاده شدن بسیار باید تقلا و تلاش کنند تا بتوانند سوار یا پیاده شوند. در این بین جیب افراد و تلفن همراه آنها به سرقت میرود که یک مورد آن در مورد یکی از همراهان ما در ستاره صبح که تلفن همراهش را در بی آر تی به سرقت بردند اتفاق افتاد. در مترو هم تعداد زیادی از کودکان و زنان دیده میشوند که یا گدایی میکنند یا دست فروشی. کسانی که صبح با مترو به سر کار میروند و شب با مترو بر میگردند شاهد صحنههایی هستند که روح و روانشان را آزار میدهد. انتظار از مسئولان این است که به جای اینکه به فکر حجاب و فیلترینگ و کمک به جاهای دیگر باشند، وسایل نقلیه عمومی و پاک را گسترش دهند تا مردم احساس امنیت و آرامش کنند. ناهنجاریها روان جامعه را میآزارد و باعث عصبانیت و پرخاشگری میشود، اگر این نظر را قبول ندارید از جامعه شناسان و روان شناسان بپرسید و آمار تصادفات جادهای و شهری و نزاعهای خیابانی را ببینید تا دریابید در زیر پوست جامعه چه خبر است و چه میگذرد.