کد خبر : 685777 تاریخ : ۱۴۰۳/۹/۲۵ - 02:37
فرزین سوادکوهی، کارشناس و تحلیلگر در گفت وگو با ستاره صبح: اروپا نقض تعهدات ان پی تی را از نقض برجام مهمتر می داند فرزین سوادکوهی در رابطه با تنش اخیر ایران و اروپا گفت: اقدام اروپا در قبال ایران قابل پیش ‌بینی بود.

ستاره صبح - فائزه صدر: نمایندگان تروئیکای اروپایی در سازمان ملل به شورای امنیت اعلام کرده ‌اند که در صورت لزوم آماده استفاده از مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌‌ها علیه ایران هستند. خشم اروپا از ایران درحالی بالا گرفته که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: «هیچ مانعی برای بازرسی و دسترسی آژانس ایجاد نکرده و ایجاد نمی‌کنیم.» اما طبق ماده ۶ قانون اقدام راهبردی مجلس، دولت موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات ۵+۱در قبال ایران، عادی نشدن روابط بانکی، عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش؛ نظارت های فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف گردد! اگرچه این قانون به شکل آشکاری نشان دهنده کارشکنی مجلس یازدهم در قبال دولت دوازدهم و تیم دیپلماسی وقت بود و بند های آن حتی در دولت سیزدهم اجرا نشد، اما امروز ماجرای پرونده هسته‌ای ایران و تلی از فرصت های سوخته، بیش از پیش به چشم می‌آیند؛ چرا که تصمیماتی اخذ نشده و آن راه های نرفته، امروز کشور را به نقطه بحران نزدیک کرده‌اند. ستاره صبح در گفت‌وگو با فرزین سوادکوهی، کارشناس و تحلیلگر به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

فرزین سوادکوهی در رابطه با تنش اخیر ایران و اروپا گفت: اقدام اروپا در قبال ایران قابل پیش ‌بینی بود. پس از اینکه در پایان دولت دوازدهم با مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» مجلس یازدهم برای دولت محدودیت ایجاد کرد و تصمیم گرفته شد همکاری با آژانس مشروط شود و کاهش پیدا کند، اروپا به تهران توصیه کرد تا با آژانس همکاری داشته باشد. در آن دوره شرایط خاصی در کشور ایجاد شده بود و طبیعتا آن اقدامات واکنشهایی در پی داشت.
وی افزود: اروپا، نقض تعهدات ان پی تی را از نقض برجام مهم‌تر می‌داند، درحالیکه ایران سعی دارد بگوید عدم عمل به تعهدات برجامی غرب از اهمیت بیشتری برخوردار است.
سوادکوهی گفت: در این خصوص فقط می‌توان پشت میز مذاکره به نتیجه رسید. دوری از مذاکرات سازنده می‌تواند پرونده هسته ‌ای ایران را به شورای امنیت برگرداند.
وی اظهار داشت: اروپا بعد از ماجرای تجاوز روسیه به اوکراین به دلیل همراهی تهران با مسکو از ایران خشمگین است و سعی دارد هر اتفاقی قبل از اکتبر سال آینده رخ دهد که به معنای بازگشت تحریم ‌های گذشته است. اگر چه اروپا سعی دارد مسئله اش با ایران را در ذیل عنوان پرونده هسته ‌ای مدیریت کند ولی برای اروپا مسئله اوکراین از اهمیت بالایی برخوردار است.
این کارشناس با شاره به سیاست های دولت پیشین در رابطه با پرونده هسته‌ای و مذاکرات گفت: دولت سیزدهم و مجلس یازدهم، زمینه فشار بر آژانس را آغاز کردند که شکست مذاکرات وین و عدم احیای برجام را نتیجه داد.
وی ادامه داد: راه حل سیاسی را باید در چهارچوب های پذیرفته شده بین‌المللی جست و جو کرد. با روی کارآمدن ترامپ و با توجه به روابط خوب جمهوری خواهان با اسرائیل می‌توان پیش بینی کرد که دیگر از چشم پوشی‌ها و آسان گیری های دولت بایدن بر اجرای تحریم‌ها خبری نخواهد بود.
این کارشناس اضافه کرد: روسیه و چین نمی‌توانند از فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران جلوگیری کنند چرا که در صورت رفتن پرونده به شورای امنیت، مکانیسم ماشه خود به خود فعال خواهد شد، مگر اینکه قطع‌نامه ‌ای برای تمدید برجام شکل بگیرد. ایران باید برای آن روز اندیشه کند.
سوادکوهی یا اشاره به تلاش اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه گفت: امروز تروئیکای اروپا در حال کار بر روی آژانس هستند تا برای فعال کردن مکانیسم ماشه زمینه سازی کنند.

این زمینه ‌سازی از مدت‌ها قبل شروع شده است. باید این نکته را در نظر بگیرند که با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ، اگر مشکل ایران با اروپا حاد شود اداره کشور در شرایط تحریمی و با فشار های جدید سخت‌ تر خواهد شد.
وی در پایان سخنان خود متذکر شد: افزایش تنش میان ایران و اروپا، قطع روابط و اجرای محدودیت های بیشتر از سوی اروپاییان می‌تواند دست ترامپ و تیم تندروی وی را در اعمال فشار های بیشتر بر ایران بازتر کند تا اقدامات شدیدتری علیه ما انجام دهند.