کد خبر : 685569 تاریخ : ۱۴۰۳/۹/۱۴ - 01:34
عبدالرضا فرجی راد، استاد دانشگاه و دیپلمات پیشین در گفت وگو با ستاره صبح: سوریه یک کلاف سردرگم ژئوپولتیکی است سفیر پیشین وزارت امور خارجه در تشریح موقعیت سوریه گفت: سوریه یک کلاف سردرگم ژئوپولتیکی است. اسرائیل در سوریه منافعی دارد. ترکیه منافع گسترده ای در سوریه دارد. کشور های عربی نیز به سوریه چشم دارند. این گروه و آمریکا به قطع شدن راه ارتباطی سوریه و لبنان علاقمند هستند و برای رسیدن به این هدف به هم کمک می کنند.
ستاره صبح، فائزه صدر: تنش‌ های نظامی در سوریه پنج سال منجمد شده بود، اما با فعال شدن مجدد گروه‌ های شورشی به نظر می‌رسد فصل خونین دیگری از جنگ داخلی در تاریخ معاصر سوریه نوشته خواهد شد. جنگی که این بار ارتباط مستقیمی با تنش خاورمیانه دارد و به نظر می‌رسد پای بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله ایران را به میدان سوریه باز کند. ستاره صبح در گفت‌وگو با عبدالرضا فرجی راد، استاد دانشگاه و دیپلمات پیشین به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

عبدالرضا فرجی راد در تشریح نسبت میان درگیری های سوریه و جنگ لبنان گفت: وقایع سوریه تا حدی قابل پیش بینی بود و می‌شود گفت این درگیری‌ها بی ارتباط با جنگ لبنان نیست.
وی افزود: هم دولت اسد، هم روس‌ها و ایران متوجه تحرکات سوریه بودند. اضافه شدن نیرو، تجمیع گروه های مخالف و مقدمات اجرای عملیات نظامی امری نبود که از چشم دور بماند، اما فکر نمی‌کردند این عملیات یک روز بعد از آتش بس لبنان صورت بگیرد.
این استاد ژئوپولتیک گفت: بهره گیری گروه های تروریستی از روش سرعتی قابل پیش بینی نبود. دولت پروس، در جنگ جهانی اول و آلمان در جنگ جهانی از این روش برای تهاجم به فرانسه استفاده کردند. در این روش نیرو‌ها به سرعت، به شکل تهاجمی و بدون مستحکم کردن مواضع خود حرکت می‌کنند.
وی افزود: گروه های مخالف دولت سوریه، گروه های تروریستی و حامیان آنها که اطلاعات را در اختیارشان قرار می‌دهند، می‌دانستند که ایران سرگرم است و دولت سوریه در مرزهای سوریه، لبنان و اسرائیل درگیر است. روسیه نیز در جنگ با اوکراین درگیر است از این رو با استفاده از روش سرعتی از طریق جاده پیش آمدند.
سفیر پیشین وزارت امور خارجه در تشریح موقعیت سوریه یادآور شد: سوریه یک کلاف سردرگم ژئوپولتیکی است. اسرائیل در سوریه منافعی دارد. ترکیه منافع گسترده‌ای در سوریه دارد. کشور های عربی نیز به سوریه چشم دارند. این گروه و آمریکا به قطع شدن راه ارتباطی سوریه و لبنان علاقه‌مند هستند و برای رسیدن به این هدف به هم کمک می‌کنند.
وی افزود: وقتی نیروهای حشد الشعبی که برای کمک به دولت اسد از عراق حرکت کردند، آمریکا این نیروها را در مرز عراق بمباران کردند تا به سمت جبهه‌ای که در سوریه باز شده نروند. دولت های عربی منطقه تصمیم به تضعیف حزب الله گرفته‌اند.
فرجی راد بیان داشت: اسرائیل سوریه را بمباران می‌کند، بدون اینکه دخالتی در جبهه جنگ گروه های تروریستی و دولت سوریه داشته باشد برای اینکه می‌خواهد توان دولت اسد را کاهش دهد. اسرائیل می‌خواهد توافق صلح با دولت لبنان را تکمیل کند. آمریکا با اسرائیل هم نظر است و می‌خواهند با تضعیف جبهه مقاومت در منطقه امنیت اسرائیل را تأمین کند.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: ترکیه از نظر تاریخی سوریه را حوزه نفوذ خود می‌داند و روی برخی از شهر های سوریه ادعا دارد. ضمن اینکه امروز ترک‌ها در سوریه منافع گسترده‌ای دارند. مسئله بعدی مشکل امنیتی ترکیه با کرد‌ها و پ ک ک است. دولت ترکیه ادعا می‌کند گروه های کرد هویت خود را از داخل سوریه می‌گیرند و در آن منطقه تسلیح می‌شوند.
وی اظهار داشت: بشار اسد در این سال‌ها فرصت بسیاری برای گفت‌وگو با رجب طیب اردوغان داشت ولی شرط خروج نیروهای ترک از خاک سوریه را مطرح کرده بود. امروز اردوغان می‌خواهد تاجای ممکن در سوریه نفوذ کنند و دستاورد تصرف سرزمینی داشته باشند تا اسد مجبور به نشستن پای میز مذاکره‌ای شود که ترکیه آنجا دست بالا دارد.
فرجی راد با تاکید بر نقش روسیه در حفظ دولت بشار اسد گفت: ترامپ در مبارزات انتخاباتی اش وعده پایان جنگ اوکراین را داد و اگر این وعده محقق شود روس‌ها می‌توانند نیرو و تسلیحات نظامی بیشتری وارد سوریه کنند و منافع خود در سوریه را حفظ کنند در این صورت دولت اسد دست بالا پیدا می‌کند و می‌تواند تصرفات را پس بگیرد.
وی افزود: گروه های تروریستی که امروز در سوریه جولان می‌دهند همان داعش و النصره هستند که نیروهایشان کمی ریش های خود را کوتاه کرده‌اند. این وضعیت یک تهدید جدی است. عدم تندروی در روز های اول سیاستی است که به آنها تکلیف شده است.
سفیر پیشین ایران در نروژ گفت: آنتونی بلینکن در گفت‌وگو با وزیر امور خارجه ترکیه روی نکشتن غیر نظامیان تاکید کرد، زیرا این گروه های تروریستی با عدم تحریک عواطف جهانی بهتر می‌توانند کار خمود را جلو ببرند. ولی در هر صورت این گروه‌ها تهدیدی برای دولت سوریه و منطقه هستند.
عبدالرضا فرجی راد در پایان تاکید کرد: اگر بشار اسد بازنده باشد تهدیدی جدی متوجه گروه های مقاومت خواهد بود. در صورت سقوط دولت اسد، وضعیت ایران در سوریه متزلزل خواهد شد. از دست دادن سوریه ایران را به پشت مرزهای خود بر می‌گرداند. در این وضعیت اسرائیل با دست بازتری علیه ایران اقدام خواهد کرد.