کد خبر : 685283 تاریخ : ۱۴۰۳/۸/۲۹ - 03:20
علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی در گفت‌وگو با ستاره صبح: جنگ روسیه با اوکراین روابط ایران و اروپا را تیره کرد بیگدلی با تشریح انگیزه اروپا از فشار بر ایران گفت: پس از جنگ اوکراین روابط ایران و اتحادیه اروپا زیر سایه کمک های تسلیحاتی جمهوری اسلامی به روسیه تیره شد.

ستاره صبح، فائزه صدر: سفر رافائل گروسی به ایران در حالی انجام شد که او در آخرین سفر خود در مارس ۲۰۲۳ بعد از دیدار با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی؛ ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه گفته شبود: تهران در اجرای تعهدات خود در توافق با آژانس شکست خورده است گروسی همچنین تهران را به عدم همکاری با آژانس بخصوص در زمینه عدم صدور روادید برای چندین بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متهم کرد. این بار نیز لحن گروسی تغییر چندانی نکرده بود. او یک روز پیش از سفر به تهران مدعی شده بود: «دولت ایران باید درک کند که اوضاع بین‌المللی به طور فزاینده ‌ای درحال متشنج شدن است و فرصت ‌ها برای مانور در حال کاهش است و یافتن راه‌هایی برای دستیابی به راه حل های دیپلماتیک ضروری است.» ستاره صبح در گفت‌وگو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی به این سفر پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی در رابطه با سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران گفت: این سفر از اهمیت بالایی برخوردار بود و با سفر های سه سال گذشته گروسی تفاوت داشت. مدتی بود که رافائل گروسی با عصبانیت درباره ایران مصاحبه می‌کرد و سخنرانی های او با بیان اولتیماتوم همراه بود.
وی افزود: لحن تند رئیس آژانس انرژی اتمی بر اثر فشار های سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در موضوع پرونده هسته‌ای ایران است. شورای حکام با دستپاچگی اقداماتی انجام داد و آقای گروسی را تحت فشار قرار داد، زیرا عدم همکاری ایران در موضوع هسته‌ای برای اتحادیه اروپا مسئله بی اهمیتی نیست. با توجه به احتمال پیروزی ترامپ، اروپا امکان های پیش رو را، فرصت آخر می‌دانست.
بیگدلی با تشریح انگیزه اروپا از فشار بر ایران گفت: پس از جنگ اوکراین روابط ایران و اتحادیه اروپا زیر سایه کمک های تسلیحاتی جمهوری اسلامی به روسیه تیره شد. با روی کار آمدن ترامپ آمریکا خود را از بحران اوکراین دور نگه خواهد داشت و اروپا در برابر روسیه تنها می‌ماند. ترامپ و پوتین هر دو به گروه راست افراطی تعلق دارند و دیدگاه های مشترکی بین این دو وجود دارد. از این رو اروپ می‌خواهد تا پیش از شروع دولت جدید آمریکا از مشکلاتش بکاهد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: سفر اخیر رافائل گروسی اولین دیدار او از فردو و نطنز بود. تعداد دیدار های سیاسی گروسی این بار بیشتر بود، دیگر ابعاد این سفر نیز نشان دهنده تفاوتی است که با سفر های پیشین وجود دارد.
وی بیان داشت: لحن و ادبیات اسلامی و عراقچی نیز تند تر از گذشته بود. اسلامی از سیاست انتقام جویانه ایران در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه حرف زد. عراقچی نیز از احتمال وقوع بحران در روابط ایران و اروپا صحبت کرد. بیگدلی ضمن تاکید بر نتایج این سفر گفت: واکنش شورای حکام پس از سفر گروسی تعیین کننده سرنوشت پرونده هسته‌ای ایران خواهد بود. اگر قطع‌نامه‌ای صادر شود و به شورای امنیت برود تمام تحریم های قبل از سال 2015 برمی گردد و شرایط اقتصادی ایران را سخت خواهد کرد.
این تحلیلگر سیاست خارجی با اشاره به وضعیت پر تنش منطقه افزود: با وضعیتی که خاورمیانه دارد و با حضور مجدد ترامپ در قدرت، دایره زیست سیاسی هر روز تنگ تر خواهد شد. با توجه به تنش میان آژانس و تهران باید گفت که حضور دموکرات‌ها در دولت آمریکا باعث شد قطع‌نامه‌ای علیه ایران صادر نشود. وی متذکر شد: متأسفانه سیاست اتخاذ شده توسط مقامات سیاسی ایران با انتظارات مردم ناسازگاری دارد دولت و مجلس که برخاسته از رأی مردم هستند، بی توجه به خواسته های مردم در مورد موضوعات مختلف، با هماهنگی با حاکمیت تصمیماتی می‌گیرند و اجرا می‌کنند. وقتی خواسته های مردم مورد توجه نیست یعنی به تنگناهای معیشتی جامعه بی توجهی می‌شود.
علی بیگدلی اظهار کرد: درحالیکه نتایج تصمیمات مستقیما در زندگی مردم و بر سر سفره‌ها دیده می‌شود، اما مردم در اخذ تصمیمات محوریت ندارند. شاید احتیاط بیشتر ایران در اخذ تصمیمات و توجه به خواسته های مردم باعث شود غرب نیز از سختگیری در مورد جمهوری اسلامی دست بردارد. هیچ خطری نظامی را که مردم اش راضی باشند و پشت سرش بایستند، تهدید نمی‌کند.
وی در پایان سخنان خود گفت: رافائل گروسی در ملاقات اش با رئیس‌جمهور به پزشکیان می‌گوید همه می‌دانند که شما رویه‌ای آشتی جویانه در پیش گرفته‌اید. این جمله نشان دهنده درک آژانس از تغییر فضای سیاسی ایران در دولت چهاردهم است.